Verbranding of elektrisch? We bestellen een nieuwe Citroën auto!

Een van de eindeloze discussies, privé en in het bedrijf, is de kwestie van verbrandingsmotoren of elektrische voertuigen? Wat zullen we bestellen? Concreet gaat het om een ​​compacte auto voor in de stad en dat het een Citroën moet zijn is duidelijk. Hier komt mijn affiniteit met het ambachtelijke merk uit ons buurland naar voren. Maar om welk model het gaat, is nog niet duidelijk. Het nieuwe autoverhaal begint in januari 2022.

Een nieuwe Citroën-auto - verbrandingsmotor of elektrische auto?
Een nieuwe Citroën-auto – verbrandingsmotor of elektrische auto?

Een elektrische auto van Citroën, klein en compact, zou ideaal zijn

Eigenlijk ben ik ervan overtuigd dat elektrische auto's ideaal zijn voor de stedelijke omgeving. Emissievrij in de binnensteden met compacte, slimme voertuigen. Maar waar zijn ze? Bij Citroën is de nieuwe aan het begin van het jaar ë-C4 kwam eraan. Destijds was het zo nieuw dat het niet mogelijk was om een ​​afspraak te maken voor een proefrit.

Toch vind ik de C4 sympathiek en het idee van de elektrische auto ideaal. Omdat we de komende jaren onze bijgebouwen stapsgewijs willen uitrusten met fotovoltaïsche systemen en zelfvoorzienend onze elektriciteit willen produceren.

Ik heb echter alleen een adviserende rol als het gaat om het bestellen van nieuwe auto's. De nieuwe Citroën is niets voor mij, de beste vrouw van allemaal zal erin rijden. Hij wordt de veel te grote Berlingo vervangen, momenteel is het gewoon een stadsauto die in hun leven past. Ik blijf daarentegen trouw aan de oude auto- en Saab-factie en zie weinig reden om dat te veranderen.

Elektrisch - Citroën ë-C4
Elektrisch – Citroën ë-C4

In feite probeer ik reclame te maken voor Citroën C4. Subliminaal en voorzichtig. Als we er een op de weg zien, wijs ik op de nieuwe Citroën.

Dat helpt natuurlijk helemaal niets. De C4, die in de bekende Golfklasse past, is voor mijn vrouw gewoon te groot voor de stad. Natuurlijk, hij ziet er niet bepaald sierlijk uit, en objectief gezien heeft ze volkomen gelijk.

Daarmee is echter, na eindeloze discussies, de kwestie van de elektrische auto volledig van tafel.

Een woord waar ik me ongemakkelijk bij voel

Want kleiner, compacter en elektrisch, dat zou alleen de Citroën AMI zijn. Maar het is een extreme oplossing, meer een stadsvlo voor transporttaken in de grote stad of als voertuig van derden. En dus geëlimineerd.

Ten slotte blijft alleen de C3-productfamilie over. Er is de normale C3 en de Aircross, die modieuzer en veel interessanter is, een voertuig uit de trendy City SUV-categorie.

Citroen AMI
Citroen AMI

Waarmee ik het onaangename SUV-woord schreef, dat ik op de een of andere manier wilde vermijden.

Uiteraard laat Citroën de Aircross, met een extra portie lifestyle, netjes afbetalen. De normale C3 is de speciale aanbieding, de Aircross is de fijne kleine Hermès tas. Dan zijn er nog de kleine, leuke mogelijkheden voor individualisering.

De klant kan zelf kleuraccenten van het dak tot aan de buitenspiegels en carrosseriedelen zetten en daar is een mooi gemaakte online configurator voor C3 Aircross. Ik moet toegeven, het is zelfs leuk omdat het het speelinstinct stimuleert. Als Saab-persoon is het bekend dat u niet langer het genoegen heeft om iets opnieuw te configureren. Heb ik dat gemist?

Ik herken het - zo is het. Ik blijf spelen met de online configurator, het resultaat wordt visueel aantrekkelijk gepresenteerd en de configurator is eenvoudig in gebruik.

Stadsauto Citroën C3
Stadsauto Citroën C3

Na een korte tijd kom je erachter wat wel en niet te combineren is. Wij stellen prioriteiten. Een groot schuifdak, de automaat en comfortdetails zoals de achteruitrijcamera zijn belangrijk. De kleurkeuze is eenvoudig.

Het moet zwart zijn zoals vroeger!

De C3 Aircross zal natuurlijk zwart zijn, net als in de nieuwe autodagen van Saab. De C3 Aircross voldoet perfect aan de eisen van een stadsauto. Het is iets meer dan 4 meter lang en minder dan 1,8 meter breed. Dat past, en vergeleken daarmee is het interieur relatief ruim.

Aan het eind van de dag berekent de online configurator een prijs van bijna € 30.000 voor de ideale versie van onze stadsauto. Mijn laatste nieuwe Saab-auto was goedkoper. Maar dat was meer dan een decennium geleden.

Anderzijds zijn dit catalogusprijzen. Daar moet iets mogelijk zijn. Of niet?

In de vestiging van Stellantis in Frankfurt nemen we een kijkje bij de C3 Aircross. Het oude model, want er is een facelift onderweg die nog niet leverbaar is. Weten we zeker dat we willen bestellen? Mijn vrouw is er voorstander van, ik heb de C4 nog in gedachten, maar ben alleen ter plaatse als adviseur.

In februari gaan we over op het bestellen van de nieuwe Citroën car Neu-Isenburg. We kennen onze nieuwe adviseur, nummer 3 over 3 jaar, alleen van de telefoon. Hij heeft vooraf de gewenste configuratie ontvangen en ik vertrouw op een bestelproces naar mijn smaak.

Citroen C3 Aircross
Citroen C3 Aircross

Snel en gemakkelijk, gericht op de taak die voor u ligt. Want wat ik net zo leuk vind als een bezoek aan de tandarts, zijn eindeloze verkooppraatjes en monologen over auto's.

Ontspannen of gespannen? We bestellen een nieuwe Citroën auto

Ik zal niet teleurgesteld worden. De Citroën-adviseur is jong, bekwaam en vriendelijk. En hij is goed voorbereid. Het wordt een prettig gesprek. De configuratie van de C3 Aircross is iets aangepast, de gebruikelijke korting voor zakelijke klanten is ingevoerd. Aan het einde is er weer een full service contract met de mogelijkheid tot overname aan het einde van de looptijd tegen voorwaarden die je bijna niet kunt weigeren.

Het blijft een kwestie van de levertijd. Augustus 2022 staat in het contract, of Stellantis de datum kan houden staat open. De situatie met nieuwe auto's is gespannen, voor alle merken. Dit is niet specifiek voor Citroën. We konden langer met de Berlingo rijden, kregen het aanbod, maar sloegen het af. Omdat we de wachttijd voor de nieuwe Citroën auto op een ontspannen manier kunnen benaderen. Thuis is er een hal vol oude Saabs.

Ze willen ook verplaatst worden.

Mijn vrouw grijpt het, haalt (smaakveilig) de 9-3 Aero Hirsch uit de hangar. Het is geen redelijke stadsauto. Maar wel een snelle, sportieve, met alle bijwerkingen. Of dat goed zal gaan, want op een gegeven moment zal ze moeten overstappen van de Aero naar de Aircross.

Krijgt ze ontwenningsverschijnselen of is ze blij van de oude Saab af te zijn? We zullen wel zien.

vervolg volgt

Met beelden van Citroën Communication

 

10 gedachten over 'Verbranding of elektrisch? We bestellen een nieuwe Citroën auto!"

 • blanco

  De C3 Aircross (klinkt bijna als Aero) is heel slim gemaakt, een collega rijdt er een. Ze houdt meer van de kleine Fransman dan van wat dan ook en heeft hem al een aantal jaren. Klein en betrouwbaar en visueel niet saai. Ik denk dat dat een goede beslissing was!

 • blanco

  Mijn productiviteit lijdt onder dit soort verhalen...

  Je zit daar op je werk, dan lees je dit verhaal en ben je afgeleid. Geweldig! Ik vraag me alleen af ​​of Zitron Duitsland hier meeleest en of er een perskorting bovenop zat? Zo niet, dan zou Tom het moeten voorstellen!

  • blanco

   Wat een idee! Nee, geen perskorting. Maar ook zo blij.

 • blanco

  ... als het woord SUV "ongemakkelijk" is, zou de gedachte aan "derde auto" je heel boos moeten maken, toch!?

  Leuk artikel! Leuk verhaal.
  Ik heb voor een lange tijd geen nieuwe auto nodig (en ik hoop dat mijn grote schip dat nog vele/vele jaren zal doen), maar uit nieuwsgierigheid zal ik af en toe een kijkje nemen op de websites en configurators van de fabrikanten .

  Helaas merk ik steeds dat ik niets meer visueel aantrekkelijk vind bij de "Duitse" merken (of vanwege verschillende "schandalen/schandalen" of andere - althans naar mijn mening - wangedrag - niet wil kopen).

  Maar ik loop vaak vast met Citroën/DS en af ​​en toe Peugeot.

  • blanco

   Niet met de derde auto. Want dat is al lang de realiteit en staat voor het kantoor geparkeerd. En in de hangar staat de vierde auto, vijfde auto...

   • blanco

    Wilde gewoon een beetje ongekwalificeerd "kletsen" ... ik ben eigenlijk gewoon jaloers op je hangar (en vloot) ... 😉

    • blanco

     Dat was me bijna duidelijk. Ik ben dol op mijn schrootvoorraad.

     Ik ben bij je met DS. Ik vind het ook erg leuk. Peugeot minder. Ik kan niet wennen aan de cockpit.

  • blanco

   Ik voel hetzelfde! Ik configureer ook af en toe DS, maar als de uiteindelijke prijs wordt weergegeven, oh ja, dan wordt alles relatief snel verwijderd.
   In december hebben we een nieuwe Suzuki Swift Allgrip mild hybrid gekocht. Wat een schattige auto. Rijdt heerlijk en zeer zuinig. En de nieuwprijs onder de 20k euro! Voor langere ritten zijn er verschillende Saabs beschikbaar, wat het natuurlijk makkelijker maakt om een ​​kleine auto te kopen.

   • blanco

    DS is echt buitengewoon interessant. Ook de DS 4 is geraffineerd, gemaakt met veel oog voor detail. De prijs is natuurlijk steil, maar smaak kost. Ik ben zoals jij. De online configurator is dan heel snel weer gesloten

   • blanco

    Ik bezoek ook elk jaar de website van Suzuki. Er is niet veel te zien, maar ik ben al vele jaren dol op de Swift en zijn zorgvuldige ontwikkeling. Geweldig ook de nieuwe Jimny, die weer een echt en absoluut serieus terreinvoertuig is geworden en GEEN domme SUV ...
    Je kunt het ook gebruiken om naar IJsland of Afrika te reizen. Toen ik Algerije deed met een Enduro (Suzuki DR 600), was de veerboot Marseille - Algiers goed gevuld met tal van Jimny's. Jammer dat het alleen geschikt is voor 2 personen op reis. Jammer dat er geen vierdeurs en verlengde wielbasis is, zoals Toyota, Jeep Wrangler, G-Klasse of de Land Rover Defender (90 & 110) ...

    Het zou een zeer functionele speelgoedmobiel zijn voor maximaal vier personen met gevoel voor verhoudingen. Mijn jongens zijn nog niet het huis uit en ik zou waarschijnlijk flauwvallen. Hoe het ook zij, ik denk dat Suzuki twee zeer aantrekkelijke auto's in het assortiment heeft, namelijk Swift en Jimny, die verrassend genoeg nog steeds bepaalde unieke verkoopproposities hebben te midden van ons wereldwijde overaanbod van allerlei dingen. Het zijn underdogs en tegelijkertijd stoere sokken die afkomstig zijn van een relatief kleine (auto)fabrikant die velen alleen associëren met buitenboordmotoren of motorfietsen. Het is best een cool nummer. Ik vind dat erg leuk.

    Altijd een veilige reis met Saab, Lancia en Swift.

Reacties zijn gesloten.