Een speciaal Saab (blog) jaar - bedankt voor 2022!

2022 was een bijzonder jaar. Over het algemeen had het er een moeten zijn voor heel weinig mensen die als bijzonder goed zullen worden herinnerd. We werden gekweld door te veel crises, soms marginaal, maar ook heel direct. In feite is het SaabBlog-project een platform dat er in de eerste plaats is voor oude Zweedse auto's en autocultuur. Het project heeft nauwelijks iets te maken met politiek en het dagelijks leven. Men kan spreken van een autobiosfeerreservaat dat de jaren heeft overleefd.

Het is niet vanzelfsprekend dat de reserve het goed doet. Na bijna 12 jaar kon je het eindelijk zo laten en konden we het merk Saab naar het Scandinavische walhalla laten verhuizen. Maar dat gaan we niet doen! Saab Automobile blijft in 2023 in de media bestaan. Zoals gewoonlijk zullen we het bijna elke dag vertellen. De reden hiervoor is het jaar 2022.

U kunt 2022

Een speciaal SaabBlog-jaar

Het is ongebruikelijk dat mediaprojecten van een merk dat per definitie niet meer bestaat zo lang blijven bestaan. Maar dit is Saab en de dingen zijn daar altijd anders geweest. Maar wat 2022 tot een bijzonder SaabBlog-jaar maakte, waren veel verschillende factoren.

Er waren veel meer lezers dan in voorgaande jaren die meededen. Soms als auteurs, als stille, vriendelijke helpers achter de schermen, of met goede tips als ik misschien iets over het hoofd heb gezien. Sommige zitten er al jaren. Anderen zijn nieuw in de scene, maar ze hebben allemaal geholpen Saab in leven te houden.

Toen werd de SaabBlog internationaler. De Saab-hype in de VS laat zelfs in onze statistieken sporen na. Aanzienlijk meer lezers uit Noord-Amerika dan voorgaande jaren, en daarmee nieuwe uitdagingen voor ons. Sommige zijn oplosbaar, maar andere niet.

Er komt geen dagelijkse Engelstalige nieuwsbrief, waar altijd vraag naar is. Dat kunnen we qua personeel niet. Een zending van Aero X Club-winkels naar Noord-Amerika bieden wij echter aan vanaf half januari. Dan kunnen fans van over de Atlantische Oceaan winkelen, net zoals EU-burgers en Zwitsers dat kunnen.

Meer lezers uit Noord-Amerika

Het stijgende aantal lezers in 2022 ging ook gepaard met een groeiend aantal abonnees. Een stevige, verheugende plus van meer dan 20% ten opzichte van vorig jaar, dat is het applaus dat we wensten. De inschrijvers stellen het Saab-project voor 2023 financieel veilig. De financiële ruimte gebruiken we om de blog nog beter te maken. In januari introduceren we een nieuw reactiesysteem dat aanzienlijk meer interactie mogelijk maakt.

Lezers kunnen dan privé en veilig met elkaar communiceren. Iets wat wij belangrijk vinden. Het blogproject als platform voor onderlinge uitwisseling wordt gehost in Duitsland. Zijn gegevens staan ​​alleen op onze server, die zijn privé en zullen dat ook blijven.

Iets wat 2022 ons pijnlijk heeft geleerd is aandacht te besteden aan onafhankelijkheid en digitale vrijheid. In de digitale wereld is dat (helaas) niet meer vanzelfsprekend. Ze is kwetsbaarder dan ooit voor grillen en onvoorspelbaarheid.

Wat hebben we gepland voor 2023?

Er zijn dingen die we kunnen doen en dingen die we zouden moeten doen. In 2023 zullen we sterker inzetten op reserveonderdelen. Daar komen we wat dichter bij Skandix benaderen en de samenwerking versterken Saab Service Frankfurt. Concreet zou er meer rapportage moeten komen over reserveonderdelen voor Saab-klassiekers, met een controle in de werkplaats en, indien nodig, instructies voor installatie.

Het eerste pakket van Skandix, met nieuwe producten, is al op voorraad. Wij starten in januari.

Natuurlijk houden we ons aan het beproefde. Elke maand een creatieve campagne Aero X Club-winkel met bijzondere ideeën die een zekere affiniteit hebben met Saab, dat was goed in 2022 en blijft zo in 2023. We hebben er als team wekenlang aan gewerkt en met veel Saab Spirit.

Om Saab-auto's nog meer aanwezig te maken op sociale media, lanceren we in januari een winterfotocampagne. Hier valt iets heel aantrekkelijks te winnen, maar de actie zal anders zijn dan voorgaande jaren en breder.

Maar er zijn ook dingen waar het tot nu toe niet zo soepel is verlopen. De reis naar Trollhättan, gepland voor de lente, is nog niet droog. Het concept is nog niet wat het zou moeten zijn. Het is als het ware een zandbak, we hebben meer tijd nodig om ons voor te bereiden. Het voorjaar van 2023 wordt waarschijnlijk het najaar, de opstartmoeilijkheden voeren (nog) de boventoon.

Ik mis ook de projectauto voor 2023. Die hadden we vorig jaar Gentleman, op dit moment hebben we - niets. Wat niet is omdat de ideeën niet bestonden. Er is ruimtegebrek en in het voorjaar moet hier een Saab weg. Anders komen projecten nooit verder en missen we iets.

ik zeg bedankt! Zonder de lezers, zonder de betalende abonnees en hun applaus zou het project niet meer bestaan. Het is niet alleen de legendarische Saab Spirit, die niet precies kan worden gedefinieerd, die deze blog realiseert.

Het zijn de ongewone mensen erachter die lezen, reageren en bijdragen.

– Bedankt voor 2022 –

19 gedachten over 'Een speciaal Saab (blog) jaar - bedankt voor 2022!"

 • blanco

  Hallo,

  Gelukkig 2023 voor jullie allemaal!

  Het idee van een commentaarsysteem met meer interactie vind ik erg goed.
  Ik vind het mooi dat de focus meer op reserveonderdelen ligt. Misschien kan er een extra rubriek «Reserveonderdelen» worden toegevoegd aan de bovenste balk. Maar je zult er al je ideeën over hebben.

  Ga zo door, ik kijk elke dag uit naar de SAABBLOG-mail...

  Claude

 • blanco

  De gekke tijden waarin we leven hebben constanten en reserveringen nodig. Daarom is het zo belangrijk dat deze sites bestaan. Ook namens mij bedankt voor 2022!

 • blanco

  Ik sluit me aan bij alle commentatoren! Bedankt voor 2022 en ik kijk uit naar 2023 met het blogteam en de Saab-community!

 • blanco

  Veel dank aan Tom en het (grotere) team van de SAABblog :-).
  20% meer blogsupporters, een heel duidelijke stem voor de makers, geweldig!
  Stimulans voor 2023!
  Ik kijk erg uit naar de SAAB-lezing en de bijbehorende espresso ;-).
  Gelukkig nieuwjaar voor alle blogmakers en lezers en een gezond, vredig nieuw SAAB-jaar!

 • blanco

  Ik kreeg 3 jaar geleden per ongeluk mijn eerste Saab, kocht hem spontaan en ongezien aan de telefoon. De prijs was warm. Moet me een paar weken of maanden een cabriogevoel geven en dan zachtjes plaatsmaken voor een andere auto, een ander merk. Weer maar voor een paar weken of maanden. Had niet verwacht dat Saab zo leuk zou zijn en dat er nog steeds zoveel Saab-verwante mensen zijn die de Saab-geest leven en doorgeven. Het merk Saab is misschien ten onder gegaan, maar de levenshouding van Saab bestaat nog steeds. En deze geweldige blog draagt ​​er een steentje aan bij, dat steeds nieuwe, interessante en onbekende dingen uit de Saab-wereld met de lezers deelt. Dus ga zo door alsjeblieft.

  (Overigens heb ik intussen een andere Saab cabriolet gekocht, een veel betere, met minder dan 80 kilometer. En ik ben lid geworden van de lokale Saab club en ben nu zeer actief in de scene. Rijden in een Saab gewoon maakt je blij).

  18
  • blanco

   Het zijn gewoon mensen zoals jij, degenen die Saab laat vonden (en waarschijnlijk na het faillissement?) En dan des te meer overtuigd, die me aanmoedigen om nog meer bij Saab te blijven dan anderen ...

   Small talk met een oude rot is altijd leuk, maar eigenlijk verdenk je elkaar onbewust van nostalgie en het zoeken naar bevestiging op veiliger terrein.

   Het zijn de "laatbloeiers" en nieuwkomers die het enthousiasme voor Saab het meest geloofwaardig kunnen weergeven - ook de levendigheid van het merk en de scene. Daarom lees ik je reactie met veel plezier. Erg bedankt.

   12
   1
   • blanco

    Beste blogteam, bedankt voor jullie inzet en de vele leuke en spannende posts en activiteiten. SAAB leeft en dat is grotendeels te danken aan uw geest en werk.

    Dank daarvoor. Ik kijk uit naar nog een Saab-jaar.

    Gelukkig nieuwjaar allemaal

 • blanco

  Beste blogteam,

  Bedankt voor je altijd leuke, informatieve artikelen en verslagen.
  Het is altijd geweldig hoe je me weet te boeien!!

  Groetjes en voor het komende jaar 2023 wens ik geluk, liefde en tevredenheid
  Olaf

 • blanco

  Het leven zonder een Saab-blog is mogelijk, maar zinloos
  Bedankt Tom voor de vele geweldige ideeën en spannende bijdragen.
  Op iets nieuws in 2023

  14
  • blanco

   Goed gezegd! Ik doe mee!

 • blanco

  Bedankt voor het plezier dat de blog me heeft gegeven. Ook de onderwerpkeuze, die steeds weer verandert. De blog leeft, dat voel je! Op naar 2023!

  12
 • blanco

  Bedankt Tom voor de vele interessante artikelen! Ook het aanbod is groter geworden (zelfs Franse auto's halen de blog 😉 ). Ik kijk uit naar veel interessante feiten, de updates voor onze SAABe en ik hoop ook op wat informatie over Evergrande en de Chinese markt. Zelfs als sommige lezers het niet leuk vinden, wordt daar veel van de toekomst gemaakt. Misschien kunnen er ook berichten komen over voertuigen buiten de mainstream, met slimme (Saab) ideeën, degenen die, net als SAAB, de dingen anders doen. Ik denk aan Sonos, Aptera, xBus of Lightyear.
  Gelukkig nieuwjaar allemaal en veel plezier met je SAAB's!

  9
  2
  • blanco

   Bedankt voor de suggestie. We hadden Lightyear al eerder op de lijst staan, we hadden zelfs een afspraak om het te presenteren. Uiteindelijk hebben we er echter van afgezien en ik twijfelde of het thema en het merk bij het project pasten. Bij Sono ben ik blij dat we niet langer aan dit onderwerp werken. Te veel drama, keer op keer, ik heb waarschijnlijk Saab sinds 2011 beschadigd 😉

   XBUS zou daarentegen een (marginaal) onderwerp kunnen worden, er is een Saab-werkplaats die zijn programma ermee heeft uitgebreid. Eens kijken wat 2023 op dit vlak brengt.

   • blanco

    Persoonlijk heb ik daar niets gemist...

    Alle aspecten van de toekomst van de auto - in China of elders - zijn zo nauw verbonden met politieke beslissingen dat het voor mij oninteressant is geworden, zowel technisch als op het gebied van milieubeleid.

    We hebben de status quo dat we alleen kunnen praten over de zin en onzin van batterijcapaciteit, gewicht en prestaties, en misschien terloops over de connectiviteit van de auto en de autonomie van het voertuig. De discussie zou eigenlijk veel eerder moeten beginnen, voor de auto en met energie en efficiëntie...

    Alleen al het feit dat we met zevenmijlslaarzen in mobiliteit richting elektrificatie gaan en onze panden blijven verwarmen met fossiele brandstoffen, terwijl het andersom technisch veel makkelijker en milieuvriendelijker zou zijn, spreekt boekdelen.

    • blanco

     Het is waar dat veel dingen komisch of twijfelachtig zijn. Maar ik kan niet zeggen hoe ik het goed moet doen en ik denk niet dat de juiste manier zal worden gevonden zonder publieke discussie. Als je ziet dat de prototypes met e-drive bij SAAB al een actieradius van 300-400km hadden en dat de industrie erin is geslaagd het onderwerp e-drive weg te duwen, dan is dat een argument voor specificaties. Alleen E als default vind ik onzin.
     Ik denk dat het redelijk goed is om miljoenen e-auto's bij het laadstation te gebruiken als een grote opslagfaciliteit die het netwerk stabiliseert. De bijbehorende data-octopus liever niet. Als ik een Ford F-150 als back-upbatterij voor mijn huis kan gebruiken, is dat oké, maar als je om die reden een voertuig als een Ford F-150 in Europa nodig hebt, is dat waarschijnlijk niet oké...
     Alleen vertrouwen op SAAB-turbo is ook erg retro, we zijn bijna bij Kaiser Wilhelm en het paard.
     In die zin hoop ik dat er een levendige discussie zal ontstaan ​​om niet op een dwaalspoor te raken, ... en natuurlijk hier voor veel informatie om onze SAABe draaiende te houden!

     • blanco

      Goed gezegd. Ik zie het vergelijkbaar. Er zijn zeker enkele interessante benaderingen. Bijvoorbeeld de auto als opslag voor het huis, zoals je terecht zegt...

      Maar wat is de kip of het ei in dit debat onder politiek opgelegde tekens en punten, waar is het hoofdstel van het paard nog achter of nog voor?

      Voor mij legt het prioriteren van mobiliteit de teugels op zich op het paard, omdat immobiel en stationair veel gemakkelijker industrieel en privé koolstofarm te maken zou zijn. Uitgaande van een stabiel en groen elektriciteitsnet, zou men het kunnen stellen zonder particuliere of commerciële opslagsystemen, die net zo controversieel zijn als een Ford F150.

      Hoe het ook zij, het onderwerp is te veelomvattend en complex om hier in één opmerking te behandelen. Misschien een symptomatisch voorbeeld of twee?

      1.) In DK wordt de vloeibare mest gedecarboniseerd tot biogas voordat het als kunstmest naar de velden wordt teruggevoerd. Dat betekent dat een derde van al het Deense gas vrij is van afval. In plaats daarvan importeren en stoten onze velden ongebruikt methaan en CO2 uit onze vloeibare mest uit, wat per saldo (emissies in plaats van besparingen) twee keer zo negatief moet worden geboekt.

      2.) Ik en een vriend hebben respectievelijk 8 jaar geleden en 2 jaar geleden een huis gebouwd. Beide houten huisjes, erg Scandinavisch en tot op heden niet meer geïsoleerd. Desalniettemin beschikken beide woningen over een gasketel en zeer complexe verwarmingsinstallaties. Waarom überhaupt?
      Je had gewoon in elke kamer een elektrische kachel op het stopcontact kunnen aansluiten en vijf cijfers kunnen besparen op bouw-, installatie- en ontwikkelkosten (geen gas meer voor het pand).

      We hadden minstens 2 jaar geleden financieringsprogramma's voor EV's. Misschien is dat een goede zaak? Misschien is het gewoon de verkeerde volgorde?

      Ik ben ervan overtuigd dat het milieu blij zou zijn als we eerst alles zouden elektrificeren wat geen opslag of zeldzame aardmetalen nodig heeft (de naam zegt het al). Dat is wat er bedoeld werd. Ik denk nog steeds dat je gedachten goed en correct zijn...

     • blanco

      Trouwens, geen enkele negatieve duim op je opmerkingen is ooit van mij. Ik schrijf dit niet om die duim meer gewicht te geven...

      Maar integendeel. Ik keur negatieve duimen volledig af. Als ik ze al de moeite waard vond, weet ik niet waarom, hoe en waarom je er een verdient?

      Als ik voor 2023 iets van de blog zou mogen wensen en het technisch niet te ingewikkeld zou zijn, dan zou het het verwijderen van negatieve thumbs zijn zonder vervanging.

 • blanco

  Dank ook aan jou Tom en je team! Heerlijk dat legendes mogen voortleven!

  11
  • blanco

   Mooie foto de cabriolet in het geel.
   Heel mooi geschreven Ton. Ook ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om u hartelijk te bedanken en te prijzen voor uw inzet en die van het team. Waar is dit nog meer? Ik denk dat de blogs van "actieve" automerken niet zo interessant en divers zijn als de onze.
   Het allerbeste voor jou en alle blog- en Saab-vrienden voor het nieuwe jaar.
   Wij zorgen voor de bestaande auto's.

Reacties zijn gesloten.