Een uniek exemplaar – kent u de Citroën Dyna M?

De historie van Citroën is rijk aan modellen met een bijzondere historie. De Dyna M vond plaats in Spanje en de hoofdrolspeler is Pedro Serra. Midden-Europeanen kennen zijn naam grotendeels niet, maar de ontwerper, geboren in 1926 in Barcelona, ​​speelt een grote rol op het Iberisch schiereiland.

Daar wordt hij in één adem genoemd met de grote Italiaanse kleermakers; Serra speelt in de competitie van Pininfarina, Michelotti en Giugiaro. In de loop van zijn leven heeft hij voertuigen van Lancia, Seat, Pegaso, Aston Martin en Rolls Royce opnieuw ingericht, om er maar een paar te noemen. Maar ook de Citroën Dyna M.

Citroën Dyna M - een uniek exemplaar
Citroën Dyna M – een uniek exemplaar

Pedro Serra heeft in de afgelopen vijftig jaar honderden voertuigen gemaakt

In 1954 bouwde hij zijn eerste voertuig, een Lancia Augusta Cabriolet met een Aprilia-motor. Deze Lancia reed hij zelf, gevolgd door een Pegaso (Link) Spider en het werk van Pedro Serra zijn terug te voeren tot 1991. Het laatst gedocumenteerde project was eveneens een Pegaso Spider, een replica met een Rover V8-motor, waarvan er naar verluidt 11 exemplaren zijn gemaakt.

Tijdens zijn creatieve fase, die uiteraard vooral gekenmerkt werd door ombouwingen van het Spaanse merk Seat, waren er 350 voertuigen, veelal cabriolets of roadsters, die het Serra-logo droegen.

Citroën Dyna M op basis van Dyane 6

Serra heeft het merk Citroën slechts één keer uitgeprobeerd. De bronnen zijn schaars en het hele oeuvre is slecht gedocumenteerd. Op verzoek van een Spaanse klant ontwierp hij in 1970 (mogelijk al in '69) een fraaie coupé op basis van de Dyane 6. Hij heeft design-echo’s van de Maserati Mistral van Frua, laat aan de voorkant volledig afstand van elke Citroën-identiteit en je ontdekt enkel de dubbele hoek op de C-stijlen, dynamisch uitgelijnd onder een hoek.

Het bijzondere aan dit project: het was de bedoeling dat het prototype een kleine serie zou worden.

Spartaanse cockpit - voor een coupé
Spartaanse cockpit – voor een coupé

De klant was van plan om 100 stuks te produceren, zo meldt de literatuur, zonder zijn naam te vermelden. Maar de onverwachte dood van de klant begroef ook de dromen van de productie: er was maar één exemplaar.

Zoals gewoonlijk viel Serra de technologie niet aan; elke Citroën-vertegenwoordiger kon de Dyna M onderhouden. Helaas bleven de bescheiden prestaties van het origineel behouden, wat contrasteert met het sportieve uiterlijk. Voor een coupé liet Serra het dashboard zelfs verrassend spartaans achter.

De consistentie van de verhoudingen laat echter zien dat Serra zijn vak verstond, maar de smalle spoorbreedte van de Dyane ziet er vanuit het huidige perspectief een beetje vreemd uit.

Bekend - Citroën Boxer in de motorruimte
Bekend – Citroën Boxer in de motorruimte

Een ongerestaureerde unieke Citroën

De verdere verblijfplaats is gedocumenteerd. In 2002 kocht de huidige eigenaar de Citroën Dyna M bij een dealer in Granollers. Het display geeft nu 40.388 kilometer aan, deze zouden origineel moeten zijn, net als de rest van het voertuig. Het is nooit gerestaureerd, alles is zoals Serra het ooit heeft gemaakt.

Het historische unicaat wordt verkocht bij Aguttes (link) geveild op 26 november. Dat de grote Spaanse autogeschiedenis niet duur hoeft te zijn en dat Serra buiten zijn thuisland grotendeels in de vergetelheid is geraakt, is terug te zien in de prijsverwachtingen. De Citroën Dyna M krijgt een verwachte prijs tussen de € 15.000,- en € 25.000,-.

Met afbeeldingen van Aguttes

2 gedachten over 'Een uniek exemplaar – kent u de Citroën Dyna M?"

 • Erg charmant.

  Het is altijd interessant en fascinerend om te zien welke inspanningen fabrikanten en zelfs carrosseriebouwers ooit hebben geleverd op welke technische basis.

  Het was een compleet apart genre. Kleine ‘snelle’ bakjes die er alleen maar sportief en goed uit moesten zien, maar dat niet hoefden te zijn. ‘Sportwagens’ die je zelden op de fastlane zag en vaak niet goed waren voor hogere bochtensnelheden...

  Het zijn voertuigen die uitsluitend in het teken stonden van het verlangen naar een mooie, kleine en handzame auto. En je moest dit verlangen kunnen en willen vervullen. Hoe technisch eenvoudig (en goedkoop) de basis ook was, de maatpakken van de kleermaker of de sportkleding van de fabrikant (zoals de Saab Sonett) leverden soms flinke toeslagen op.

  Pure luxe, enigszins irrationeel, want er was meer auto voor minder geld. Maar was er meer stijl en individualiteit voor dat geld?
  Waren het destijds misschien echte uitspraken en subtiele boodschappen? Bijvoorbeeld dat de chauffeur een beruchte en relatief welgestelde vrijgezel is...

  Er wordt gezegd dat in ieder geval professioneel succesvolle en gezonde mannen (levend en niet gewond in de oorlog) zeggen dat sommige mensen in Duitsland na de Tweede Wereldoorlog een Karmann-Ghia kochten in plaats van een Kever, alleen maar om met een zuiver geweten tegen iemand te kunnen zeggen die ongelukkig was in de liefde, nooit dat ze een geheim maakte van haar levenshouding en nooit iets vals beloofde...

  Het is grappig hoeveel bewijs historische auto's over ons en onze geschiedenis bevatten. Dit zijn rollende tentoonstellingen en documenten. En zo’n bizar maar ontzettend mooi uniek exemplaar is zoveel meer dan alleen een onsportieve “sportwagen”...

  Beantwoorden
 • Dit is uiterst uniek en Tom vervult opnieuw het publieke onderwijsmandaat 😉

  Nu betekent de naam Pedro Serra ook iets voor mij, weer wat geleerd!

  Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met * markiert