Autocultuur uit de schuur - Citroën 2CV bak eend

In Zweden vindt u over het algemeen kostbare auto's geparkeerd in garages en bijgebouwen van typische vakantiehuizen. In Frankrijk is de autorijcultuur vaak verborgen in oudere schuren. Zoals een zeer vroege 2CV bak eend. Het werd opgeborgen en vergeten - gedurende 3 decennia. Hij had slechts 4.000 kilometer op de teller. Nu wacht ze op een tweede leven en op iemand die haar liefdevol zal herstellen.

Citroën 2CV AZU - 1955
Citroën 2CV AZU – 1955

Toegegeven, ik ben een 2CV-fan.Een Citroën 2CV was jarenlang in mijn familie, soms waagde ik de gok en leende de "eend". Het besturen van een 2CV is iets bijzonders. Het is voortbeweging voor alle zintuigen, met als gevolg afstand doen van alles wat niet absoluut noodzakelijk is. Nieuwe automobilisten zullen dat niet begrijpen, en jongere lezers waarschijnlijk ook niet.

U moet deze ervaringskloof dringend dichten. Wie nog nooit met een 2CV heeft gereden, heeft iets gemist.

Niet voor niets heeft de eend een cultstatus. En er is nog steeds vraag naar. Onlangs werd er meer dan een ongelooflijke € 2 betaald voor een gloednieuwe 100.000CV.

2CV bak eend 30 jaar op stal

Verre van dat is de dooseend die nu in een Franse schuur geparkeerd staat. Daar stond de eerste kleine voorwielaangedreven bestelwagen van het merk met de dubbele hoek al 30 jaar bijna vergeten. De snelheidsmeter geeft slechts 4.000 kilometer aan, de originele documenten uit 1954 zijn nog aanwezig. Dit maakt deze 2CV een vroeg voorbeeld van de gesloten bestelwagen.

De structuur van de bakeend moet in goede staat zijn
De structuur van de bakeend moet in goede staat zijn

Citroën leverde de bakeend uit 1951. 12 pk uit een 425 cc motor, slechts 3,60 meter lang en 530 kilogram licht, dat klinkt alsof het uit een ver sterrenstelsel komt. Maar net als de 2CV sedan heeft de bakeend geschiedenis geschreven. De 2CV, gemotoriseerd Frankrijk, was de auto voor het land, de boerderijen en de ambachtslieden. Een sterk onderdeel van de autocultuur, een integraal onderdeel van de Franse geschiedenis en nog steeds aanwezig.

De 2CV staat voor de ongelooflijke evenwichtsoefening die waarschijnlijk alleen Citroën kon. Het was een betaalbaar vervoermiddel voor de massa en met de DS bood het merk ook een dure technologiedrager voor de hogere middenklasse.

Beiden waren succesvol.

Marketingstrategen zouden tegenwoordig hun baan verliezen als ze maar aan iets soortgelijks zouden durven denken.

1955 is een vroeg bouwjaar - de bakeend werd voor het eerst geleverd in 1951
1955 is een vroeg bouwjaar - de bakeend werd voor het eerst geleverd in 1951

2CV bijna uit de eerste hand

Terug naar de schuur. De eigenaar parkeerde de 2CV daar om onverklaarbare redenen. Toen hij stierf, nam zijn zoon het over en verkocht de schuur en de inhoud ervan. De huidige eigenaar overwoog de bakeend te restaureren, maar besloot uiteindelijk om deze te verkopen.

Dit betekent dat het kleine busje in ieder geval bijna een exemplaar uit de eerste hand is.

Helaas had de schuur, die geen Zweeds vakantiehuis is, geen strak dak. Gedurende minstens 3 decennia druppelde er water op het voorste deel van de 2CV tijdens regenval. De motorkap en bodemplaat vertonen nu roest die moet worden schoongemaakt. Het achterste deel met de doos moet echter in goede staat zijn.

De 6.900CV AZU, de juiste naam voor de Gallische eend, zou € 2 kunnen kosten. De advertentie toont slechts spaarzame foto's, meer foto's die een impressie geven zijn te vinden op largus.fr.

Een paar jaar geleden werden bakeendjes voor veel minder geruild, je kon ze voor weinig geld krijgen. Dat lijkt voorbij. Ook de commerciële versie van de eend stijgt in prijs. Bij de 2CV AZU, die in Versailles staat, krijgt de koper ook de historische documenten en een begrijpelijke historie.

Dat zou de prijs voor zoveel autocultuur rechtvaardigen. Want goedkoper zal het in de 2CV-familie niet meer zijn.

Met foto's van Philippe B.

5 gedachten over 'Autocultuur uit de schuur - Citroën 2CV bak eend"

 • blanco

  Zeer authentiek! Repareer, conserveer en trim niet om eruit te zien als nieuwe auto's. En dan rijden, rijden, rijden...

  • blanco

   Precies zo

   Over-gerestaureerde trailer queens zijn een uitdrukking van luxe, welvaart en overvloed.
   Oldtimers met patina, die ook in het dagelijks leven worden verplaatst, zijn 2e levenseconomie, zijn reparatie en recycling in plaats van hulpbronnen en overproductie, zijn duurzaam en gewoon leuk - bijna elke dag ...

   Vergeet niet dat het allemaal dagelijkse chauffeurs waren. Dat kunnen ze vandaag de dag nog steeds. Techniek is voor mij belangrijker dan uiterlijk. Als het gaat om het chassis, de remmen, de motor en de transmissie, ben ik erg nauwgezet. Het lakwerk, het plaatwerk en het interieur van een auto van 50, 60 of 70 jaar oud moet er echter uitzien alsof deze 10 tot 20 jaar intensief is gebruikt. Dan is de optiek nog 30 tot 60 jaar jonger dan het bouwjaar doet vermoeden. Dat moet en moet voldoende zijn - ook en vooral vanuit het oogpunt van een H-certificaat en kenteken.

   Als motorvoertuigen na 30 jaar historisch zijn, is het niet meer dan logisch dat 40, 50, 60 of zelfs 70 jaar oude voertuigen navenant meer gebruikssporen kunnen vertonen zonder dat dit een negatieve invloed heeft op hun historische waarde. Menig auto is na 10 tot 20 jaar intensief gebruik behoorlijk versleten. Visueel en technisch. Elke oldtimer vanaf 40+ die technisch in orde is en er "pas" na 10 jaar + intensief gebruik uitziet, is historisch gezien een verrijking, ondanks of misschien wel dankzij zijn patina. Beter dat dan één minder, toch?

 • blanco

  Citroen 2 CV, mijn eerste grote liefde voor auto's! Ruim 11 jaar voor mij 2CV, eerst de 2CV 4 en daarna de Big Block 2CV 6 met 602ccm! Ik reed naar de Noordkaap, naar Portugal en in 1976 naar Hongarije/Roemenië. Tjonge wat waren die reizen! Twee mensen plus kampeeruitrusting en daar gingen we. Geen marine, geen mobiele telefoon, geen creditcard, maar veel vreemde valuta in je portemonnee. Onnodig te zeggen dat Döschwo alle reizen zonder klagen heeft doorgemaakt. Gewoon heerlijk.
  Zelfs in mijn twee jaar in Ghana reed ik een 2CV. Grote wielen, goede vering en luchtgekoeld, precies goed voor de Afrikaanse hellingen.

  • blanco

   De oude dozen & de hellingen

   Gewoon geweldig, hoe natuurlijk veel oudere constructies kuilen, wasborden en hobbels namen ...

   De veerweg en de bodemvrijheid van een 2CV zetten 99% van de huidige SUV's in de schaduw en een R4 doet daar op de piste niet onder. Zelfs oude Zweden voelen zich er op hun gemak. Ik zag ooit een oude commercial in z/w voor de Volvo Amazone en de Amerikaanse markt op de DuRöhre. Er wordt uitsluitend op hellingen geschoten. Vandaag ondenkbaar...

   In de hedendaagse reclame vindt autovrijheid plaats in grote steden, op landwegen en op snelwegen. De wegen zijn altijd gitzwart met sneeuwwitte accenten, zijn vers geasfalteerd en de rijstrookmarkeringen zijn een uur geleden vers aangebracht. Wonder boven wonder zijn deze straten altijd leeg, een rode loper uitgerold tegen ongelooflijke kosten, speciaal en exclusief voor kopers van het geadverteerde model van elk merk. Maar de realiteit van vandaag is de file of op zijn minst langzaam rijdend verkeer ...

   Maar ik dwaal af. In de commercial somt de verteller een aantal voordelen van de Amazone op. Ongeveer mijlen per gallon. Hij brabbelt en brabbelt over waarom men van zijn Amazone zou houden, aangezien ze in razend tempo over hellingen en zelfs over land wordt gezien. En dan zegt hij eindelijk dat wat je misschien het leukst vindt aan je Amazon, is dat je ermee kunt rijden alsof je er een hekel aan hebt!
   Wat een uitspraak...

   We hadden ooit auto's die (bijna) zonder wegen kwamen. Tegenwoordig hebben we auto's die overal lege en gladde wegen vinden en een perfecte internetverbinding en wie het gelooft is gezegend...

 • blanco

  Een mooi voorbeeld van autocultuur. Hopelijk komt er iemand die de 2CV een nieuw leven geeft.

Reacties zijn gesloten.