Saab-sentimentaliteit - de trollen maken ruimte voor iets nieuws

In Trollhättan veranderen de zaken na jaren van stagnatie met een verrassende dynamiek. Dat is goed, zonder twijfel. De tijd staat niet stil. De stad, die vanuit historisch perspectief al een meester in heruitvinding is geweest, werpt haar huid af. Alweer.

Van de historische zware industrie ver beneden het kanaal leidde het pad ooit naar de productie van stoomlocomotieven en turbines, en vervolgens naar vliegtuigen en hun motoren. De locomotieven veranderden door de jaren heen, werden dieselaangedreven, vliegtuigen maakten plaats voor auto's en alleen de vliegtuigmotoren bleven met een verrassende consistentie.

Het huidige ruiproces is nog niet afgerond, wat er uiteindelijk zal gebeuren blijft een open vraag. Het proces breekt echter een tijdcapsule open die het einde van Saab heeft overleefd en die zo vreemd onaangetast leek door alle gebeurtenissen van het afgelopen jaar. We hebben het over het voormalige onderzoeks- en ontwikkelingscentrum, dat ooit ultramodern was en tot voor kort nog de sfeer van vroeger had.

Toen Saab de 9000 op de markt bracht en de 900 volwassen werd en steeds verder werd ontwikkeld. Vandaag neem ik de tijd voor Saab-sentimentaliteit, een terugblik en een rondleiding door het ontwikkelingscentrum, met een kleine traan in mijn ogen.

Maar maak je geen zorgen. Aan het einde van het verhaal serveer ik het tegengif.

Saab Research and Development Center - entree
Saab Research and Development Center - entree

Ja, ik wil meer lezen...

 


Dit bericht is exclusief voor onze abonnees.

Bent u een abonnee of een Aero X Club-lid?

Logboek Om het hele artikel te lezen.


Heb je nog geen SaabBlog-abonnement?

Maar wilt u een dagelijkse dosis Saab en wilt u het volledige artikel lezen?

Wil je? abonnee of een lid van de Aero X Club en steun het SaabBlog-project!

Vanaf € 1,99 krijg je volledige toegang tot alle content en acties en word je lid van de Saab-wereld.


 

Laat een bericht achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met * markiert