Saab-tijdcapsulebezichtigingen op zaterdagmiddag

Er zijn dingen die we kunnen veranderen als ze ons niet goed genoeg of comfortabel lijken. En er zijn dingen die we niet kunnen veranderen. Dat laatste heb ik een paar dagen moeten accepteren; Nadat ik ruim drie jaar nadat het voor het eerst opdook aan het coronavirus kon ontsnappen, heeft het mij nu ingehaald.

De effecten zijn tot dusver mild, koorts en ups en downs in de algemene lichamelijke conditie, evenals een droge hoest. Een matige terugschakeling op het werk en meer rust waren aan de orde van de dag.

Toepasselijk bereikte de eerste mij deze week tijdcapsule van de SaabBlog met brochures voor het modeljaar 2012. Dus wat doe je als je spontaan je leven een beetje wilt vertragen? Rechts: op naar de fauteuil onder de SAAB wollen deken "Eerste editie' en breng de zaterdagmiddag door met het doorbladeren van de brochures!

Saab tijdcapsule-verhalen
Saab tijdcapsule-verhalen

Ik liet een cd op de achtergrond spelen waar ik al een tijdje niet naar had geluisterd. Het is ook een soort tijdcapsule. Als kind ben ik gevormd door Hans zwaait door Radio Bremen, door hun karakteristieke moderatoren, vooral door Christian Günther met zijn sonore stem.

En er waren programma's als "Omnibus" (muziek), "Kaffeepott" of "Bremen 1 am weekend" met Monika Kluth en Karl-Heinz Calenberg (vandaag zou het "de ochtendshow met Moni en Kalle" zijn), die stuk voor stuk was anders had een eigen karakter; ze waren niet willekeurig. De programma's hadden allemaal een specifieke kenmerkende muziek, verkortingen van bekende nummers zoals Space's "Magic Fly" en Milo Pavlović's "Käpt'n Kangaroo", om er maar twee te noemen. Ook deze cd is een soort tijdcapsule die herinneringen losmaakt.

Een cd kan ook een tijdcapsule zijn
Een cd kan ook een tijdcapsule zijn

Dus: muziek uit! En in de brochures. Ik maakte eerst de 9-5 NG-stationwagen. Je kunt op elke pagina, in elke zin en bij elke foto zien hoe SAAB de voorpret van geïnteresseerden wilde vergroten. De focus lag op de volumineuze achterkant:

Het nieuwe Saab 9-5 sportpak
Het nieuwe Saab 9-5 sportpak

Rijplezier wordt benadrukt, ook aan de toekomstige kopers is gedacht. Een apart kinderzitje wordt ook geadverteerd als speciaal accessoire. De tak die uitloopt met verse lentescheuten kan gezien worden als een symbool van het feit dat men zich nu terug wilde werken van de organisatorische winter.

Rijplezier - Saab 9-5 NG
Rijplezier - Saab 9-5 NG

Zelfs de kleinere series zien er fris en modern uit op de covers; en wenselijk. 9-3 als sedan, SportCombi, als 9-3X en als cabriolet. Alles ziet er fris uit en nodigt uit om op een zonnige middag als deze de brochures te lezen en de foto's en indrukken te laten bezinken; inclusief de prijslijst en de uitgebreide extra uitrusting.

De 9-3-serie - fris en begerenswaardig
De 9-3-serie - fris en begerenswaardig

Zo ging anderhalf uur voorbij. Ik heb mijn nieuwe auto samengesteld uit de SAAB-tijdcapsule. Een 9-3 Griffin BioPower als sedan in javabruin metallic, met elektrisch verstelbare premium sportstoelen in zandbeige, met automaat (helemaal tegen mijn gewoonte in), adaptieve BI-xenon bochtverlichting, Bluetooth telefoonintegratie en SAAB infotainment met Bose luidsprekers.

Prijslijst & brochure - Saab geconfigureerd
Prijslijst & brochure - Saab geconfigureerd

Ik zal proberen het bestelformulier later te faxen...

Ja, zo kan het gaan als je met een SAAB-tijdcapsule in je eigen tijdcapsule kunt glijden, terug naar een tijd waarin je op die manier eigenlijk je droommodel had kunnen krijgen. Overal. Maar een mooie handvol geschiedenis die het blogteam daar heeft samengesteld. Maar het was niet de enige vandaag.

Bijna een week geleden was ik op zoek naar een reserveonderdeel voor mijn 9-3 OG; Niet dat ik het nodig had, maar als het onderdeel ooit kapot zou gaan, is het beter om er een bij de hand te hebben. Het ging om de ruitenwisserwaterpomp (art.nr 4674230). Ik moest beseffen: het is niet meer in productie, niet meer beschikbaar. Een toeval leidde verrassend genoeg tot een handelaar in reserveonderdelen voor SAAB uit Frankrijk, die het onderdeel op voorraad had.

Ik dacht eerst aan een replica. Maar ik was verrast:

Originele ruitenwisser waterpomp - ook een tijdcapsule
Originele ruitenwisser waterpomp - ook een tijdcapsule

Het pakketje uit Frankrijk dat vandaag arriveerde was ook een soort tijdcapsule, het bevatte het originele SAAB-onderdeel gemaakt door Denso in Japan. Een gevoel alsof je de kans hebt gehad om een ​​paar jaar terug in de tijd te reizen en het gewenste deel mee te nemen naar het hier en nu.

Ik hou van tijdcapsules.

Informatie: De tijdcapsules voor de modeljaren 2010, 2009 en 2008 gaan naar onze Aero X Club-winkel online. De finale van onze gezamenlijke Saab-reis door de tijd, die op vrijdag culmineerde.

11 gedachten over 'Saab-tijdcapsulebezichtigingen op zaterdagmiddag"

 • Ook beterschap van mijn kant!
  Het smaakverlies is mij bespaard gebleven, daar ben ik op mijn knieën dankbaar voor. Dat klinkt echt niet fijn. En ik las daaruit dat jij ook een fijnproever bent en graag voor jezelf kookt. Dan is niets proeven de maximale straf. Ik hoop dat er snel weer dingen veranderen.

  Trouwens, wat echt hielp als je 's avonds ijskoud of koud was: een klein glaasje portwijn. Ik meen het. Daarna was alles weg.

  • Dat hoort eigenlijk bij onderstaande opmerking van Volvaab Driver. Waarschijnlijk is het niet helemaal gelukt...

  • Ik ga niet verder klagen, maar je slaat de spijker op de kop.
   Het is echt straf als je graag kookt maar niets meer proeft. Kleine anekdote: in feite is het verlies van smaak voor m

   • (...) voor mij de reden voor de test. Er was simpelweg geen ruimte meer voor interpretatie.

 • Een heel mooi vertragingsverhaal..., bedankt.
  En snel beter worden, zonder "nasleep"!

  In het voorlaatste artikel (Isofix) stond een lichtblauw sportpakje :-). Dat zou mijn droom zijn geweest. Kleur en vorm nog steeds (!) een lust voor het oog.

  • Bedankt 🙂 Bijna alles is nu in orde.

   De lichtblauwe 9-3 (ijsblauw, als ik me niet vergis) sprong meteen op me af. Dat zou de eerste keuze zijn geweest vóór javabraun. Maar die was er niet in 2012.

 • Mooie reportage, pure ontspanning, ik zou er meteen zijn met de 9-3 Griffin Limousine in Java metallic 🙂

  • Moin.
   Bedankt voor het verslag.
   Het idee voor de tijdcapsule is gewoon briljant. Dus mijn andere folders hebben een fijn thuis.
   Toen ik hem bestelde, zou het een witte Saab 9-3x zijn geweest. Mijn zoon van zeven heeft voor de cabrio gekozen, maar vindt het het beste als we beide nemen.
   André wenst vele groeten en een spoedig herstel uit Oldenburg

 • Bedankt "Kalle" Arndt,

  was een genot om te lezen. Corona hier ook. Ondertussen weer C-negatief met neurale nasleep (smaakgevoel en andere gevoeligheden), ik wens je een spoedig herstel en veel plezier met gedrukte media en audiofiele tijdcapsules. Ik heb zelf geen gedrukte media, maar ik denk ook dat niet alleen de 9-5 SC 2012 zou hebben geschitterd. De 9-3 was/zou nog steeds een heet, roodgloeiend en valide strijkijzer in zijn klasse zijn geweest. Hoe waar …

  • Beterschap! Misschien helpt een positief voorbeeld. Een collega en ik werden vorig jaar bijna tegelijkertijd ziek met Corona en verloren allebei ons smaak- en reukvermogen. Beiden kwamen ongeveer 14 dagen na het gevoelde herstel terug en vrij "plotseling".

   • Dank u.
    Ja, het helpt. Het vooruitzicht dat goede smaak binnenkort terugkeert, is geruststellend en ik kan bijna niet wachten.
    Koken en eten zijn momenteel erg vreugdeloze taken. Een rustiek brood smaakt bijvoorbeeld niet anders dan wc-papier. Van een salade is alleen nog het zuur van de azijn te proeven en kruidige gerechten zijn verworden tot pure marteling. Er is absoluut niets anders dan de scherpte, waarvan bekend is dat het een pijn is en geen aroma. Ik kan net zo goed een stuk hete kolen zuigen...
    Maar dat weet je natuurlijk en het gaat voorbij. Goed om te weten.

Reacties zijn gesloten.