DS Automobiles 2022 met recordresultaten in Duitsland

Ik hou van de kleinere automerken, zij zijn het fijne zout in de soep van de autowereld. Zonder de kleintjes, de innovatieve die een beetje anders zijn dan de mainstream, zou het autostelsel nogal saai zijn. Al jaren volg ik met enige sympathie de ontwikkeling van DS Automobiles, de extravagante en chique Citroën-afstammeling. Het opzetten van een nieuw merk is nooit gemakkelijk, het vereist doorzettingsvermogen, de juiste producten en een scherp gevoel voor potentiële klanten.

2022 was een recordjaar voor DS Automobile, een mooie plus van 91% in Duitsland per 31.12 december. bij statistieken. Dat is opwindend en roept bij mij herinneringen op uit 2011. Hoe komt dat? Lees verder.

DS Automobiles met recordaantallen in Duitsland

Recordresultaat in Duitsland

DS Automobiles kon in 4.000 bijna 2022 nieuwe voertuigen registreren in Duitsland. Het zijn er precies 3.955, vooral de eindspurt in de tweede helft van het jaar was indrukwekkend. Inmiddels zijn er 2 locaties die de avant-garde uit Frankrijk aanbieden. 35% van alle inschrijvingen is geëlektrificeerd, in de eindsprint voor de premie elektrische auto in december was dat zelfs 64%.

Maand veranderen versus Vorig jaar sinds januari (YTD) veranderen versus Vorig jaar
Juli 322 + 43,8% 1 368 + 8,2%
Augustus 288 + 176,9% 1 656 + 21,1%
September 295 + 64,8% 1 951 + 26,1%
Oktober 509 + 176,6% 2 460 + 42,1%
November 594 + 301,4% 3 054 + 62,5%
December 901 + 374,2% 3 955 + 91,2%

Interessant zijn ook de cijfers, uitgesplitst naar reeksen. Van de DS 7 dat vorig jaar beoordeeld was, kwamen er 1834 nieuwe auto's op de weg. De nieuwe DS 4 (die ook blog-interne fans heeft) rapporteerde 1.140 exemplaren, de enige puur elektrisch verkrijgbare DS 3 863 voertuigen.

De DS 9 is en blijft exclusief

Exclusief, wat te verwachten was, was het geval met de DS 9. De grote DS, het smaakvol vormgegeven vlaggenschip van het Parijse automerk, kwam in 2022 met 118 stuks op de markt.

De vooruitzichten voor 2023 zijn vrij goed qua verdere ontwikkeling. Vanaf 16 januari start DS Automobiles een tv-campagne voor de DS 7 in Duitsland en in februari de nieuwe DS 3 bij de handelaren. Het is redelijk goed (al gezien in de natuur) en met kleine retouches en technische innovaties ziet hij er volwassener en waardevoller uit dan de DS 3 Crossback, het vorige model.

De registratiecijfers voor 2022 waren voor mij een kleine flashback. Omdat DS Automobiles nu ongeveer is waar Saab Automobile in 2011 in Duitsland wilde zijn. 3.955 stuks, tegen de geplande en nooit bereikte 4.060 stuks. Voor 2012 wilde Saab hier 4.454 nieuwe auto's verkopen. Elke weddenschap dat DS Automobile deze mijlpaal zal breken met Parijse nonchalance.

Met gegevens van de KBA en media van DS Automobiles

3 gedachten over 'DS Automobiles 2022 met recordresultaten in Duitsland"

 • Het merk is nog jong, de modellen zijn nog jonger. En ze zijn een spin-off van het merk met dubbele chevron...

  Moeten we niet voorzichtig zijn met de cijfers, om welke reden dan ook dubbel gerechtvaardigd? Is elke DS ook niet een dubbele hoek minder sinds DS een eigen merk is geworden vanuit een uitrustingslijn?

  Zijn er geen vaste klanten die nu verantwoordelijk zijn voor de snelle groei van DS? Maar worden ze in principe niet gewoon herplaatst binnen de groep?

  Zou het kunnen dat deze "boekingstruc" een managementsuccesverhaal suggereert dat bij nader inzien niet standhoudt?

  Het is maar een gedachte. Maar wiskundig zou het gemakkelijk mogelijk zijn om het merk met de dubbele invalshoek een beetje te kannibaliseren door de spin-off en deze beslissing onafhankelijk van het algehele resultaat onder de radar te herschrijven met behulp van registratiestatistieken en groeipercentages van DS als een persoonlijk succesverhaal van degenen die verantwoordelijk zijn.

  Een nieuw merk heeft meestal geen fans en ook geen enkele vaste klant. Die moeten eerst moeizaam gewonnen en overtuigd worden. Niet zo makkelijk om ze te voeren. Met DS is het allemaal anders. Iedere Citroënist weet dat hij daar zijn volgende over-dubbele invalshoek krijgt...

  Het enige zinnige criterium om de beslissing van het management om te verzelfstandigen te evalueren, is om eerlijk en openlijk het kanibalisme dat ongetwijfeld plaatsvindt bij Doppelwinkel te vergelijken met de prestaties van DS.

  Ik mis de cijfers. Vooralsnog ben ik noch overtuigd van de zin noch de onzin van deze spin-off. Toch ben ik er vast van overtuigd dat de verantwoordelijken hun best zullen doen om ze als zinvol en succesvol te presenteren. Ja, wat nog meer?

  Elke nieuwe registratie die geboekt kan worden onder DS in plaats van Citroën is welkom. Het komt erop neer dat het de groep niets oplevert, maar voor het management, hun bonussen en persoonlijke rijkdom is de ontvangst van de spin-off een heel groot probleem.

  • Ik vermoed ook dat het in eerste instantie gewoon een getallenspel is, maar ik ben er niet zo van overtuigd dat het bedrijf er niets aan zal hebben. De bijbedoeling zal waarschijnlijk zijn geweest dat DS-auto's hoger zouden moeten worden gepositioneerd dan Citroën. De prijzen zullen hetzelfde zijn, en als het goed wordt gedaan, is de bottom line meer winst, zelfs als het totale aantal items hetzelfde blijft.
   Of het goed is gedaan, zie je over drie tot zes jaar als PSA niet meer weet wat het met het geld moet doen... 🙂

 • Ik moet toegeven, ik ben opgewonden om te zien hoe de toekomst van DS eruit zal zien. Kleine leveranciers hebben het tegenwoordig moeilijker dan in de tijd van Saab, ook al zijn ze ingebed in een groot bedrijf.

  In onze regio gaan steeds meer Aiways, Lynk & Co, Polestar en MG de straat op. De Chinese auto's vallen aan, dat is alles, maar zeker niet comfortabel. Zal DS daar bestaan?

Reacties zijn gesloten.