Een auto-icoon - de Citroën CX als designspeelgoed

Arnaud Frappart, die ons herhaaldelijk heeft verrast met nieuwe Saab-ontwerpen, is Frans. Daar moet hij zich bezighouden met de meest interessante van alle merken uit Frankrijk.

Een van zijn laatste ontwerpen draaide om de Citroën CX. Het is een mijlpaal in de Franse autotechniek en perfect geschikt als designobject. Net als bij de Saab-ontwerpen, reduceert Frappart de vormentaal tot een minimum.

Citroën CX van Arnaud Frappart
Citroën CX van Arnaud Frappart

De Citroën CX als designspeelgoed

Wat eruit komt is niet verrassend. Het is een CX die de fan op het eerste gezicht als zodanig waarneemt. Wie houdt zich niet bezig met het merk, maar zeker op de tweede. Het eerste dat in het oog springt, zijn de met panelen beklede wielkasten achter.

Ze staan ​​voor het avant-garde merk, althans sinds de onsterfelijke DS. Helaas eindigde deze traditie met de Citroën XM, de wielspats verdorden en werden een lichaamsdeel dat slechts iets lager was. Bij de C6, de laatste grote Citroën met hydropneumatiek, was de bekleding volledig verdwenen.

Korte achterkant, naar binnen gebogen ruit
Korte achterkant, naar binnen gebogen ruit

Het bredere spoor van de voorwielen, wat staat voor de voorwielaandrijving en de erkende goede wegligging, is ook een stijlbepalend kenmerk van de Citroën CX. Wat ook niet mag ontbreken is de extra lange motorkap, die contrasteert met de korte achterkant met de kofferklep.

Grote uitlopende voorwielen. Gestroomlijnde achterwielen.
Grote uitlopende voorwielen. Gestroomlijnde achterwielen.

Typerend is ook de naar binnen gebogen achterruit. Frappart pakt dit allemaal op, tekent een Citroën die niet typerender kan zijn. Zoals altijd ziet hij af van het handelsmerk. Nergens ontdek je de dubbele hoek, die ook helemaal niet nodig is.

Gereduceerde vormen - maar duidelijk een Citroën CX
Gereduceerde vormen - maar duidelijk een Citroën CX

Natuurlijk moet ook de kleursfeer kloppen. Passend kleedt hij alles in een opvallend fel oranje. De kleur die halverwege de jaren 70 opkwam en die ontzettend goed samengaat met de CX. Een XM in oranje, dat kon je je niet voorstellen.

Deze Citroën CX op je bureau zetten? Je wilt het, en zoals altijd heb je er last van dat dit fraaie designobject niet te koop is. Misschien moet iemand Frappart eindelijk vertellen om hun designspeelgoed te gaan produceren.

Met afbeeldingen van Arnaud Frapart

2 gedachten over 'Een auto-icoon - de Citroën CX als designspeelgoed"

  • blanco

    Misschien moet iemand Frappard eindelijk vertellen (...) ...

    Ja graag. Frappard is opvallend. De ontwerpen zijn geweldig. Ik kan het niet bevatten, maar ik vind zijn ontwerpen voor Saab nog boeiender, boeiender dan deze voor de CX - waarom ooit?

    Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met * markiert