Rétromobile Paris 2023 - Citroën C10 - Minimalisme voor onderweg

Vandaag de dag zou de Citroën C10 ons als een ufo op de openbare weg overkomen. In 1956, toen de C10 werd geïntroduceerd, was dat anders. De autovoorraad was totaal anders dan wat we nu in de steden zien. In plaats van grote SUV's was minimalisme bepalend in de naoorlogse periode. Een stevig dak en meer dan twee mobiele wielen, dat was de droom van veel mensen.

Het was de tijd van de Zundapp Janus, de Messerschmitt kajuitscooter, de Isetta, de Fuldamobil en de Goggomobil. Citroën zag de noodzaak en wilde waarschijnlijk meespelen. De C10 was rollend minimalisme, maar dan op Citroën-manier en natuurlijk anders dan de anderen.

De ingenieur André Lefèbvre zat achter het idee. De man die na het overlijden van André Citroën het merk met de dubbele chevron vorm gaf en verantwoordelijk was voor de Traction Avant (TA) modellen, 2 CV, DS en HY. Lefèbvre ontwikkelde de C10, die innovatief en avant-garde was.

Citroën C10 - minimalisme voor op de weg
Citroën C10 - minimalisme voor op de weg

Citroën C10 - de druppel water voor op de weg

De creatie kreeg al snel de bijnaam waterdruppel in Frankrijk omdat het aerodynamisch was en geïnspireerd door de luchtvaart. 4 personen vonden plaats in de C10, waarvan de cabine van aluminium was. Lichtgewicht constructie was belangrijk voor Citroën, dus de ramen boven de halve deuren waren van plexiglas, de stoelconstructie was ultralicht en de C10 woog maar liefst 382 kilogram.

Met een weerstandswaarde van 0.258 bereikte de minimalistische waterdruppel een topsnelheid van 110 km/u. Een tweecilinder met 425 cc nam de aandrijving over, wat absoluut voldoende was in deze autoklasse.

De Fuldamobil zou een marktgenoot zijn geweest van de C10
De Fuldamobil zou een marktgenoot zijn geweest van de C10

Minimalisme van de grondleggers van de hydropneumatiek

De C10 is afgeveerd met hydraulische dempers, vermoedelijk standaard op een auto ontworpen door de grondleggers van de hydropneumatiek. De bijdrage van Citroën had dus bijzonder comfortabel kunnen zijn. Een vergelijking met de kajuitscooters van Messerschmitt of de Goggo van Hans Glas of de Isetta van BMW is er helaas nooit geweest. Het resultaat zou spannend zijn geweest.

Helaas bleef de C10 eenmalig tijdens de Retromobile zal worden gezien. De C2014 werd in 10 al tentoongesteld in Versailles, nu kan hij vanuit het tijdschrift worden teruggegeven aan het publiek. Citroën gebruikt de geest van de pioniers uit het grote verleden om een ​​brug te slaan naar het heden.

Mit dem OLI-concept wat radicalisme keert terug naar het merk. OLI en C10 worden samen gepresenteerd, beide zijn verbonden door het lichtgewicht constructie-idee. Visueel is de C10 echter het interessantere, veel esthetischere concept.

Net als bij de antieke C10 heeft Citroën tot nu toe niet kunnen bewijzen dat ze daadwerkelijk de moed hebben om de ideeën op de weg te zetten.

Met beelden van Citroën Communication

5 gedachten over 'Rétromobile Paris 2023 - Citroën C10 - Minimalisme voor onderweg"

 • blanco

  Wat een fantastische luchtweerstandscoëfficiënt, wat een gewicht!
  En dan een 4-zits. Opnieuw krijgt de door de Club van Rome gepostuleerde factor 4 een nieuwe betekenis. Irritant is echter dat er al een negatieve factor 10 zit tussen de C1970 en voertuigen uit de jaren 4. Dus tegenwoordig, en gezien de ontwikkeling van de wereldbevolking, spreekt men meer van een factor 16? Wie weet …

  De huidige auto's lijken zich in ieder geval niet verder te hoeven meten op milieuaspecten. Als ze elektrisch zijn, mogen ze meer dan 2 ton wegen. Zeldzame aardmetalen (de naam zegt het al) en elektriciteit zijn onbeperkt. En we worden morgen overspoeld met waterstof, weten niet eens wat we moeten doen met al deze "gratis en milieuneutrale" energie.

  Nou ja, ruimtetoerisme dan.
  We zullen manieren en middelen vinden om op de een of andere manier onze milieuneutrale overvloed op een zinvolle manier aan te pakken...

  Beantwoorden
 • blanco

  Vliegtuigbouw door Citroën is spectaculair. Welke ingenieuze oude concepten liggen nog in de opslag?

  Beantwoorden
 • blanco

  Oh man Tom, je schrijft sneller dan ik kan lezen. Vandaag het derde artikel. Die twee ken ik nog niet eens en deze heb ik ook nog niet gelezen...

  Vertraag alstublieft. Hoe doe je dat? Het is een mysterie voor mij. Blijf doorgaan en onthoud dat langzaam en gestaag de race wint. En pas goed op...

  Nu word ik echt bang.

  Beantwoorden
 • blanco

  Op het eerste gezicht is het even wennen, op het tweede gezicht zie je (net als bij de SAAB 92) de vorm van de vleugel met daaraan de cockpit van de piloot. Voor e-mobiliteit zijn weer concepten met een lage cw-waarde in trek.

  Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met * markiert