Waarom een ​​goedkope auto? Koop de dure Saab 99 GL!

Saab-reclame was altijd speciaal. Soms was ze origineel en grappig. Ze kan veeleisend en veeleisend zijn. Niet zelden vroegen de lezers, soms zelfs de verkooppartners, zich af wat Saab eigenlijk wilde uitdrukken. Het is onbeschaamd als je veel tekst in een advertentie zet. Dit dwingt de adverteerder tot pauze en neemt een zeker risico.

Als de lezer de tijd neemt om de advertentie te lezen, kunnen ze de argumenten accepteren, zoals het product, en klant worden. Er is echter een grotere kans dat de advertentie wordt overgeslagen, niet wordt opgemerkt en wordt opgelost.

De Zweden waagden zich in 1982 aan dit gevaarlijke spel. Ze maakten reclame voor de Saab 99 GL, waarmee ze de sprong van kleine autofabrikant naar de middenklasse hadden gemaakt. Een auto met een ongelooflijke kwaliteit (Fahrbericht). Sterker nog, met een vrij steile prijs. Daar flirten de Zweden nu mee. Zou dat goed kunnen gaan?

En de vraag is belangrijk: op wie is de Saab-reclame gericht? Op welke concurrent hadden de Zweden hun zinnen gezet?

Advertentie voor de Saab 99 GL

Onze auto is duur - dat is geweldig!

Met de advertentie, Saab Duitsland, vervolgens op Berner Strasse in Frankfurt a. Hoofd thuis, twee ondernemingen één. Veel tekst en een presentatie in zwart-wit. Kleurenschermen maken al lang deel uit van het dagelijks leven van de concurrenten op de markt, Saab deed het zonder. Tegenwoordig is het niet meer te begrijpen waarom dit is gebeurd. Men kan alleen maar aannames doen.

Misschien was het cool Zweeds understatement? Wat moet worden begrepen in samenhang met de stroom van informatie. Maar het is ook mogelijk dat het plaatselijke reclamebureau en de fabrikant conservatief en zuinig waren.

Vrij brutaal promoot Saab zijn eigen duurdere auto om de voorkeur te krijgen boven zijn concurrent. De kop wekt interesse en misschien sympathie, maar dan komen de argumenten. Een 99 heeft dikker plaatwerk dan andere auto's, meer uitrusting en is over het algemeen een intelligent ontworpen voertuig.

Er waren de zelfherstellende bumpers, een innovatie van Saab. Het zuinige gebruik van fossiele brandstoffen wordt geboden door de 2 liter motor en de nieuwe versnellingsbak met 5 versnellingen. En niet te vergeten de uitstekende eigenschappen van een Saab 99 in de winter, met voorwielaandrijving en automatisch verwarmde stoelen.

Advertentie voor de Saab 99 GL (1982)
Advertentie voor de Saab 99 GL (1982)

De reclame was een beetje brutaal

Het argument lijkt feitelijk, maar was een beetje brutaal. De Saab 99 GL is een compacte sedan met een grote kofferbak en een neerklapbare rugleuning. De copywriters maken er een praktische en makkelijk te beladen semi-stationwagen van, op 1,45 vrachtwagen laadbak.

Sterker nog, een sedan met neerklapbare rugleuningen was een specialiteit op de markt. Rigide, inflexibele concepten waren de norm. Want de flexibiliteit ging ten koste van de stijfheid van de carrosserie. De fabrikanten stonden voor het dilemma een merkbaar zachtere carrosserie toe te staan, of meer moeite te steken in de stijfheid ervan, of af te zien van de optie van de grote laadruimte.

Op wie was de Saab-advertentie gericht?

In dit licht bezien was de dure Saab 99 GL een intelligente beslissing. Tot slot rest de vraag, op wie was de reclame gericht? De ruimte naast de 99 blijft symbolisch leeg.

Directe vergelijkingen waren destijds verboden, men kan alleen maar speculeren. Misschien was het Volvo daarmee 340 GL, die beschikbaar was voor DM 18.000, terwijl Saab DM 99 eiste voor de 19.250 GL.

7 gedachten over 'Waarom een ​​goedkope auto? Koop de dure Saab 99 GL!"

 • blanco

  X = Y

  Ik geloof niet in de 340 als een denkbeeldige referentie van deze Duitse Saab-advertentie. Dat zou een vergelijking zijn met 2 onbekenden en zonder een waardige tegenstander, voor een kleine doelgroep, zou marketing mislukt zijn...

  Nee, dat is Saab versus wat dan ook. En wie de moeite nam de tekst te lezen zag links een concurrent. Hij had waarschijnlijk de kleinere kofferbak, misschien alleen een versnellingsbak met 4 versnellingen enzovoort...

  Beantwoorden
  • blanco

   Ik ja. Mijn voorgevoel gaat verder richting Volvo. Waarom?

   Op dat moment tuurde Saab Duitsland (in Frankfurt) angstvallig naar het naburige Dietzenbach. Volvo maakte de cijfers - die Saab graag had gehad. Maar de 99 was - Saab origineel geluid - niet aantrekkelijk genoeg om de gewenste verkoopcijfers te behalen.

   Beantwoorden
   • blanco

    Je hebt waarschijnlijk gelijk...

    Van de 300 zouden meer dan 1,1 miljoen exemplaren zijn verkocht, ook al werd hij niet eens op de Amerikaanse markt aangeboden!

    Ik had de 340 niet echt op mijn radar als Volvo's succes- en volumemodel, hij maakte voor mij geen deel uit van het straatbeeld en was voor mij meer de laatste DAF dan een echte en nieuwe Volvo. Zo kan het fout gaan...

    Beantwoorden
 • blanco

  Klasse reclamecoup!
  Al 40 jaar geleden werd er een duidelijke voorsprong gecommuniceerd tegen “Geiz ist geil”. Erg leuk.
  En hopelijk ook succesvol...
  SAAB - meer dan een auto -

  Beantwoorden
 • blanco

  Wat viel er te verliezen? Een auto die al bijna 15 jaar op de markt is en zijn grote broer 900 naast zich heeft, kan op een andere, onconventionele en brutale manier worden aangeboden.
  Naar mijn mening is dit altijd een kenmerk van Saab geweest, met verschillende tonen in advertenties en de blog heeft zeker het bewijs hiervan in de la, zowel analoog als digitaal.
  Ga zo door! Ik was in 1982 net 19 jaar en had heel bewust en zonder reclame mijn 245 DL ingeruild voor een 99 CC uit 1977. En geen spijt!!

  Beantwoorden
 • blanco

  Dat tovert een glimlach op mijn gezicht. Goed gedaan Saab! Het zijn de kleine dingen die het verschil maken. Soms ook de prijs, die kan hoger zijn. Hoeveel klanten zijn er waarschijnlijk op gesprongen?

  Beantwoorden
 • blanco

  Geweldig plan, provocerende reclame - daar moet je eerst over nadenken...

  Ik heb het gemist vandaag...

  Trouwens - alle meisjes hier op de blog - fijne vrouwendag vandaag!!!

  Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met * markiert