Turbofascinatie met een verschil - Citroën CX GTI Turbo 2

30 jaar geleden, kort na mijn eerste Saab, trok een andere turbo mijn garage binnen. Een Citroën CX GTI Turbo 2, bouwjaar 1987. De turbo van een ander soort, het alternatief voor de Saab 900. Maar daarom niet minder fascinerend. De CX bleef kort, de 900 een paar jaar langer. Maar op de een of andere manier huil ik nog steeds om de CX. Dat is zeldzaam voor mij, en strekt zich uit tot maximaal een handvol voertuigen.

Turbo-opschrift op het stuur en drukmeter onder de toerenteller
Turbo-opschrift op het stuur en drukmeter onder de toerenteller

De CX GTI Turbo 2 was groen-metallic, foto's uit die tijd bestaan ​​niet meer. Het hier afgebeelde voertuig is vergelijkbaar, deelt jaar en uitrusting met mijn CX en zal in Zweden worden gemaakt geveild. Op dat moment kwam de CX GTI uit de eerste hand, van een nabijgelegen Citroën-dealer, en kreeg het chequeboekje een onderhoudsbeurt. De dealer bestaat niet meer, en waarschijnlijk ook niet de CX. Omdat het verhaal geen happy end had.

Turbo fascinatie anders

Natuurlijk was de CX het alternatief voor de Saab. Wat op de 900 meedogenloos logisch was geregeld, stond niet op de Franse tegenhanger. Denk maar aan de autoradio die zich comfortabel had gemaakt in de middenconsole tussen de stoelen. Dit resulteerde in een geweldige, nette cockpit. Best Citroën Design, een sculptuur en prachtig. Maar met vreselijke bruikbaarheid voor de radio. De stuursatellieten en de schakelaars in de headliner waren cool en veel beter dan hun reputatie.

Omdat het geweldig was toen je op de juiste knop van dit anders-zijn drukte.

Interieur, dashboard als een sculptuur
Interieur, dashboard als een sculptuur

Over het algemeen was de CX GTI Turbo 2 een fascinerende auto en de overlevenden zijn dat nog steeds. De Citroën was de Concorde voor de Duitse autobahn. Super comfortabel, casual. 168 turbo pk uit een royale 2,5 liter cilinderinhoud ontmoet de hydropneumatiek en een leeggewicht van naar schatting 1,4 ton.

Het is deze gedurfde compositie die het voertuig uniek maakt.

Citroën CX GTI Turbo 2
Citroën CX GTI Turbo 2

De Concorde voor de Duitse autobahn

Na wat aanvoelt als een iets grotere turbovertraging, treedt de lader in werking, tilt het voertuig iets uit de hydropneumatische veren en versnelt het krachtig. De ervaring is iets van een snelle bank en vliegtuigstart en is een zeer eigenaardige mix. Deze Citroën Turbo-ervaringen, ze zijn 30 jaar geleden, zijn nog steeds aanwezig in mijn gedachten. Alsof het gisteren was. Van alle CX's die ooit zijn gereden, maakte de GTI Turbo 2 de meest blijvende indruk.

Tegelijkertijd was het ook mijn laatste CX tot vandaag.

Want ook in een andere discipline wist de Citroën indruk te maken. Hij was een vaste klant in de winkel. Over het algemeen stond de CX meer dan hij reed. Wat achteraf gezien te maken had met mijn gebrek aan ervaring toen ik jong was. Vandaag zou ik oude autoproblemen systematisch aanpakken, toen vertrouwde ik op de lokale monteurs. Een vergissing, want de CX ontwikkelde zich tot de duurste auto van mijn jeugd.

Grote kenmerkende achterspoiler van de CX Turbo 2
Grote kenmerkende achterspoiler van de CX Turbo 2

De Citroën CX GTI Turbo 2 houdt van de werkplaats

Dit kon niet goed gaan.

Natuurlijk niet. De rekeningen voor alle kwalen bereikten astronomische hoogten, de psychologische druk nam toe en uiteindelijk gaf ik het op. Ik deed nog een laatste ronde in de CX, zweefde nog een keer door de stad en parkeerde hem toen bij een oom. Hij verkocht – zoals ik toen hoorde – degelijke auto’s. Dus geen Citroën, die in de familie kwaadaardig vertaald werd als citroenen. Maar goede Duitse merken. Mijn hart bloedde en met de CX eindigde jarenlang mijn Citroën-verhaal.

Ik miste de auto 10 minuten later al, maar de feiten waren duidelijk. Ik had geen keuze. Je kunt jezelf verpesten met auto's, ik had op de harde manier geleerd en veel geleerd.

De radio - gebruiksonvriendelijk tussen de stoelen
De radio - gebruiksonvriendelijk tussen de stoelen

De Citroën neemt op zijn eigen manier wraak

Het verhaal ging natuurlijk door. Blijkbaar is het niet goed afgelopen. Mijn oom heeft de CX verkocht, ik heb wat geld in mijn hand. Mijn gestreste bankrekening herstelde zich en de Citroën vertrok met zijn nieuwe Russische eigenaar naar het oosten. Het is onduidelijk of hij ooit Rusland heeft bereikt, het spoor van de auto en de Russen is verloren in de buurt van Erfurt.

Wat er is gebeurd?

De CX GTI Turbo 2 had een startonderbreker. Eentje die om een ​​cijfercode vroeg en verstopt zat onder een flapje. Voor die tijd een behoorlijk fancy gadget. Maar ook een duivels gevaarlijke. In de auto zelf zat een klein stukje papier met een handgeschreven code van de vorige eigenaar. Omdat ik vanwege mijn werk al argwanend tegenover elektronische dingen sta, heb ik zelfs afgezien van het nauwkeurig bekijken van het toetsenbord. Laat staan ​​activeren.

Omdat met de verkeerde code de besturingseenheid blokkeerde en de CX dood was.

De Rus was veel naïef.

's Avonds in Erfurt activeerde hij de startonderbreker, ging naar zijn hotel en voerde de volgende ochtend de bepaalde code in. Wat, geen verrassing, natuurlijk onjuist was. De CX nam zijn eigen wraak voor de overplaatsing naar het oosten. Hij weigerde te werken, de telefoonlijnen gloeiden, de Rus had een echt probleem.

Niemand kon helpen. Er moest waarschijnlijk een nieuwe regeleenheid komen, of een dure factuur van de werkplaats in Erfurt. Het kan zijn dat de Citroën geladen was en met een busje naar Rusland kwam. Echter. Ik heb nooit meer iets van hem gehoord, maar toch mis ik die andere turbo-fascinatie. Een beetje.

Met foto's van bilweb

14 gedachten over 'Turbofascinatie met een verschil - Citroën CX GTI Turbo 2"

 • blanco

  Ik hou van het ding over de Concorde op de autobahn. En de CX...ja...ik vind hem ook erg mooi! Het is een diva. Maar toch - in de ware zin van het woord - prachtig.
  Terwijl ik deze regels schrijf, zit ik in de ICE naar Parijs, we denderden met 300 km/u langs een parkeerplaats. En mijn oog viel op deze cappuccinobruine CX uit de eerste serie met een oud Frans kenteken... alleen de gele koplampen ontbraken.

  Wat een ontwerp, wat een schip......

  Beantwoorden
 • blanco

  Zo'n CX was nooit goedkoop in onderhoud. Maar elke gereden kilometer was erg leuk, de CX is uniek en onderscheidt zich van de massa.

  En, het hoeft niet per se een turbo te zijn

  De andere CX zijn net zo leuk!

  Beantwoorden
 • blanco

  sterk karakter

  Gewoon geweldig hoe verschillend en individueel de auto's toen waren. Op een feestje stonden een 900, een CX en een 245 achter elkaar voor het huis van mijn ouders geparkeerd. Elk van deze drie auto's was precies het tegenovergestelde van de andere twee ...

  Er was slechts ongeveer 30 vierkante meter en natuurlijk een technisch conceptueel en creatief aanbod van interieurs en carrosseriedesign, dat je op een zaterdagochtend niet meer vindt voor een grote supermarkt op een hele en volledig geparkeerde hectare ...

  Ik mis die kracht van karakter en individualiteit in autotechniek, de aanwezigheid van "eigenaardigheden" en unieke verkoopproposities die ooit cruciaal waren om te kopen.

  Beantwoorden
  • blanco

   Dit wordt er niet beter op. Nu komen de Chinezen in uniform. Het is moeilijk om de merken uit elkaar te houden. Het wordt steeds uniformer. En saaier.

   Beantwoorden
   • blanco

    Zo is het helaas...

    Ik vind het absoluut fascinerend dat het spectrum dat ik heb aangestipt in autotechniek en design niet gebaseerd is op nicheproducten. Het waren allemaal bestsellers en massaproducten van hun tijd...

    Verschil en karakter waren ooit verkoopargumenten. Alleen al het aantal spaken op een stuur kan bepalend zijn voor een aankoop. Of een onderstel. Of wat dan ook. Tegenwoordig telt alleen welk model van welk merk zo dicht mogelijk bij een algemeen geldend (?) ideaal komt...

    Kleine auto's zijn volledig uitgerust en "offroad-voertuigen" zijn geoptimaliseerd voor de linkerbaan van de Duitse Autobahn. Elke auto kan altijd alles en doet altijd zijn best. Geen wonder dat ze steeds meer op elkaar gaan lijken. Er komt een dag dat kleine auto's net zo zwaar en groot zullen zijn als een SUV. Fiat 500 en de Mini zijn niet ver weg. En omgekeerd verkleinen zelfs luxe SUV's als coupés hun kofferbak, hoofdruimte op de achterbank en andere afmetingen tot het niveau van "kleine auto's".
    Alles komt samen in de "gulden" betekenis. Alles wordt een enkele brij...

    En dat is precies waarom we Saab blijven rijden en links en rechts zoeken naar andere young en oldtimers. Het is gewoon leuker dan een nieuwe auto zoeken.

    Beantwoorden
    • blanco

     En daarom hou ik van mijn 9-4X en geef ik er de voorkeur aan om het te zeggen
     Naast de o zo zeldzame Porsche Chayenne of ze laten schrikken op de Autobahn….
     Go4saab

     Beantwoorden
     • blanco

      Ik weet zoiets. Maar is dat echt nodig?

      Met mijn 9-5 heb ik ooit elastiek* op de linkerbaan op de bumper van een Panamera geplakt.

      *Elastisch? De afstand was variabel. Enerzijds is het gewoon juist om bij een hogere snelheid meer afstand te houden. En aan de andere kant versnelde de 9-5 amper boven 220 ...

      Uiteindelijk was het voor mij veel belangrijker dat ik net zo slecht reed als de idioot voor mij. Ik was in staat om (min of meer zelfverzekerd) bij te blijven in elke discipline - gewoon elastisch aan de bumper blijven plakken en uiteindelijk dezelfde route in dezelfde tijd rijden ...

      Maar waarschijnlijk ook met een vergelijkbaar verbruik en weinig tijdwinst. De puurste egotrip. Het is leuk dat een Saab dat ook kan, maar vandaag schaam ik me meer dat ik het hert heb teruggeroepen dan dat het me zou bevredigen. Voor mij persoonlijk is het echt coole aan Saab dat je er goed mee kunt rijden en niemand iets hoeft te bewijzen ...
      Dat is precies wat de Porsche-coureur niet kan...
      Zodra hij verstandig rijdt, heeft hij meteen het algemene vermoeden dat zijn inkomen niet genoeg is voor beide – onredelijk rijden in een onredelijke auto. Ben ik blij dat ik me niet meer laat afmeten aan zulke maatstaven...

      Geen Saab ter wereld heeft het meer nodig, en ook geen Saab-bestuurder. Bescherm uw schatten en rijd ze veilig en ontspannen. We weten allemaal wat ze zouden kunnen doen als we dat wilden. Het is genoeg om snel van A naar B te komen en dat is alles wat nodig is...

      Beantwoorden
    • blanco

     Ik kan het absoluut begrijpen! Ik ben waarschijnlijk de enige ter wereld die een Carrera 4S heeft ingeruild voor een Saab 9-3 2.0T XWD met HIRSCH-prestaties. Ik voelde me gewoon niet op mijn gemak in de Porsche, om wat voor reden dan ook. In de Saab was ik weer thuis!

     Beantwoorden
     • blanco

      Ik denk dat meer kunnen doen dan moeten en meer zijn dan schijn, uiteindelijk een feelgood-formule is...

      Zittend in een auto waarvan het "publiek" (andere weggebruikers) constant een bepaalde prestatie verwacht - een snelle start bij het stoplicht, een snelle bocht op een landweg, meer geluid en lawaai, of wat dan ook het imago van het merk, model en bestuurder - ik kan me voorstellen dat het erg vermoeiend zou zijn ...

      Saab je rijdt of "vliegt" onder de radar zonder enige druk en precies hoe je zelf op de weg wilt zijn. Dit is een stukje individuele vrijheid en onbetaalbaar. Ik ben nog nooit een minder beeld en minder vooroordelen tegengekomen. In een Saab ben je vrij ...

      (Afgezien van nationale clichés, zoals de man genaamd Ove...)

      Beantwoorden
 • blanco

  CX en wat was ik verliefd op deze auto! In 1981 kocht ik een gebruikte 2200 Pallas in donkergrijs metallic, wat een fijne auto. Een schip, eerder een draagstoel en ruimte zonder einde. Maar hetzelfde gebeurde na een jaar……. Je raadt het al, ik had soortgelijke ervaringen als Tom en de CX was gewoon te duur voor mij! Maar eens in je leven had je in een DS of CX moeten rijden, niets anders is te vergelijken.

  Beantwoorden
  • blanco

   Dus mijn schoonvader huilt nog steeds om de Xantia die hij 20 jaar geleden verkocht
   Andreas

   Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met * markiert