Een elektrische auto voor de Saab-garage - welke? (Deel 2)

Vroeger was er een elektrische auto die me enorm fascineerde. Helaas was het zijn tijd ver vooruit, de externe omstandigheden waren niet ideaal en een aantal factoren leidden tot de vervroegde uittreding. We hebben het over de Fisker Karma Ecosport waar Mark en ik meer dan 10 jaar geleden naar toe gingen Hamburg kon testen. De Fisker had een zonnedak, wat extra actieradius gaf en tegenwoordig door sommige fabrikanten behoorlijk wordt gehyped.

Ook had hij een range extender onder de motorkap.

De range extender was, puur toevallig, dezelfde 2 liter motor die in de Saab 9-5 NG wordt gebruikt. Ik vond het concept van de Fisker leuk, maar het was niet tot het einde doordacht. Want de Karma Ecosport woog 2,5 ton. Een gewicht dat inmiddels acceptabel wordt geacht voor elektrische auto's, maar goed is voor veel fijnstof door bandenslijtage. Gewicht is gewicht, voor de banden en de fijnstofvervuiling maakt het niet uit of een zware e-car of een verbrandingsmotor verantwoordelijk is.

Een kleinere batterij en een lichtere motor zouden het gewicht hebben verlaagd, de Karma zou efficiënter zijn geweest, en waarschijnlijk was er iets in die richting gepland voor 2014, met een kleiner model. Maar Fisker nam voortijdig afscheid (al enige tijd) van de markt. Sindsdien is het stil geworden rond de range extender-technologie, de puur elektrische auto geldt ideologisch als onaantastbaar. Maar er zijn moedige fabrikanten, buiten de mainstream. En een technisch interessante, intelligent gemaakte auto die je daadwerkelijk kunt kopen.

Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV
Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV (editie)

Ja, ik wil meer lezen...

 


Dit bericht is exclusief voor onze abonnees.

Bent u een abonnee of een Aero X Club-lid?

Logboek Om het hele artikel te lezen.


Heb je nog geen SaabBlog-abonnement?

Maar wilt u een dagelijkse dosis Saab en wilt u het volledige artikel lezen?

Wil je? abonnee of een lid van de Aero X Club en steun het SaabBlog-project!

Vanaf € 1,99 krijg je volledige toegang tot alle content en acties en word je lid van de Saab-wereld.


 

Reacties zijn gesloten.