Saab AB en Boeing verlengen het Dreamliner-contract

Wist je dat elke Boeing 787 Dreamliner ook Saab-technologie bevat? Sinds de lancering van de opvolger van de 767 is er bij elke vlucht een stukje Zweedse techniek aanwezig. Alle deursystemen voor de 787 worden geleverd door Saab AB.

De Boeing wordt beschouwd als een innovatief widebody-vliegtuig dat geen gemakkelijke start kende. In tegenstelling tot zijn voorganger bestaat de romp grotendeels uit met koolstofvezel versterkte kunststoffen. Wat als baanbrekend werd beschouwd, leidde herhaaldelijk tot problemen tijdens de ontwikkeling en leidde er uiteindelijk toe dat de fabrikant een vertraging in de planning van ruim 3 jaar moest melden.

Productie van Boeing 787-componenten, Saab in Linköping
Productie van Boeing 787-componenten, Saab in Linköping

Maar de moeite zou de moeite waard moeten zijn. De absolute lichtgewicht constructie waar de Amerikanen op vertrouwden, zorgde voor een gewichtsbesparing van circa 20% ten opzichte van conventionele constructie. Het grootste deel van de romp is nu gemaakt van met koolstofvezel versterkte kunststoffen, het aluminiumgehalte van de 787 bedraagt ​​slechts 20%. Tegenwoordig zijn de widebody-vliegtuigen van Boeing een van de best verkochte en meest economische in zijn segment.

Saab levert alle deursystemen voor het Boeing 787-programma. Ze zijn bovendien voornamelijk gemaakt van composietmaterialen, zijn bijzonder licht en ontworpen voor eenvoudige montage door Boeing. De toegangsdeuren, de deuren naar het vrachtruim en ingangen voor bulklading symboliseren in elke Dreamliner iets van Saab.

De raamovereenkomst voor levering tussen Saab AB en Boeing, gesloten in 2004, is nu verlengd (Link). Saab heeft tot nu toe ruim 1.100 deursystemen voor de Dreamliner geleverd.

Saab en Boeing werken nauw samen. Beide bedrijven ontwikkelen gezamenlijk de T-7A Red Hawk straaltrainer, die volgend jaar de verouderde Northrop T-38 van de USAF zal vervangen (Link). De Zweden produceren de staart van het vliegtuig in de nieuwe Saab-fabriek in West Lafayette, Indiana.

De componenten voor de 787 Dreamliner worden daarentegen in Zweden vervaardigd. De traditionele Saab-fabriek in Linköping is verantwoordelijk voor de productie van de deursystemen.

Met afbeeldingen van Saab AB

2 gedachten over 'Saab AB en Boeing verlengen het Dreamliner-contract"

 • blanco

  Bedankt voor het opnieuw verbreden van je horizon, Tom.
  En voor de geweldige professionele perspectieven. Als ik ooit zou overstappen op de Dreamliner, zou ik elke vlucht kunnen starten door iets van Saab aan te raken. Als de deuren opengaan, begint het...

  De Lizi begroet je vanuit de nachtelijke hemel boven Algerije vanaf een hoogte van 10.000 meter

  Beantwoorden
 • blanco

  Nee, dat wist ik niet. Maar het is leuk om te weten!

  Dan is Saab AB nog steeds actief in de burgerluchtvaartbouw - al was het maar als leverancier? Maar in ieder geval componenten gemaakt in Zweden. Weet de blog of het technische werk van Saab AB ook in de deuren zit?
  Ik denk dat dat waarschijnlijk is. Als er meer dan één specificatie van de eisen zou zijn geweest, als het ontwerp van Boeing zelf zou komen, dat wil zeggen als het puur een contractproductie zou zijn geweest, zou het waarschijnlijk niet naar Zweden zijn gegaan. Misschien heeft Saab AB zelfs een of twee patenten die betrekking hebben op het ontwerp zelf of, op zijn laatst, op de productie ervan? Het zou mij niet verbazen, hoezeer de informatie in het artikel mij ook verraste...

  Er zijn al veel blikken voorbij de automobielhorizon naar Zweden geweest. Ik herinner me ook een paar opmerkingen waarin Saab AB ervan werd beschuldigd uitsluitend militair van aard te zijn. Dat is dus weerlegd, en alleen al om die reden is het artikel goed nieuws.

  En wie weet, misschien vindt Saab AB andere civiele toepassingen voor zijn ingenieurs en/of productie? Het hoeft niet weer je eigen auto te zijn, maar het zou wel gaaf zijn. En nog nooit was het voor een bureau zo eenvoudig om een ​​pakkende slogan te vinden. Reborn from Jets zou in steen gebeiteld zijn. Daar moeten de managers van Saab AB eigenlijk wel naar verlangen, toch?

  Er was hier een opmerking over Emily dat de potentiële investeerder vastzat aan uitstaande naamgevingsrechten (Saab) en daarom aarzelend kon zijn. Dat leek mij volkomen onwaarschijnlijk. Ik weet het niet meer zo zeker...

  Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met * markiert