Datsun 180B, een klassieker uit de wereld van de Bluebird-familie

Een scène voor Japanse klassiekers bestaat al lang in Europa en ontwikkelt zich dynamisch. Er is veel vraag naar oude Datsuns, Mazda's en Toyota's, wat niet verwonderlijk is. Vooral de modellen uit de jaren 70 en begin jaren 80 vallen op door hun Amerikaans geïnspireerde design.

Dit lijkt vandaag de dag net zo exotisch als toen en een voorbeeld van deze mode is de Bluebird-familie uit Datsun/Nissan. Datsun zelf is een traditioneel automerk uit Nippon. Het werd opgericht in 1931, maar de wortels gaan terug tot 1914. Drie jaar na de oprichting werd het overgenomen en voortgezet door Nissan.

Datsun 180B (1977)
Datsun 180B (1977) - kleinformaat wegkruiser

Datsun begon in 1973 in Duitsland

In Europa begon Nissan onder het label Datsun, veranderde vanaf het midden van de jaren zeventig geleidelijk zijn naam en vanaf 1970 verdween de naam Datsun van de Europese automarkten.

Als je aan Datsun/Nissan denkt, kun je niet om de naam Bluebird heen. De eerste auto die buiten Japan werd verkocht, was een lid van de Bluebird-familie; in Duitsland was de Nissan Bluebird in de jaren negentig lange tijd een belangrijke speler in het middensegment. Het begon al eerder met de familie Bluebird, met de Datsun 90 en 160. Vanaf 180 begon de Datsun middenklasse in Duitsland onder deze naam, en in de USA droegen de modellen ook de naam van de blauwe vogel.

Hoe verkopen we auto's aan de Duitsers? Datsun-reclame 1977.
Hoe verkopen we auto's aan de Duitsers? Datsun-reclame 1977.

Veel functies en betrouwbaarheid

Het geheim van het Japanse succes? Er was een bijzonder grote hoeveelheid fabrieksuitrusting voor lage prijzen, extra kosten waren zeldzaam en als dat wel het geval was, was de lijst beperkt tot een paar items. In het begin verschilden de Europese modellen alleen op details van de voertuigen die in de VS werden aangeboden. Het ontwerp was duidelijk Amerikaans, net als de rijervaring. Datsun bouwde kleine wegcruisers.

De chassis waren niet aangepast aan de snelheden van de Duitse snelwegen, maar zonder primitief te zijn. De Datsun 180 (PL810) beschikte al over een onafhankelijke achterwielophanging, terwijl zijn marktconcurrenten (niet alleen) in het prijsgevoelige segment vertrouwden op de goedkope starre as. Zo schommelde de 180 comfortabel en nonchalant door de wereld en zonder zich bloot te stellen aan argwaan van sportieve ambities.

De grote troef was echter de betrouwbaarheid. De Japanse filosofie om bij elk van de snelle modelwijzigingen veel van het ontwerp maar weinig van de technologie te veranderen, wierp zijn vruchten af. Wat visueel als nieuw werd ervaren, was vanuit technisch oogpunt slechts een lichte verbetering ten opzichte van het vorige model.

De Datsun 180 (Bluebird)-familie
De Datsun 180 (Bluebird)-familie

Datsun 180B - coupé, stationwagen en sedan

In 1977 promootte Datsun Duitsland de 180B-modelfamilie, die veel beter bekend staat als de Datsun/Nissan Bluebird. Er was een zeer Amerikaans ogende sedan, een stationwagen en een coupé en daarmee de drie klassieke carrosserieversies bij uitstek.

De volgende modelwijziging kwam snel, nog geen 3 jaar later. Het Japanse ritme dreef de ontspannen Duitse aanbieders tot wanhoop; de volgende generatie oogde veel Europeser, moderner, maar ook minder onderscheidend. De leercurve voor Datsun en andere merken uit het Land van de Rijzende Zon was indrukwekkend steil en het kostte de Duitsers enige tijd om effectief tegengas te geven.

De vroege Datsun-modellen zijn in Duitsland bijna uitgestorven. Hun ondergang was hun betrouwbaarheid, wat leidde tot verwaarlozing door de tweede of derde eigenaar. De Datsun had het gebrek aan corrosiebescherming gemeen met andere voertuigen uit deze tijd, het imago dat toen nog ontbrak en de impact van de snelle modelwisselingen eisten hun tol.

Een 180B sedan, een coupé of een stationwagon is tegenwoordig een Japanse sensatie op elke oldtimerbijeenkomst. Bluebird sedans uit de jaren negentig zijn nog sporadisch te vinden, maar het zijn nuchtere, emotieloze voertuigen vergeleken met de chroomzware pracht van de beginjaren.

8 gedachten over 'Datsun 180B, een klassieker uit de wereld van de Bluebird-familie"

 • Eigenlijk is het bedrijf eigenaar van een Datsun 180B 1978 Bluebird, met zijn jaren es bolido in de carretera, veel bewondering voor zijn ongebruikelijke kenmerken en lamatieve details die lijken op de Amerikaanse klassiekers in een bepaalde mechanische kunst.

  Beantwoorden
 • OMG, Datsun...

  Daar worden herinneringen gewekt. Ouders van een klasgenoot (basisschool) waren bijna fantastische overtuigers. Zo erg zelfs dat haar zoontje actief werd in het zendingswerk. Hij gaf me brochures en liet me ze zelfs aan mijn vader laten zien in een poging hem ervan te overtuigen Datsun te kopen. Ik was een missionaris. Mijn vader bleef ongeïnteresseerd in het Zweedse autorijden.

  Ik vind het grappig hoe reclame toen werkte. Tegenwoordig worden zulke overtuigende mensen multipliers genoemd. Ze zagen geen cent voor hun inzet. Nee, alle zendingsijver was puur voor zelfvertrouwen. De Japanners waren nog relatief exotisch en iedereen die er één durfde te kopen werd ronduit behoeftig...

  Of je eigen beslissing goed en juist was, hing ook af van de vraag of anderen dit voorbeeld volgden en een groot verkoop- en servicenetwerk opbouwden en de levering van reserveonderdelen voor hun eigen auto veiligstelden. En natuurlijk is het altijd vleiend voor je ego om een ​​trend te zetten in plaats van er één te volgen.

  De missionaire ijver van de eerste kopers van Japanse importproducten is vandaag de dag legendarisch en ik kan hiervan getuigen (wat de tijd betreft).

  Beantwoorden
  • Had ik al gezegd dat mijn tweede auto een Datsun was?

   Ik heb er nu ook een historische advertentie voor opgespoord. Het Datsun-verhaal gaat verder 😉

   Beantwoorden
   • Ongelooflijk. Nee, ik had geen idee. Is er een merk waar je geen persoonlijke ervaring mee hebt?

    Maar hoe het ook zij, hoe meer ervaring je hebt, hoe meer het de moeite waard is om voor een Saabblog te kiezen. Het had ook anders kunnen aflopen 😉

    Beantwoorden
    • Wat kan ik zeggen? Opgegroeid met een autominnende opa, vrienden en familieleden in de autobranche. Werken als externe medewerker voor bijna alle grote Duitse merken tot op directieniveau gedurende meer dan twintig jaar is wat het verschil maakt. Maar ja, er zijn merken die mij nooit hebben geïnteresseerd.

     Beantwoorden
     • Ik ben er al 3 jaar mee bezig. ZW 1977 810

      Beantwoorden
 • Er was ook een Datsun in mijn familie. Ik heb geen idee welk model het was, maar mijn ouders waren er ook al jaren enthousiast over.

  Beantwoorden
 • Ik was er nog te klein voor, maar mijn vader was altijd opgetogen over zijn “eerste Japanner”. Het was een Datsun 100A. Zo geweldig en zo betrouwbaar en zoveel functies...
  Ja, Datsun was toen waarschijnlijk exotisch en toch gewild.

  Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met * markiert