De droom van open rijden - Citroën DS1967 Décapotable uit 21

Was het deze futuristische vorm van de DS, de goddelijke stroomlijn, die om een ​​cabrio vroeg? Of de sensationele hydropneumatische levitatie die leidde tot het idee van een cabriolet? We weten het niet. Wat we wel weten is dat de carrosseriebouwers van Chapron in 1956 contact opnamen met Citroën. Twee jaar later presenteerde Chapron de eerste open DS en ontstond er een samenwerking die leidde tot de fabriekscabriolets.

In feite is het allesbehalve eenvoudig om van de DS-sedan een cabriolet te maken. Eerst moeten de achterdeuren eruit. De voorkant is opnieuw getekend, ze voegen 18 centimeter toe in lengte. Ook het kofferdeksel moet opnieuw worden ontworpen. De integratie lukt optimaal, de optiek lijkt uit één stuk te bestaan. Het deksel is nu van polyester.

Er is ook het probleem met de richtingaanwijzers. Zoals bekend zitten ze in het dak van de DS. Dit is nu alleen als textiel verkrijgbaar en dus uitgesloten. Chapron lost het probleem op met elegantie. De richtingaanwijzers krijgen een nieuwe plek achter op de spatborden en ook de achterlichten worden gewijzigd.

Dit is de makkelijkste oefening op weg naar de open DS. De carrosseriebouwers betreden het onderdelenmagazijn van Citroën en gebruiken de achterlichten van de Amerikaanse modellen.

1967 Citroën DS21 Decapotable

De start voor Chapron is niet eenvoudig

In het begin was de samenwerking wat moeizaam, de fabrikant leverde de carrosseriebouwers complete Amerikaanse voertuigen, die aanvankelijk achteraf werden ingebouwd, wat veel werk met zich meebracht. Later verbeterde de situatie en vanaf 1964 kreeg Chapron chassis van Citroën die slechts tot aan de voorruit compleet waren.

De cabrio's zijn een uiting van elegantie en extravagantie, Citroën verkoopt ze wereldwijd. Hoewel ze fabriekscabrio's heten, vervult Chapron bijna elke persoonlijke wens van de klant. Tegenwoordig zijn ze nog steeds gewild, expressief design is tijdloos, de DS Décapotable (Cabriolet) is een dure klassieker geworden.

Gesloten – ook daar slaat de DS een goed figuur

1967 Citroën DS21 Decapotable

Een cabriolet uit 1967, die de droom van open rijden vertegenwoordigt, wordt momenteel verkocht door Auto & Klassiek geveild. De geschiedenis is typerend voor veel DS21 Décapotables. Het werd oorspronkelijk geleverd aan Noord-Amerika, net als een aantal andere open DS.

Teruggebracht naar Europa in de vroege jaren 2000, kocht de huidige eigenaar de DS in 2015.

Noord-Amerika - de achterlichten zijn van de Amerikaanse modellen
Noord-Amerika - de achterlichten zijn van de Amerikaanse modellen

Hij investeerde in de fabriekscabriolet, kennelijk zonder rekening te houden met de kosten. In 2016 is de motor gereviseerd, in 2022 is er aan de carrosserie gewerkt, de DS is opnieuw gespoten. Beide deuren, die al "ten onrechte" waren verwisseld, werden geüpgraded naar het Chapron-ontwerp. Het meeste werk is volledig gedocumenteerd en er zijn uitgebreide foto's en documenten.

blanco
Noble - Jaeger horloge collectie

Hierdoor is de cabriolet mooi, roestvrij, techniek als nieuw en slechts kleine gebruikssporen. Het interieur is in de loop der jaren ook herzien, wanneer niet gedocumenteerd, en in principe komt de fabriekscabriolet met zijn beige leer dicht bij de nieuwe auto.

De dure droom van open rijden

De verzamelaarsstatus is zeker gegeven, want de DS21 is het faceliftmodel dat in 1961 na de DS19 op de markt kwam. Met de grotere motor en vele veranderingen wordt de overstap van hydropneumatiek naar groene vloeistof als bijzonder wenselijk beschouwd.

blanco
Edison Radio - getimed om overeen te komen met de DS

Het aangeboden exemplaar heeft de fantastische Jaeger-klokkencollectie in de cockpit zoals te vinden in dure voertuigen. De radio van Edison is eigentijds, en het roept de vraag op wat de DS21 Décapotable waard zou kunnen zijn.

In Duitsland zijn zescijferige prijzen voor fabriekscabrio's inmiddels een gewoonte. De Veiling de DS21 Décapotable gaat hard en het is vrij zeker dat ook hier de grens van € 100.000 zal worden overschreden.

Met afbeeldingen van Car & Classic

9 gedachten over 'De droom van open rijden - Citroën DS1967 Décapotable uit 21"

 • blanco

  Mijn droomauto, altijd. Maar niet elke droom hoeft uit te komen….
  En wees voorzichtig, zoals bij veel zeer gewilde auto's, RS, GTI, GSR, etc., zijn er ook hier veel vervalsingen.

  Beantwoorden
 • blanco

  ... en het huidige bod staat al op 110.000 🙂

  Voor mij is de DS Décapotable een van de mooiste dingen die ooit op vier wielen zijn gezet. En als ik ze daadwerkelijk in het dagelijks leven zie, waarvoor de kansen in Oostenrijk bijzonder slecht zijn, dan is de dag gered 😉 De laatste keer was een paar jaar geleden; er was een klein konvooi godinnen, waaronder een decapotable, op de Autobahn.

  Beantwoorden
 • blanco

  Een prachtige auto uit een glorieus tijdperk. Alle Saabs verkopen en de hypotheek verhogen is helaas ook geen alternatief.

  Beantwoorden
 • blanco

  Gewoon mooi.

  Nooit in mijn leven heb ik in een auto gezeten (ook niet trouwen in een heel mooie oude Bentley) die ik niet zou ruilen voor deze zonder een ooglid te knipperen.

  Berlijn staat vol met AMG en Brabus downtown, allemaal (mat)zwart. Ze kosten niet minder beschermingsgeld, zwart geld of drugsgeld. Als de klanten meer smaak hadden, zouden ze veel sympathieker zijn voor de groene loftbewoners - zelfs op fietspaden en parkeren op de 2e rij. De stad zou veel leuker zijn met meer klassiekers...
  Maar rijverboden dreigen. Het is de schuld van de criminelen van de clan zelf.

  Ik ben bang dat de clientèle dan naar de buitenwijken zal verhuizen. Voor zulke jongens zijn ze dichterbij dan de overstap van een Brabus G-Klasse naar een bakfiets. Maar dat maakt de bewoners van de groene lofts niet uit. Dan hebben ze hun groene Disneyland en een beetje peterselie op het dakterras geeft het goede gevoel van zelfvoorziening. Er worden tonnen CO2 en verpakkingsmateriaal bespaard - in een ideale wereld, in Disneyland zonder Brabus.

  Ik dwaal af. Een heerlijke auto. Gewoon te mooi om het conflict tussen de binnen- en buitenwijken vast te pinnen. Ik ben verbaasd dat het nog steeds werkt en op de een of andere manier aannemelijk is. Gekke wereld …

  Beantwoorden
  • blanco

   Zoveel esthetiek is te veel voor vandaag. We rijden alleen vierkante, grote zwarte dozen en buigen voor wat de menigte dicteert. Esthetiek was gisteren en we krijgen wat we duidelijk verdienen.

   Beantwoorden
  • blanco

   Ja, je opmerking is totaal off-topic :-), maar ik heb nog steeds veel plezier gehad met Volvaabs puntige samenvatting van de confrontatie in de binnenstad van de matzwarte clanauto's met de groene bakfietsen - niet te vergeten, inclusief het gevaar dat ik was totaal niet op de hoogte van de tot op heden verhuis van de Luden & Co. naar de rand (zou dat zoveel erger zijn voor de mensen daar dan voor de mensen in de stad? ;-)) Gewoon heerlijk!

   We delen ook de afkeer van matte auto's - die een bepaalde clientèle dodelijk chic lijkt te vinden. Ik vind ze gewoon verschrikkelijk lelijk. Ik denk dat ik gewoon oud word...

   Beantwoorden
   • blanco

    Voor mensen aan de rand van de stad is het natuurlijk niet fundamenteel slechter dan voor mensen in het stadscentrum. En ik vind het zelfs grappig als clancriminelen de keuze krijgen om bakfietsen te rijden in plaats van Brabus of gewoon te verhuizen...

    Maar het is ook wat goedkoop voor de, in beide betekenissen van het woord, bio-Duitsers om met repressiemechanismen op binnenstedelijke conflicten te reageren...
    In hun nieuw veroverde gebied (de buitenwijken) tonen de “verdrevenen” een agressiviteit en sociale intolerantie die ik (tot 10 jaar geleden zelf een binnenstedelijke bewoner) nooit eerder heb waargenomen. Geen wonder. Nieuw territorium, nieuw gevecht...

    Twee voorbeelden (eigen ervaring):
    Stop (niet parkeren!) voor de oprit van een gezinswoning om een ​​kind uit te laten. Meteen vliegt de voordeur open en twee mensen komen naar buiten en beledigen me. Een misverstand, denk ik, er uit, wil de boel kalmeren. Ik verzeker u beleefd dat ik mijn kind maar even heb laten uitstappen en nu eigenlijk al weg zou zijn... De-escalatie?
    Niet eens in de buurt. Het maakt niet uit. Ik had niets moeten doen voor haar huis en eigendom (openbare weg) en waarschijnlijk noch mezelf, noch een rijbewijs, was asociaal en ongeschoold, niet eens de moeite waard om mijn gezicht te laten poetsen...
    Toen verdwenen ze weer het huis in en lieten me sprakeloos en hulpeloos achter. En ik idioot had gedacht dat ze op het punt stonden haastig te vertrekken, had misschien een goede reden die ik niet kende om op dat moment zo hard voor me te zijn?
    Maar dat was eigenlijk helemaal zonder reden!

    Ten tweede komt er een auto die moet wijken in een 30 zone op me af. Smalle kleine straat en ik sta op de rechter stoeprand, mijn rijstrook vrij. Hij heeft voldoende gelegenheid om naar rechts te stoppen (opritten, parkeerplaatsen, estuaria), remt scherp en op het laatste moment voor mij en maakt de tophond. Ik zou mijn rommeldoos (mijn geliefde 9-5 SC) uit de weg moeten ruimen. Anders zou hij eruit komen...

    Ik had 2 kinderen in de auto die op tijd op school moesten zijn en 's ochtends geen geweld zouden zien. Dus ik schaapachtig linksachter, tegen de rijrichting in en StVO in een gat, om de nieuwe, wetteloze tophond in de buitenwijken niet te irriteren.

    Ik kijk nog steeds uit naar autovrije binnensteden. Misschien worden de buitenwijken dan multicultureel en culinair opgewaardeerd? Op dit moment zie ik geen positieve effecten. De Brabus, de Lude en de conflicten zijn er al, het soms zeer goede en goedkope eten van over de hele wereld blijft voorlopig een voorrecht van de binnenstedelijke en dubbel biologische Duitse loftbewoners...

    Beantwoorden
 • blanco

  Hartelijk dank voor deze prachtige unieke documentaire.

  Beantwoorden
  • blanco

   Daar ben ik het mee eens. Wat een droom van een cabrio!

   Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met * markiert