Citroën ë-2CV concept - de toekomst zou zo sympathiek kunnen zijn

Saab-fans hebben er ooit van gedroomd 96 retro-project. In Zweden waren er in 2011 zelfs enkele ideeën over hoe een compacte Saab eruit zou kunnen zien. Nu dromen de Citroën-vrienden in Frankrijk van een elektrische wedergeboorte van de 2CV. Het idee doet de ronde in de landelijke pers en onafhankelijke ontwerpers hebben schetsen aangeleverd. Realisatie zou niet helemaal onmogelijk zijn. Want Citroën werkt aan elektrificatie van de C3 en C3 Aircross. De verwachtingen hiervoor zijn hooggespannen.

Stedelijk en schattig - elektrisch 2CV-concept
Stedelijk en schattig - elektrisch 2CV-concept

Ondanks uitgebreide facelifts kunnen de huidige modellen van de C3-familie niet worden geëlektrificeerd. Omdat het gebruikte platform te oud is, gaan de opvolgers gebruik maken van het huidige CMP groepsplatform. Na het succes van AMI, die al beschikbaar is in Frankrijk voor de prijs van een smartphone vanaf € 19,99 per maand, zal de komende ë-C3 naar verwachting een vergelijkbare agressieve prijsstructuur hebben.

De nieuwe 'C3 zou € 99 per maand kunnen kosten' Passionnémt Citroën, verandert de markt voor het merk. Hiermee moet toegang tot de elektrische autoklasse mogelijk zijn voor een breed scala aan kopers voor een aankoopprijs van minder dan € 20.000.

Maar wat als Citroën ook een elektrische retro 2CV zou brengen?

Citroën ë-2CV concept voor elektrische stadsmobiliteit

Retro is hip. Fiat laat het al jaren zeer succesvol zien met de 500. BMW heeft de MINI en de eeuwige Citroën-rivaal Renault komt met de elektrische R5 en elektriseert zelfs het sportwagenicoon Alpine. Een elektrische ë-2CV zou bijna het antwoord kunnen zijn.

Welk historisch Citroën-model zou meer sympathie wekken?

De kleurstelling komt overeen met de Charleston-modellen van de 2CV
De kleurstelling komt overeen met de Charleston-modellen van de 2CV

De ontwerper Jean Louis Bui publiceerde zijn idee voor de 2CV na sensationele DS-concepten. Compact, schattig, gebaseerd op het kleurenschema van de Charleston-modellen, zou een elektrische eend door Europese straten kunnen rollen.

De idee-aanbieder vertrouwt op stedelijke, redelijke afmetingen. Het krimpt de Retro Mobil met bijna een meter in lengte. De elektrische eend, die nu zo uit een strip lijkt te komen, zou wel eens 3 meter lang en 1,5 meter breed kunnen worden. Het ideale, handzame voertuig voor een stedelijke omgeving die de massa mobiliseert tegen lage kosten. Net zoals de 2CV mobiliteit naar het platteland bracht.

De Citroën ë-2CV is op dit moment slechts wishful thinking. Omdat Jean Louis Bui helaas niet voor Citroën werkt, maakt hij ontwerpen voor voorlopig ontwerp. De elektrische Retro 2CV is een puur privé vingeroefening. Dat is een beetje jammer. Toegevoegde retro charme zou goed passen bij het merk dubbele chevron. Niet alleen in Frankrijk.

Met foto's van Jean Louis Bui

19 gedachten over 'Citroën ë-2CV concept - de toekomst zou zo sympathiek kunnen zijn"

 • blanco

  In het verleden was men duidelijk gericht op de behoeften van de klanten, althans probeerde dat. Tegenwoordig vertellen bedrijven je wat je wilt, of proberen te doen.

 • blanco

  Leuke pasvormen...

  Op het eerste gezicht ben ik opgewonden door de retro charme en geraakt door het kinderlijke plan. Een auto als een puppy...

  Maar toen kwamen de rede en het kritisch denken. Een auto als speelgoed, zegt een opmerking. Goed punt. Waar zit het voordeel en staat het (vandaag) in een gezonde verhouding tot het gebruik van middelen?
  De 2CV, R4 en R5 waren serieuze auto's en werden in Frankrijk net zo weinig geglimlacht als een Trabant in de DDR of een Saab 93 in Zweden...

  In al deze voertuigen was min of meer ruimte voor gezinnen van 4. Destijds werden ze gezien en gebruikt als geschikt voor dagelijks gebruik en zelfs voor reizen. Van de 3 genoemde Fransen waren er praktische modellen met verbazingwekkende laadcapaciteit voor ambachtslieden en leveranciers en met de Saab 95 en de Trabant-stationwagen waren er ook kleine auto's in S en de DDR te "slikken".

  De kleine Saab 95 had zelfs optionele extra stoelen in de "laadruimte" - al was het maar geschikt voor kleine kinderen. Het was de automobilisatie van de plattelandsbevolking, zoals Tom schrijft. Het lijkt me decadent als we tegenwoordig auto's nodig hebben om de hoek om te "lopen" naar de bakker in de stad en onze eigen auto's te maken voor dit doel, waarin je gewoon een chauffeur, zijn portemonnee en een zak croissants op de ver terug en kan twee baguettes persen. Dit alles met een "hedendaagse" claim op comfort en verkeersveiligheid. Je moet ABS en airconditioning hebben om ongeschonden naar de bakker en terug te komen. En vergeet niet dat een groot display, satellietnavigatie en internet essentieel zijn aan boord voordat u zich op 100 meter van het laadstation voor de voordeur waagt, wat ook absoluut noodzakelijk is.

  Ik geloof geen seconde dat dergelijke concepten hulpbronnen besparen of een zinvolle bijdrage leveren aan milieu- of klimaatbescherming. Ik ben net eerder op mijn fiets boodschappen gaan doen. Voor me een jonge atletische man die bijna net zo snel was als ik zonder te trappen. Ik kon niet bij hem komen. Ik had hem bij het volgende stoplicht. Hij en zijn e-bike. Morgen koopt hij een ë-2CV, rijdt hij nonchalant en met een zuiver ecologisch geweten van mij weg en gaat hij voortaan niet meer met de e-bike naar het spinningparcours in de geklimatiseerde sportschool, maar rijdt hij in plaats daarvan.
  Voor mij is het ontwerp op het tweede gezicht meer de perfecte belichaming van onze problemen en een lang ingeslagen verkeerde weg dan een bijdrage aan de oplossing - puppybescherming en kinderregeling of niet ...

  Vroeger reden boeren en bakkers met de 2CV of de R4, R5 (Express) naar de markt. Daar verkochten ze aan een tot tweehonderd mensen, die allemaal te voet kwamen. Morgen rijden één tot tweehonderd mensen met hun ë-2CV eerst naar de bakkerij en halen dan verse kruiden, groenten en fruit ergens anders vandaan en rijden dan terug naar één tot tweehonderd laadpalen. Zoek de fout.

  • blanco

   Veel punten kloppen, maar er zijn ook veel routes in de stad of in de landelijke straal van 50 km die niet met de fiets of het openbaar vervoer kunnen worden afgelegd. Bijvoorbeeld omdat er slechte verbindingen zijn of helemaal geen verbindingen, omdat u niet helemaal bezweet, nat of vuil regent op een belangrijke professionele afspraak, waar u mogelijk ook veel belangrijke documenten mee moet nemen, omdat u ben niet fit genoeg voor langere fietstochten, omdat je met je gehandicapte moeder naar de dokter moet etc. etc. – Ik kan nog tal van andere gevallen bedenken. Ze zijn niet allemaal jong, fit, mobiel en goed te voet en op de fiets.Je zou wensen voor een kleine, charmante, handzame auto waarmee je gemakkelijk een parkeerplaats kunt vinden. En laten we eerlijk zijn: veel huishoudens bestaan ​​uit een of twee personen, in bijna alle passerende auto's zit maar één persoon en je hoeft niet constant koffers ter grootte van een stationwagen te vullen. Ik vergelijk deze zeer charmante studie liever met een Smart voor twee, waarin overigens een enkele chauffeur makkelijk een week boodschappen kan kwijt. En de stad wemelt er gewoon van, wat volgens mij eigenlijk een goede zaak is. Met dit doel voor ogen vind ik de studie zeer charmant en beschouw het als een hartverwarmend alternatief voor de Smart of (vierzits) retro Fiat 500, die ook succesvol is (hier zijn er 20 Fiat 10's en 500 retro mini's naast wat voelt als 5 Smarts op elke straat). En als een tweezitter genoeg voor je is, kan dat ook nog eens grondstoffen besparen. En elektrisch rijden? Ja, daar denk ik niet veel van, maar het wordt binnenkort verplicht, en dan is het beter om zo'n charmante eend te hebben - die in ieder geval een glimlach op je gezicht tovert - dan de 100e lelijke, hulpbronnenverspillende reus 3- ton elektrische SUV, die alles verslindt (ruimte, batterijen, energie en elke smaak)! En ik zou liever geen voet zetten in een retrospectief geëlektrificeerde oude eend.

   • blanco

    PS En als vrouw wil je 's avonds/nachts alleen op pad en veilig (en met een veilig gevoel) thuiskomen, wat met het openbaar vervoer of de fiets niet altijd het geval is. Zoveel mogelijke toepassingen voor de kleine speedster. Natuurlijk geef ik ook toe dat het "kid-schema" me volledig raakte ... 🙂

    • blanco

     Ja, natuurlijk, de kinderregeling werkt. Aangezien Smart binnenkort grotere auto's gaat bouwen, valt hier een gat. Bovendien zou een ë-2CV volledig vrij zijn van agressie.

  • blanco

   Heel goed verwoord. Brengt het plezier zonder verzaking samenleving ter zake. Je zou ook kunnen roddelen over de overbodige e-scooters... Maar laten we dat niet doen, ik ben blij dat ik niet de enige ben die zijn brood nog op de fiets bij de bakker haalt.

   • blanco

    Ik blijf erbij: zo'n kleine speedster is geen alternatief voor routes die je te voet of met de fiets kunt doen. Iedereen die het kan, zal het toch doen. Het is het alternatief voor te grote gigantische dozen, die voor 95% bijna leeg door één persoon door overvolle binnensteden worden gemanoeuvreerd. En voor vakantie of Ikea-boodschappen huur je iets groters (of gebruik - veel veel beter - de Saab :-)).

    • blanco

     Daar krijg ik buikpijn van...

     "Zo'n kleine speedster is niet het alternatief voor (...)".

     Zo'n kleine speedster is geen alternatief voor de fiets, voor voetpaden, voor het openbaar vervoer, noch voor een bezorgdienst, een huurauto of een andere en verdere auto. U hebt zelf de praktische waarde en het gebruiksscenario al uitgebreid beschreven. En precies zo'n scenario en precies deze gebruiksvorm neem ik overal waar met de Smart ForTwo die jij noemt...

     Ik ken maar één Smart ForTwo die dienst doet als het eerste en enige voertuig van een huishouden. Het is het binnenstedelijke eenpersoonshuishouden van een 85-jarige weduwnaar die nog kan lopen, niet bang is voor het openbaar vervoer en alleen bij speciale gelegenheden met de Smart rijdt, met een jaarkilometrage van 1.500 km. Het 3 jaar oude voertuig had in de eerste plaats niet hoeven te worden geproduceerd en zou gemakkelijk en zonder kosten kunnen worden vervangen door taxiritten.

     We produceren (en slopen) te veel spullen ten koste van het milieu die we eigenlijk nooit hebben gebruikt. Ik ken andere Smart ForTwo's alleen als tweede en zelfs als derde of vierde auto. Ze worden allemaal alleen extra geproduceerd ...

     En ze rijden allemaal niet genoeg kilometers per jaar om het milieu te sparen. Overigens weegt de Smart ForTwo als EV ruim een ​​ton.

     Zo'n klein monster heeft veel energie en middelen verslonden in de productie en moet heel veel en ver reizen voordat het iets kan redden. Sterker nog, het is milieuvriendelijker om een ​​paar kilometer per jaar 's avonds laat privé of overdag naar een zakelijke afspraak te rijden in een grote eerste of tweede auto dan om auto's te produceren, in te kopen en uiteindelijk te slopen die op maat gemaakt zijn voor bijna elke gelegenheid.

     Ter vergelijking. Een 2CV (een vierdeurs) woog slechts 560 kg. Een BMW Isetta, die praktisch een voorloper is van de Smart ForTwo, weegt slechts 370 kg. En vandaag hebben we het serieus over hoeveel energie en middelen het zou kunnen besparen als we ook een ton auto kopen voor speciale gelegenheden en we zoeken naar "goede" redenen om naast alle andere en ook oude verlangens die nog moeten worden vervuld.

     Tegenwoordig heeft elke fiets een e-bike nodig en elke grote auto een kleine auto. De vloot groeit, het tonnage groeit en we zijn nog nooit zo zuinig, zuinig en milieubewust geweest als vandaag...

     Meer dan een ton voor een tweezitter...
     Dat moet je eerst uitrekenen. Maar het werkt. Talloze derde en vierde auto's getuigen. Het is verbazingwekkend hoeveel energie en hulpbronnen we nu besparen. Nu krijgen die "redelijke" mensen eindelijk ook zulke auto's. De derde auto had 3 ton kunnen wegen. Maar nee, het is er maar één en met een totaal van "slechts" 7 ton voelt het gezin van 3 zich ook op zijn gemak.

     Dat zijn bijna 14 2CV's met in totaal 56 wielen, 56 deuren en 56 zitplaatsen en tot 4,2 miljoen km op de teller zonder grote reparaties. Dit is de vloot waarvan we denken dat we ze vandaag nodig hebben en die we bij voorkeur om de drie jaar vernieuwen...

     14 eenden is het nieuwe normaal. Of 5 Saab 9K in een 3-persoonshuishouden met slechts 2 rijbewijzen en één kind.

     Daar gaat iets vreselijk mis. Het tonnage van de wagenparken groeit en groeit en groeit en kleine auto's maken al lang deel uit van het probleem - ook al zijn ze lichter dan grote SUV's. Het kan en mag niet zo zijn dat een moderne tweezitter drie keer zoveel weegt ondanks zijn lichtgewicht constructie (Isetta vs. Smart ForTwo).

     Grappig trouwens (of oneindig verdrietig):
     De Club van Rome postuleerde de factor vier. En we hebben goed geluisterd, want tegenwoordig zit er tussen een 2CV en een Smart ForTwo een factor 4. Tot 1990 kostte dat nog geen 150 kg auto per stoel en enkele decennia later is dat bijna 600 kg.
     Als een Club van Rome 2.0 vandaag een soortgelijk boek zou schrijven, zou het over een factor 16 gaan.

     • blanco

      We komen daar niet overeen. Ik zie het wezenlijk anders en het is vaak anders. Het wezen of de woonplaats bepaalt waarschijnlijk het bewustzijn en de waarneming. Hier in onze straat staan ​​zo'n 50 Smarts, Fiat 500 en Co., die, voor zover ik kan zien, constant worden verplaatst. Alleen al om parkeerredenen heeft natuurlijk niemand zo'n speedster als een tweede auto, het is de enige auto die iedereen die ik ken hier heeft. En natuurlijk zijn we allemaal te voet of met de fiets toch in de directe omgeving. Alles wat zonder auto kan (boodschappen, bakker, etc. etc.) kan hier ook. Met de auto is dit niet mogelijk, omdat het door het zoeken naar een parkeerplaats langer duurt om te lopen dan zonder auto. Sinds Smart en Co. bestaan, zijn ze absoluut overheersend, althans hier, in de kleine, smalle straatjes met eenrichtingsverkeer van de oude binnenstad van de binnenstad. En dat is maar goed ook - ze worden gekocht in plaats van de grote dozen.

      • blanco

       Daar komen we echt niet uit. Zelfs als er kleine auto's worden gekocht in plaats van grote dozen, is een tweezitter van meer dan een ton naar mijn smaak nog steeds volkomen naast de kwestie en net zo "eigentijds" als een SUV van 3 ton...

       Waar zijn de afgeslankte auto's die ons van A naar B brengen, beschermd tegen de regen en met een minimum aan middelen? Er zijn geen afgeslankte kleine auto's meer. Afhankelijk van de uitrusting weegt de Fiat 500 uit 2020 meer dan een Saab 9K. De 500 geldt als een kleine auto en de 9K als een hogere middenklasse met voelsprieten die tot ver in de hogere klasse reiken...

       De oude 500 was leverbaar vanaf 470 kg. De huidige slechts van 1,255 en tot een goede 1,4 ton. Als een kleine auto met vrijwel geen kofferbak of laadvermogen zoveel mag wegen en zoveel middelen mag verslinden en daarvoor applaus krijgt, dan lijken de dikke SUV's met "slechts" twee keer het leeggewicht relatief efficiënt en redelijk voor mij.

       Maar ik wil niet de ene duivel met de andere verdrijven. Mijn punt is alleen dat de tijdgeest zich allang over het hele voertuiggamma heeft verspreid. Wie een ecologisch zuiver geweten zoekt, koopt geen tweezitter of een andere kleine auto met een leeggewicht van 1 tot 1,5 ton. Een cybertruck natuurlijk ook niet. We zijn op een punt gekomen waarop, ongeacht de voertuigklasse, enige ontkenning van het verbruik ons ​​het beste uitkomt...

       Dat is niet grappig en consumptie kan heel leuk zijn, het is vreugde en een stukje kwaliteit van leven. Iedereen moet het voor zichzelf weten, maar voor mij persoonlijk is de pret voorbij.
       Ik kan mezelf er niet meer van overtuigen dat zelfs de heetste van alle heetste brommobielen een verstandige aankoopbeslissing is als hij evenveel of zelfs meer weegt dan mijn 52 jaar oude luxeklasse met dik plaatstaal en lederen stoelen, 600 liter kofferbak en een Gietijzeren 6-cilinder motorblok en een daaronder geplaatste nokkenas. Vanuit hedendaags perspectief is de bak een gebarsten stoomlocomotief en de motorprestaties zouden gemakkelijk kunnen worden bereikt met een motor die half zo groot en een kwart van het gewicht is.

       En toch verkopen we tegenwoordig brommobielen die maar de helft van het motorvermogen, de helft van de kofferruimte, minder binnenruimte en, ondanks de lichtgewicht constructie, hetzelfde gewicht hebben.

       Ik kan daar gewoon niet bij met mijn hoofd. Er moet ergens minstens één schakelaar fout zijn gegaan en op een gegeven moment...

       Zelfs de Citroën DS, die hier al een onderwerp was, woog maximaal slechts 5 kg met een lengte van maar liefst 1.350 meter.

       Ik respecteer uw idee dat een mini-auto van 1,5 ton beter is dan een SUV van 3 ton. Maar hij is mij te zuinig.

       We hebben personenauto's gehad met een lengte van meer dan 5 m en voertuigen uit de luxeklasse van minder dan 1,5 ton. Kan en mag niet waar zijn als we vandaag microcars van 1,5 ton met een actieradius van 190 km vieren als milieubescherming met een gezond gevoel voor verhoudingen. Dan gaat eigenlijk elk gevoel voor verhoudingen verloren over hoeveel middelen we zonder aarzelen voor welk doel gebruiken.

       Met 1,4 ton was je vroeger comfortabel en goed gemotoriseerd op lange ritten. Je kunt en mag dat niet de nieuwe maatstaf maken voor een milieubewuste stadsbestuurder. Dat is niet jouw stijl en je denkt niet eens zo...

 • blanco

  …..voor 10 tot 12 mille zijn er Fransen. leveranciers van eend onderdelen al
  een elektrische ombouwset voor de originele eend.
  het meer duurzame principe.

  op de een of andere manier het gevoel hebben dat de duurzaamheid van nieuwe kleine elektrische auto's
  op smartphoneniveau......

  • blanco

   Klopt. Ik volg de discussie in Frankrijk. Om eerlijk te zijn staat daar ook vermeld dat je liever geen ongeluk krijgt met een elektrisch omgebouwde 2CV. Helaas is het veiligheidsniveau slechts rudimentair, de 2CV ontstond net voor het begin der tijden.

   • blanco

    …ja, de beveiliging….
    het moordargument voor alle oldtimers….

    • blanco

     Bijna allemaal 😉 Er is wel een bepaald klein Zweeds merk...

     Grappen terzijde: ik rijd in oude auto's. Maar stel het op prijs als ABS aan boord is. Een 2CV is al heel rudimentair. Voor de lol en in je vrije tijd. In het dagelijks leven zou ik zorgen hebben.

     • blanco

      Ik wil geen 2CV ombouwen. Wat krijg je? Een klassieke schelp, batterijen, maar waar is het bekende geluid van de boxermotor? Zo steel je het karakter van de auto.

      Daar kon ik niet aan wennen.

      • blanco

       Ik dacht dat de 2CV een 2-cilinder V-motor had...

       Ook een klassieker, maar geen bokser. Afhankelijk van de hoek van de cilinders en de offset van de krukas en het ontstekingstijdstip, klinkt zo'n V2 nog beknopter in het geluid. Denk aan een Harley...

       Een boxer is immers gewoon een lijnmotor die halverwege 180 graden is gedraaid. Het geluid komt alleen van het feit dat de constructie ook twee uitlaatspruitstukken aan twee tegenoverliggende zijden nodig heeft en de uitlaatgassen ook apart naar achteren zijn geleid.

       Zelfs een Kever had dus een dubbele uitlaat. Omgekeerd hadden Britse luxeauto's soms maar één uitlaatdemper, hoewel ze vier keer het motorvolume en drie keer zoveel cilinders hadden...

       Het onderwerp is complex. Maar het is waar, verschillende doelgroepen, hun financiële kracht of voorkeuren, en verschillende constructies hebben significant verschillende geluiden voortgebracht. Ook daar valt de 2CV op - of het nu Boxer of V2 is. ik geef er niks om…

       • blanco

        zeker, de ent had normaal gesproken een 2 cil. bokser……

        sommige een 4 cil. boxer van gs of ami super.as wildent.....

        maak je geen zorgen, ik schreef het elektronica-onderwerp 15 jaar geleden af.
        zal nooit veranderen als je duikt! winst.

        • blanco

         Dank je wel!
         Weer wat geleerd. Inderdaad een bokser...

         Lees op Wikipedia dat jongere motoren van de 2CV (vanaf 1972) vaak een kilometerstand van meer dan 300.000 km hadden. Fascinerend.

 • blanco

  En ik dacht spontaan aan een speelgoedauto... Het is niet de slechtste associatie.

Reacties zijn gesloten.