Retromobiel Parijs 2023 – DS 21 Pallas Injection Electronique

Toen Citroën in 1955 de DS aan de wereld presenteerde, rolde er een auto uit een ander sterrenstelsel door de straten van Parijs. De DS is vernieuwend, extravagant en boeit de massa. Maar ze heeft een kleine fout. Want onder de interessant gevormde motorkap werkt een doorleefde motor. Het is eigenlijk ontwikkeld door Maurice Sainturat voor de Traction Avant (TA) -modellen.

Het zijn dus vooroorlogse goederen, ook al wordt de automaat zwaar gereviseerd voor gebruik in de DS. Toch is het slechts een noodoplossing, want de vaders van de DS hadden eigenlijk een platte zescilinder op het oog. Hij moet wachten, want het revolutionaire herontwerp van de DS kost enorme middelen en het bedrijf heeft bijna geen tijd meer.

DS 21 Pallas Injectie Elektronische (1969)
DS 21 Pallas Injectie Elektronische (1969)

Maar iedereen kan leven met de oude motor in de futuristische auto. Citroën voert het vermogen op tot 75 pk, wat goed is voor snelheden boven de 140 km/u, en meer bieden de landelijke wegen van die tijd niet. De DS scoort met zijn wegligging, de remmen, de besturing, het hydropneumatische concept werkt.

Door de jaren heen naderen de motorprestaties de drie cijfers, de DS wordt steeds sterker en sneller. De revolutionaire machine onder de aluminium motorkap ontbreekt echter nog. Mist iemand haar? Waarschijnlijk wel, want Citroën werkt hard aan een motor met elektronische injectie.

De DS 21 was de eerste Franse auto met elektronische brandstofinjectie
De DS 21 was de eerste Franse auto met elektronische brandstofinjectie

DS 21 Pallas injectie-elektronica

In de herfst van 1969 was het eindelijk zover. De DS is eigenlijk al over zijn hoogtepunt heen, nu krijgt hij een frisse celkuur. Het slaat als een bom in de vakpers en klanten. Met de DS 21 Pallas Injection Électronique rolt de eerste Franse auto met elektronische injectie de showrooms binnen. Tweede in deze klasse wereldwijd, de eeuwige rivalen uit Untertürkheim, die met de ster op de motorkap, waren een jaar sneller met de 250 CE.

Daar houdt Citroën zeker niet van, maar het geeft wel aan hoe hoog het merk ooit stond. En wat er sindsdien van haar is geworden.

DS 21 opgesteld op een parkeerplaats, historische foto
DS 21 opgesteld op een parkeerplaats, historische foto

De vakpers juicht, de klanten zijn enthousiast, de DS beleeft weer een jeugd. Aan de Quai de Javel, het hoofdkwartier, is men gereserveerd. Een kleine "ie" aan de achterkant voor Injection Électronique is voldoende om de innovatie aan te geven. 139 pk (SAE) versnellen de DS 21 tot 187 km/u. De DS heeft eindelijk de motor die hij verdient.

DS Automobiles brengt een DS 21 Pallas Injection Électronique (1969) mee. Retromobile 2023 naar Versailles. Samen met een interessante SM-prototype Beide modellen staan ​​voor mijlpalen in de automobielgeschiedenis.

Van 1 t/m 5 februari zijn de klassiekers te zien tijdens de Rétromobile.

Met afbeeldingen van DS Automobiles

Een gedachte over "Retromobiel Parijs 2023 – DS 21 Pallas Injection Electronique"

 • blanco

  Ik vermoed een deal tussen Mercedes en Bosch?
  Bij Volvo kwam de D-Jettronic nog later. Het is geen rocket science om ze te installeren in plaats van carburateurs. De aanpassingen aan de motoren en het uitlaatsysteem waren marginaal.

  Volvo zou de /8 waarschijnlijk nog competitiever hebben gemaakt dan een DS. De 140 en 164 lijken qua technologie en ontwerp veel meer op de /8, maar waren aanzienlijk goedkoper.

  En het waren de eerste Volvo's die goedkoop verkrijgbaar waren in Duitsland. Voor zover ik weet, beschermde Duitsland zichzelf en zijn economische wonder eerder tegen Zweedse auto's met hoge tarieven. Daarom hebben we bijna nooit een Saab of Volvo uit de jaren 1950 of 1960 die daadwerkelijk een Duitse EZ heeft. Bijna allemaal zijn ze later geïmporteerd uit Zweden.

  Er waren andere douaneovereenkomsten met de zegevierende westerse mogendheden. Logisch. Daarom kwamen er in deze tijd meer Jaguars, eenden, R4's en Amerikanen naar ons toe dan Bultrug Volvo's of Saab 93's.

  Zweden had een heel andere douaneovereenkomst met de VS en ze begrepen elkaar kort na WO II als exportmarkt. Dit verklaart ook waarom je in het land van de dikke V8's en in Zweden, het land van Saab & Volvo, nog verrassend veel dikke Amerikaanse auto's uit de jaren 1950, 60 en 70 kunt vinden.

Reacties zijn gesloten.