fictie breken? Zo zou de Citroën C4 Break Tourer (2023) eruit kunnen zien!

Compacte stationwagens hebben het moeilijk. Ze verdwijnen steeds meer van de markt, een segment sterft stilletjes uit. Dat is jammer, want de traditionele compacte stationwagens waren niet alleen uit esthetisch oogpunt de slimmere keuze dan de SUV's en MPV's die tegenwoordig de voorkeur genieten. Ook bij Citroën is het traditionele stationwagensegment uitgebannen. Een stationwagen was altijd een breuk met het merk Doppelwinkel en hij had een geweldige afstamming.

Citroën C4 Break Tourer (2023)
Citroën C4 Break Tourer (2023)

Een Citroën die de legendarische Break-serie voortzet

Onvergetelijk is de CX Break, die ruimte bood zoals de uitgestrekte zandduinen van de Camargue. Of de BX Break, die met zijn compacte afmetingen aanvoelde dat hij meer ruimte binnen had dan buiten. De laatste kleine doorbraak in de lange lijst was de Citroën ZX, maar het einde van de productie is meer dan 20 jaar geleden.

Hoe ziet een mogelijke opvolger eruit? Na dit ë-C4 X, waarvoor Citroën internationaal veel applaus kreeg, zou de tijd rijp kunnen zijn voor een conventionele stationwagen, oftewel break. Dat dacht de Hongaarse ontwerper tenminste x-tomi. Op basis van de huidige modelfamilie ontwierp hij een Citroën C4 Break Tourer die eruitziet alsof hij morgen van de productielijnen kan rollen.

Citroën GS Break Special 1980
Citroën GS Break Special 1980

Het front van de Break Tourer is geschonken door de reguliere Citroën C4. De ë-C4 X leent de achterkant met de in het oog springende achterlichten, maar de daklijn eindigt met een steile achterklep. De stationwagen biedt meer opbergruimte dan de Lifestyle C4 X, maar zonder onsportief over te komen. De overige design attributen volgen de huidige lijn van het merk. Een robuust ontwerp waarop u kunt vertrouwen om onverharde wegen en appelboomgaarden in Normandië zonder letsel aan te kunnen.

De overhangen van de carrosserie blijven haarscherp kort, het ontwerp is zodanig dat men zich zou afvragen waarom Citroën de Break Tourer niet gewoon bouwt?

Citroën ZX Break 1993
Citroën ZX Break 1993

Gewoon een break-fiction?

Waarschijnlijk omdat de tijdgeest niet per se in de richting van een compacte stationwagen waait. Zeker, want een C4 Break Tourer is een directe concurrent van de Peugeot 308 SW zou. En natuurlijk ook omdat de ë-C4 X een neerklapbare achterbank heeft, zou deze variabiliteit voor klanten voldoende kunnen zijn. Want zonder verlengde overstekken zou de ruimtewinst in de praktijk maar minimaal zijn.

Maar je moet de breaktourer niet helemaal uitsluiten. Renault, de rivaal in Frankrijk, zal het DJB-project in 2023 op uitgebreide Captur-basis brengen. Vermoedelijk een goedkope, ongeveer 4,40 meter lange stationwagen. Normaal gesproken reageert het merk met de dubbele hoek dan met een tegenaanval.

Met beelden van Citroën Communication en X-Tomi

8 gedachten over 'fictie breken? Zo zou de Citroën C4 Break Tourer (2023) eruit kunnen zien!"

 • blanco

  laad meester

  De Fransen hebben letterlijk een grote geschiedenis in de autobouw. Ik heb soms de neiging om de praktische en verbazingwekkend lichte wonderen van ruimte en laadvermogen te vergeten. De Duitse motorjournalistiek maar ook en blijkbaar zelfs de Fransen zelf, voor het overige hielden ze vast aan deze traditie...

  Bij de laatste oldtimerbijeenkomst waar ik onlangs was, stond een CX Break op en was een van de belangrijkste attracties, het chassis werd trots opgepompt tot maximale bodemvrijheid. Bezoekers die in hun SUV waren gekomen, wreven verbaasd in hun ogen. Er is een oude auto die ook een kleine doorsnede heeft, de vorm van een (reis)windpiercing, een chassis voor elke gelegenheid en interieur en kofferbak zonder einde. Hoe kan dat zijn?
  Wat vonden de ontwerpers en ingenieurs van hun eigen SUV? Als je 40 jaar jonger bent, zou je als eigenaar toch gewoon naar elke klassieke auto moeten glimlachen? Grillige kratten die in alle opzichten volledig achterhaald zijn door de vooruitgang, nietwaar? En dan iets! Dan is er opeens iets met een chassis dat het zwaartepunt op een snelweg naar de weg kan verlagen en als kauwgom aan de weg kan blijven plakken. Of gewoon meer bodemvrijheid dan uw eigen SUV biedt op veld- en bospaden en ongeacht het wegdek, altijd meer laadvermogen en kofferbak dan uw eigen en gloednieuwe SUV. Verbaasd wrijf je in je ogen.
  Het is echt jammer dat de Fransen hun traditie niet consequent volgen. Wat ze ooit technisch en constructief deden, is naar mijn mening nu slechts een mythe die ontwerpers en marketing uitbuiten met slechts een oppervlakkig en relatief oppervlakkig verschil. De voorouders waren echt anders. Tegenwoordig zien sommige van hun achterkleinkinderen er anders uit, maar ze zijn technisch gezien mainstream en kostengeoptimaliseerde productie ...

  Ben ik hier verkeerd, of kan en moet men het zo zien?

  Beantwoorden
  • blanco

   Kostengeoptimaliseerd is zeker waar, anders zou Citroën niet meer bestaan. Toch anders, de vering die Tom beschreef en de comfortstoelen. Je vindt het nergens anders in deze prijsklasse.

   Het is nog steeds anders en zelfs bijzonder. Blijf binnen wat Stellantis toelaat en niet zo wild en extreem als vroeger.

   Beantwoorden
   • blanco

    Bedankt, dat is aannemelijk en goed uitgelegd.

    Ik vind het in het algemeen alleen jammer dat karakter en technologie mondiaal in elkaar overlopen. Als de enige driver een technisch optimum zou zijn voor mens en milieu, waar alle automerken samen naar streven, zou het mij (bijna) niets kunnen schelen...

    Helaas is het echter zo dat elk merk over de hele wereld bijna identieke specificaties voor elk model (of liever elk marktsegment) voor ontwikkeling, productie en verkoop afgeeft. Alle autofabrikanten vissen alleen in dezelfde vijver op dezelfde vissen die alleen in deze vijver voorkomen...

    Het is alleen jammer dat er geen ruimte meer is voor technische innovaties en karaktervolle auto's in de specificaties van kostengeoptimaliseerde en platformgebaseerde voertuigen. De wereld is nog nooit zo groot en tegelijkertijd zo eenvoudig en uniform geweest als nu. Persoonlijk vind ik het moeilijk om dit als een verrijking te zien, laat staan ​​als een stap vooruit. Wat mens en milieu betreft, wordt ons uiteindelijk ÉÉN manier gedicteerd, waarover de industrie en leveranciers het al lang wereldwijd eens zijn, rekening houdend met marktanalyses en kostenprognoses. Het is gek, maar we hadden meer keuzes voordat we (mens en milieu) niet dachten dat ze urgent of dwingend waren. Nu is het andersom. We moeten dringend op zoek naar alternatieven, maar de (nu zeer globale) markt is al lang een (globale) brij geworden. Het is opmerkelijk en betreurenswaardig, denk ik.

    Beantwoorden
 • blanco

  De Break Tourer heeft wat offroad-looks, niet slecht. Jammer dat het maar een break-fiction is.

  Beantwoorden
 • blanco

  Een keer fout, beste auteur! Na ZX was er zeven jaar lang de niet eens slechte Xsara Break. Ik heb dit een goede dertien jaar gehad. Een goede gezinsauto die met de HDI diesel zelfs nog een beetje leuk was.
  Maar ja, het einde van de C5 Tourer was helaas het einde van de decennia-oude stationwagentraditie bij Citroën. Jammer.

  Beantwoorden
  • blanco

   Ik moet bekennen dat ik de Xsara volledig heb verdrongen. Dat klopt natuurlijk, het bestond na de ZX.

   Beantwoorden
   • blanco

    Ik kan me de Xsara ook niet herinneren. Dus het is geen schande om het gewoon te vergeten. Ik herinner me de ZX nog, die was veel onderscheidender.

    Beantwoorden
 • blanco

  Je mist echt de alternatieven in dit segment. Wat is er nog meer? Bijna alles beweegt hoge stoelen, voertuigen zoals een Saab 9-3-sportpak als voorbeeld bestaan ​​niet meer. Iets compacts met een kick, dat zou het zijn.

  Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met * markiert