Turbo-domesticatie in de hogere klasse - Saab 9000 CC Turbo

Saab heeft de turbomotor niet uitgevonden, maar Saab heeft hem gedemocratiseerd en geschikt gemaakt voor alledaags gebruik. Met de 99 Turbo en de 900 werd turborijden verenigbaar met het dagelijks leven. Weliswaar was er nog steeds dat legendarische turbogat - eerst gebeurde er niets en daarna veel - maar dat werd met de jaren steeds kleiner. Totdat het helemaal verdween.

Saab 99 en 900 waren de Zweedse bijdragen aan de middenklasse, waar de turbomotor snel geaccepteerd werd. De situatie in de luxeklasse was iets veeleisender. Ook waren er pogingen om de turbo tot stand te brengen, bijvoorbeeld van Audi. De Audi 200-modellen, gebaseerd op de Audi 100 (C2 en C3), kenden echter acceptatieproblemen. Hun turbo lag was dieper dan de Bodensee. Opgewarmd en vervolgens uitgeschakeld, maakten de motoren onaangename geluiden die deden denken aan een riool. De hogere klasse was toen anders.

We vergeven de Audi's dat er extra startproblemen waren met warme motoren. Dat is een deel van het verhaal, ik wil niet kleinzielig zijn. Het is inmiddels begrijpelijk dat de turbo in deze omgeving met terechte argwaan werd bekeken. Saab toonde echter moed en waagde zich met de 9000 CC Turbo in de hogere klasse.

Saab 9000 CC Turbo
Twee Saab 9000 CC Turbo

Ja, ik wil meer lezen...

 


Dit bericht is exclusief voor onze abonnees.

Bent u een abonnee of een Aero X Club-lid?

Logboek Om het hele artikel te lezen.


Heb je nog geen SaabBlog-abonnement?

Maar wilt u een dagelijkse dosis Saab en wilt u het volledige artikel lezen?

Wil je? abonnee of een lid van de Aero X Club en steun het SaabBlog-project!

Vanaf € 1,99 krijg je volledige toegang tot alle content en acties en word je lid van de Saab-wereld.


 

Laat een bericht achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met * markiert