Wat heeft een Polski Fiat met Saab te maken?

Een voertuig dat altijd onder mijn radar is gevlogen, is de Polski Fiat 125p. Waarom zou hij mij geïnteresseerd moeten hebben? Het werd pas merkbaar toen eind jaren negentig steeds meer Poolse late hervestigers naar Beieren kwamen. Ze hadden soms een Polski Fiat in hun bagage als aandenken. Vaak was het de kleine 1990p, soms de 126p.

Wat er voor de lokale bevolking altijd uitzag als een oude Lada, was er een van FSO licentie van de in Polen vervaardigde Fiat 125. De liefde van de Polen voor de Polski Fiat, die in de Bondsrepubliek ook daadwerkelijk onder deze naam op de markt werd gebracht, duurde niet lang. Het enthousiasme is in het Westen nauwelijks gestild. Al vrij snel stond er een gebruikte Mercedes voor de deur en werd de FSO-wagen weggeduwd.

De Polski Fiat was eigenlijk een topic op de Duitse markt, zowel in Oost als West. Maar onder totaal andere tekens. Maar wat heeft hij met Saab te maken? Een uitstapje naar een merkwaardig deel van de Duitse Saab-geschiedenis.

Polski Fiat 125p

Ja, ik wil meer lezen...

 


Dit bericht is exclusief voor onze abonnees.

Bent u een abonnee of een Aero X Club-lid?

Logboek Om het hele artikel te lezen.


Heb je nog geen SaabBlog-abonnement?

Maar wilt u een dagelijkse dosis Saab en wilt u het volledige artikel lezen?

Wil je? abonnee of een lid van de Aero X Club en steun het SaabBlog-project!

Vanaf € 1,99 krijg je volledige toegang tot alle content en acties en word je lid van de Saab-wereld.


 

Laat een bericht achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met * markiert