Dat drijft president Emmanuel Macron - DS 7 Élysée

Franse presidenten rijden in Citroën. Of DS. Die, puur historisch gezien, ongetwijfeld een Citroën is. Zelden worden ze gechauffeerd in een Renault, wat ook het geval is geweest. Emmanuel Macron heeft een nieuwe presidentiële auto gekregen. De DS 7 Elysee. Het verschilt van wat gewone stervelingen van DS kunnen kopen in een paar fijne details. Omdat, het insigne van macht en ambt, dat moet zijn.

Een nieuwe auto voor de president
Een nieuwe auto voor de president

DS 7 Élysée voor de president van de republiek

DS Automobile, de chique uitloper van Citroën, heeft het DS7 Crossback up-to-date gebracht. De eerste klant die zijn auto kreeg, was natuurlijk de president van de republiek. Zijn voertuig heeft een aantal speciale kenmerken. Het eerste wat opvalt is de verlengde wielbasis, die met 20 centimeter is gegroeid. De DS 7 Élysée is nu 4,79 meter lang, wat waarschijnlijk geen indruk zal maken op de presidentiële collega's in Washington en Moskou. Het voertuig van Poetin meet 6,60 meter, dat van de Amerikaan zou iets langer zijn.

De met 20 cm verlengde wielbasis is duidelijk zichtbaar
De met 20 cm verlengde wielbasis is duidelijk zichtbaar

Je kunt de DS 7 Élysée tenslotte beoordelen als een heilzame beperking in de optische wapenwedloop, of bedenken waarom Emmanuel Macron niet meteen de langere deed DS 9 valt terug. De inherent representatieve sedan is in de normale uitvoering bijna 5 meter lang. De waarheid achter de terughoudendheid is dat de DS 9 een wereldwijd product is dat in China wordt gemaakt, maar dat de DS 7 Crossback in Frankrijk wordt gemaakt. En een auto uit Azië voor de president, dat staat nauwelijks ter discussie. Omdat je het als een slecht voorteken zou kunnen zien.

De zegels van kracht

De (of de) presidentiële DS 7 heeft speciale bepantsering, twee losse stoelen achterin vervangen de zitbank en de beenruimte moet maar liefst 54,5 cm zijn. Veel leer en een hemelbekleding bedekt met Alcantara zorgen voor een passende sfeer.

Driekleurig in plaats van DS-zegel
Driekleurig in plaats van DS-zegel

De bijzondere visuele kenmerken zijn onder meer talrijke RF (République française) zegels en de driekleur aan de binnen- en buitenkant. Het vervangt onder andere het DS-logo op de motorkap en is te zien op de wieldoppen van de DS 7 Élysée-specifieke velgen. Motorisch vormt de DS 7 E-Tense 4×4 met 300 pk de basis. Ook hier is presidentiële terughoudendheid herkenbaar, want de nieuwe topversie heeft 360 pk.

Tekenen van macht - RF en nationale vlag
Teken van macht - RF en nationale vlag

De DS 7, de oude versie waarin ik heb gereden, is een behoorlijk succesvolle auto die van binnen zijn Franse charme heeft. Naar mijn mening een sympathiek alternatief voor de visuele verveling die je normaal op de Carrefour-parkeerplaats aantreft.

Maar is zij (of hij) voldoende presidentieel? We hebben dit intern uitgebreid besproken op de redactie. En we hebben een (nog) waardiger alternatief gevonden voor president Emmanuel Macron.

Met afbeeldingen van DS Automobiles

vervolg volgt

13 gedachten over 'Dat drijft president Emmanuel Macron - DS 7 Élysée"

 • blanco

  Hi Tom,
  je hebt gelijk met de term "de DS". DS staat voor (la) déesse, de koningin.
  En op Aero-93: de paus, met p, zoals in papa, niet Pabst Blue Ribbon, gemiddeld Amerikaans bier...
  Fijne week!
  Claude

 • blanco

  Echt geloofwaardige bedrijfswagen...

  zijn minibusjes naar mijn smaak. Daarin kun je aantekeningen maken tijdens een telefoongesprek, achter de laptop werken tijdens het rijden, een werktafel voor je hebben en/of medewerkers of onderhandelingspartners tegenover elkaar kunnen zitten. Dit zijn bedrijfswagens in de ware zin van het woord, mobiele werkplekken waarin je daadwerkelijk service kunt verlenen...

  Maar ze hebben een ambachtelijk imago en zien eruit als bestelwagens. Wat ik ook weer goed nieuws vind. In geen enkele positie ter wereld doet het pijn om je vak te begrijpen en eerlijk en ijverig je brood te verdienen. Als je eigen tijd zo ongelooflijk waardevol is, als je onmisbaar bent en niet voor iedereen beschikbaar, dan moet je je tijd gebruiken. De chauffeur maakt het mogelijk. Je rijdt niet zelf en rijplezier is geen criterium meer voor een bedrijfswagen uit een bepaalde klasse...

  Als te vervoeren goederen en waardevolle hulpbron zit je in een busje, op de (verplaatsende) werkplek precies op de juiste stoel, zeer ergonomisch en met veel hoofd- en beenruimte. Kan als niet-representatief worden beschouwd, maar alleen als u iets anders wilt vertegenwoordigen dan uw eigen service en arbeidsethos. En daar wordt het twijfelachtig...

  Niets tegen Macron en zijn terughoudendheid als het gaat om voertuiglengte en prestaties (chapeau), maar ik vind of zou bedrijfsauto's waarin men ook onderhoudt echt cool vinden...

  Trouwens, er zijn ook gepantserde en luxe minibussen. Ze hebben ook geen dure verlenging van de wielbasis nodig in vergelijking met de serie. Geen enkele SUV ter wereld en geen sedan (zoals uitgerekt echter) biedt meer. Zo is het als je er nuchter naar kijkt...

  1
  1
  • blanco

   Zou een minibus dan ook snel genoeg en wendbaar (of stabiel/niet-kantelbaar) zijn in “noodgevallen”?
   Ik denk dat deze auto's niet (of niet zonder enorme inspanning) bijzonder goed uitkomen.

   Maar met "auto als mobiel kantoor" zie ik het op een vergelijkbare manier.
   Ik begrijp ook niet altijd waarom zoveel "bazen" in zulke krappe/oncomfortabele luxe limousines rijden waar je goed in kunt zitten, maar ook diep zitten en werken zeker niet echt leuk is en ook niet zo comfortabel is.

   Dus een "minivan" (waarvan er helaas steeds minder modellen lijken te zijn) zou een goed compromis zijn (ook als "bedrijfswagen" of iets dergelijks). Voor de heren doet het natuurlijk niets...

   Als "staatslimousine" is zo'n SUV zeker prettiger (comfortabeler in-/uitstappen, hoge/comfortabele zitpositie, ruimte) dan zo'n "luxe limousine" zoals tot nu toe gebruikelijk is.

   Maar ik denk ook dat de belangrijkste reden voor de DS7 vooral "Made in France" was.

   • blanco

    In het "geval van een noodgeval" maakt het bijna niet uit welke voertuigbasis u neemt ...

    Afhankelijk van het vereiste beschermingsniveau komt er minimaal 500 kg bij (bescherming tegen lichte pistolen). Of 2.000 kg en meer aan bepantsering en levensondersteunende systemen...

    Alle beschermde voertuigen, ongeacht het scenario, hebben een nieuw chassis nodig. Er is niets in serie dat een extra gewicht van 500, 1.000, 1.500 of 2,500 kg aankan...

    Wat de wendbaarheid betreft, zijn minibussen of bestelwagens genadeloos superieur aan elke uitgerekte limousine. De coëfficiënt van wielbasis en binnenruimte is duidelijk gunstiger dan die van langere wielbases en/of overhangen.

    De motor en de rijprestaties kunnen bijna naar believen worden geschaald. Het zwaartepunt kan worden verlaagd met pantser tegen explosieven op grondniveau. Hoe het ook zij, alles heeft zijn fysieke grenzen.

    Geen gepantserde minibus of gepantserde limousine met een verlengde wielbasis zal ooit zo snel een krappe bocht kunnen nemen als een Carlsson op het dak van zijn Saab 😉

 • blanco

  Ik denk ook dat de tijd van de auto "sh... vergelijking" voorbij zou moeten zijn - zelfs met staatsauto's (het is sowieso alleen voor de Trumps, Poetins, Xis & Co van deze wereld.) 😉
  Langzaam moet minder meer zijn!

  Komt er ook daadwerkelijk een DS-versie van de CITROËN C5 X?

  • blanco

   Goede vraag. Ik heb hier nog geen verwijzingen naar gevonden, maar het zou logisch zijn. Er is een interessante kloof tussen DS 4 en DS 9.

   • blanco

    Ja, ik ben het ermee eens.

    En de CITROËN C5 X is (optisch; buiten) een auto die ik op dit moment erg leuk vind (900 zegt hallo?).
    ... en iets "nobels" zou het dan een echt chique DS-variant kunnen zijn!?

    Maar op dit moment heb ik geen nieuwe auto op komst.
    (Wat een nieuwe auto bij mij op een gegeven moment zou willen hebben is "vierwielaandrijving" ... Ik was echt "in de war" door mijn huidige dikke Zweed; helaas is het aanbod van vierwielaandrijving bij CITROËN redelijk beheersbaar)

    • blanco

     De C5 X wekt zeker interesse in de Saab-wereld. Een vriend zei dat toen zijn Saab klaar was voor "pensioen", hij zichzelf graag zou trakteren op de Citroën.

     Ik zal proberen er ooit een te rijden voor een rapport. Daarvoor kan ik weinig zeggen over het interieur en de waarde ervan.

     • blanco

      Ja graag! Heb moed en durf de Citroën-biotoop meer te benaderen. De dealer kan u een nieuwe auto lenen, of u kunt het persbureau in Rüsselsheim vragen! Ik denk dat ze uitkijken naar elke aanvraag en je graag helpen!

      • blanco

       We nemen de komende dagen contact met je op!

  • blanco

   Heerlijke opmerking

   Hoe langer de motorkap en hoe groter de "beenruimte", de "kleingeestige" de despoot of de (e-)chauffeur met chauffeur op de achterbank...

   Ongeveer 2 weken geleden kwam ik op het idee om te schrijven aan machtsbewuste instellingen, onder twijfelachtig leiderschap van twijfelachtige leidinggevenden, alleen als volgt en correct beëindigd:

   Geachte meneer of mevrouw,
   Beste gender-onbesliste heersende persoonlijkheden, (…)

   Ik doe het natuurlijk niet, maar mijn vingers jeuken een beetje...
   Er is een oneindig aantal bedrijfsauto's in Duitsland die aanzienlijk langer en krachtiger zijn dan die van president Macron. Je moet jezelf er ook toe brengen om je belangrijker te voelen dan de Franse president, bijvoorbeeld als directeur van de regionale publieke omroep. Brengt de regisseur zonder problemen…

   2
   1
 • blanco

  Een absoluut pluspunt naar mijn mening voor president E. Macron.
  In deze huidige tijd (met klimaatverandering in het vooruitzicht) kan er ALLEEN een optisch teken zijn:
  WIJ BEGRIJPEN en gaan door. Een gepantserde Tesla zou geschikt zijn voor de Amerikaanse president J. Biden... maar hij begreep blijkbaar niet... De dictator in Europa. Osten is welkom om zijn naamloze product voort te zetten/te gebruiken. Ik verwacht niet eens dat hij een intellectuele houding heeft ten opzichte van deze menselijke kwestie.
  De huidige Pabst gaat er echter (lange tijd!) aan vooraf: Mercedes G-Klasse vaarwel FIAT 500L in plaats daarvan. Het zijn de symbolische handelingen die het gesproken woord nog meer impact geven.
  De specificatie Ik hou echt van zegels. redelijk. Liever dan sjiek...
  Dus: goede keuze in F!

 • blanco

  Frankrijk heeft zich allang uitgeschreven uit de hogere klasse. Er is geen grote Renault meer, geen citroen en geen Peugeot. Uiteindelijk is DS het enige overgebleven alternatief. De DS 9 ziet er niet eens zo slecht uit...

Reacties zijn gesloten.