Ben je klaar voor de Franse momenten in het leven?

Er staan ​​drie Saabs voor mijn huis geparkeerd. Een 9000, een 9-5 en een 9-3. En dat in 2022. 11 jaar geleden dat het merk niet meer bestaat. Een Saab-reservering die me hopelijk nog lang zal vergezellen. Maar aan de monocultuur van Zweedse auto's komt langzaam een ​​einde. Die Franse momenten komen weer tot leven. In de vorm van een slimme nieuwe auto, dat is zeker. Misschien zal een klassieker uit de lange lijn van voorouders van het merk Citroën in de nabije toekomst ook mijn Zweedse reserve verrijken.

Citroën - Franse momenten

Ik denk in de ware zin van het woord aan een Citroën CX, BX of XM. Hydropneumatiek is onmisbaar als het om Citroën gaat. Misschien, als ik durf, probeer ik zelfs een DS. Wacht, er staat al een model op het bureau. Ik benader het onderwerp voorzichtig en langzaam en leg op basis van jarenlange ervaring het hoofdstel van achteren op het paard. Dat betekent dat ik eerst op zoek ga naar de juiste, betrouwbare schroevendraaier die het onderwerp kan gebruiken.

Kies er dan de juiste auto voor.

Daagt mijn hangende idee de Saab-verhalen, deze reserve en de blog uit? Dat doet ze niet, integendeel. Alles is in beweging, in beweging en aan het veranderen. Frisse aspecten brengen nieuwe ideeën, helpen de creativiteit en zijn verkwikkend. Wat goed voor mij is, is ook positief voor de blog en de dagelijkse Saab-verhalen.

Citroën en ik hebben een langere geschiedenis dan bij Saab, de sympathie was er altijd en ging nooit weg. Er komt dus een stukje Frankrijk binnen op de blog. Een zacht briesje van de fijne Franse keuken die geen enkel Saab-thema zal verdringen.

Past dat überhaupt?

Een paar weken geleden was er al het Citroën-onderwerp. Alleen bedoeld als kort gastoptreden, want ik heb mail van mijn andere favoriete merk ontvangen. Ik was verbaasd hoeveel lezers een link hebben met de Franse avant-garde.

En hoe de smaken vergelijkbaar zijn en soms ook de auto-cv's. Niet alleen kwam ik via Citroën bij Saab als tussenstop, sommige lezers voelden hetzelfde. Aangezien het merk sinds een paar jaar weer deel uitmaakt van de familie en naast Saab deel uitmaakt van ons dagelijkse autoleven, is er natuurlijk altijd een verhaal te vertellen.

Franse autocultuur van heden en verleden, en wat ik nog meer kan bedenken. Een verandering van de Zweedse sage over een uitzonderlijk merk, met accounts van een ander groot Europees merk dat ook opvalt.

Eerlijk gezegd zou ik dit idee een paar jaar geleden zeker niet hebben geïmplementeerd. Toen Saab nog jonge gebruikte voertuigen aanbood en concurreerde met andere merken. Dat is verleden tijd. Inmiddels zijn we een youngtimer en classic show geworden, maar helaas niet geheel vrijwillig. Wie vandaag nog met Saab wil rijden, doet dat gewoon uit hart en nieren en Citroën concurreert op geen enkele manier met de Saab-relikwieën.

Onze Franse momenten beginnen de komende dagen met een verslag. 50.000 kilometer met de Citroën Berlingo, die ze beweren te rijden, is als vakantie in Frankrijk. Is het echt zo?

Het ervaringsverslag is spannend omdat het authentiek is. Omdat we bij Citroën 3 jaar gewoon een normale klant waren, vermoedde niemand iets van de media-achtergrond.

Anders waren bepaalde dingen zeker niet gebeurd zoals ze zijn.

Natuurlijk zal niet elke lezer mijn zwak voelen voor de dubbele invalshoek. Ook dat is duidelijk en daarom zal niemand die zich heeft geabonneerd op een nieuwsbrief er last van hebben. Je kunt je abonneren op mijn persoonlijke Citroën stories, maar dat hoeft niet.

Doe je dat niet, dan blijft de mailbox leeg en is alles weer zoals het altijd was.

25 gedachten over 'Ben je klaar voor de Franse momenten in het leven?"

 • blanco

  ……merkte het nu pas op, ja citroen in ieder geval, plus alfa en lancia.
  basta……pasta.
  alle merken zijn gemaakt door slimme en hebzuchtige pijlers van de samenleving
  van hun identiteit beroofd totdat alleen het waardevolle bedrijfslogo overbleef.
  mijn aanbeveling voor het kopen van een citroen:
  6 volt eend......briljant
  dyane…….in plaats van de modieuze, eigentijdse 2 cv 6
  ds as id .... met een handgeschakelde versnellingsbak een sportieve bissle (ook Montesieger zoals de 96er).

 • blanco

  Ik zou dus naar de BX leunen, ik heb zelf sinds 19 een BX 1991 GTI. Alles zonder elektronica in de ophanging is het beste.
  CX, DS, GS roesten graag, Xantia, XM... hebben al teveel elektronica aan boord. Saab 901 en DS hebben echter vergelijkbare rijeigenschappen vanwege het gewicht op de vooras.

  • blanco

   Toegegeven, de BX 19 GTI is een droom. Als mijn geheugen mij goed dient, komt de fantastische motor uit de 205 GTI. Eens kijken wat er gaat gebeuren

 • blanco

  Ga je gang, een vriend raakte geïnteresseerd in een XM net toen ik onlangs mijn nieuwe, nu nog oudere SAAB kocht. Natuurlijk adviseerde ik haar tegen XM, te onzeker, de hydropneumatiek, levering van reserveonderdelen, het gebrek aan werkplaatsen met expertise en, en, en. Maar de Citroën zijn altijd al fascinerend, maar ook betrouwbaar geweest? Meer zoals Italianen? Ik ben enthousiast!

 • blanco

  Zag afgelopen weekend twee C6's op een privé parkeerplaats... eigenlijk is het jammer dat ze niet meer bestaan. Je wist ook dat de chauffeur iets anders tikte….
  .. en blijf alsjeblieft rapporteren over NEVS, niemand anders doet dat. Ik vond de verslagen en achtergronden uit China altijd erg spannend!

  • blanco

   Ik ben bang dat er de komende dagen een teleurstelling kan komen. Het NEVS-onderwerp staat (onder andere) op de exitlijst.

 • blanco

  Ik vind dat echt interessant dat sommige mensen eraan gewend zijn met Saab en Citroen! Ik kwam ook vanuit de Fransen naar SAAB, maar van een 2CV naar een 900 i! Dat waren al werelden, al bij het sluiten van de deuren...

 • blanco

  Ik zie dit met scepsis. Wanneer Tom over citroenen begint te schrijven, verspreidt hij de citroeninfectie zoals de Saab-infectie. Ik zie nu al wat er over een jaar voor mijn deur geparkeerd staat.

  Maar ik heb liever citroen als onderwerp dan NEVS, dat moet ik zeggen. Betere rijcultuur uit Frankrijk dan speculanten uit China.

  • blanco

   Ja. Wat Tom hier doet is echt slecht. Al een paar Citroën op het noodlottige "Je moet kijken"-notitie.

   De Lizi

 • blanco

  Het is waarschijnlijk vanwege mijn jonge leeftijd dat ik liever de jongere modellen zoals de C6, DS5 of nu alleen de DS, de DS9, zou willen. Ik kan me niet echt identificeren met de oudere modellen

  • blanco

   Ik kan het begrijpen. De CX en BX (ik had er meerdere) zijn de auto's van mijn jeugd. Ik keek naar een DS5 in het filiaal in Frankfurt. Geweldige auto met een opmerkelijk design. Maar toen werd het weer een Saab.

 • blanco

  Ja, er zijn altijd meer liefdes in het leven. Mijn favorieten zijn Saab, BMW, Jaguar en Citroën. Een misschien heel ongebruikelijk mengsel, maar bv. Lancia of Alfa Romeo, Audi, Volvo en Co. - daar krijg ik geen vonk...

 • blanco

  Ik durf een gok te wagen: het wordt uiteindelijk alleen een CX van de 3 oorspronkelijk genoemde modellen (als het geen DS wordt). Naast Saab ben ik ook dol op Citroën en Francophile, maar een BX of XM zijn niet echt mijn ding... dan nog meer een C6...

  • blanco

   Misschien wel. Er zijn altijd hele mooie, goed verzorgde CX'en op de markt, de verleiding is groot. Laten we eens kijken hoe de weddenschap verloopt.

 • blanco

  Ja, DS/ID was destijds zijn tijd ver vooruit, helaas is er weinig over gebleven. Ervaring met DS Break voor enkele maanden, helaas niet zo betrouwbaar, afgestoten en beland bij SAAB.
  Tijdens de vakantie in de Provence vorige maand toevallig het Citroën Museum tegengekomen Castellane Route Napoléon N 85. Bezienswaardig, maar alleen voertuigen (100!) tot de fusie met Peugeot (www.citromuseum.com) (1936 – 1976). Allemaal nog rijdbaar, met enkele kilometers en alles in de originele staat, zoals gekocht. Wankel is er ook.

 • blanco

  Tot op de dag van vandaag heb ik spijt dat ik afscheid heb genomen van mijn Xantia V6. Vering, stoelen, automaat en het ingetogen design. Vooral binnenshuis – een uiterst effectief kalmerend middel. En Citroën kon ook leer.
  Helaas begrijpen we sommige dingen pas met toenemende leeftijd en een zekere maturiteit.
  De jeugdige angst om er benauwd en saai uit te zien, zou graag tegen het begin van de jaren '30 worden gediend. Daarna kalmeert de situatie.
  Ik kan het alleen maar eens zijn met Aero50: sommige automerken werken altijd. En misschien vind je wel het Citroën-paradijs. Meerdere keren ben ik dicht bij het plaatsen van een CX, XM of - mijn favoriet - een C6 in mijn garage geweest. Tot nu toe heeft de rede altijd gezegevierd. Al zou ik het sowieso paniek voor reparaties noemen. Ik houd mijn ogen open tijdens het rijden met Saab.

  De Lizi

  • blanco

   Het is de reparatiepaniek die ons tegenhoudt...

 • blanco

  Citroën, Lancia en Saab werken altijd! Zijn op de een of andere manier verwante geesten. Voorwielaandrijving verbindt.
  en uiteraard; Alles behalve gewoon!

 • blanco

  Voor de SAAB had ik twee Citroëns. Beide C5 Tourers, één met stalen vering, één met Hydractiv 3+, de opvolger van klassieke hydropneumatiek. Ik heb nog steeds een vage vergelijking met de BX van onze buren van toen, die beduidend zachter was dan de C5. Het was... sportiever. Wat mij teleurstelde. Een XM is natuurlijk erg chique. Hij heeft ook al de Hydractiv-ophanging, d.w.z. elektronisch gestuurde hydropneumatiek. Maar hij is merkbaar comfortabeler dan de laatste Citroën-modellen. Hoe zit het met de Xantia? Het was verkrijgbaar met hydropneumatiek en hydractiv vering.

  Het wordt enigszins problematisch met de reserveonderdelen. Citroënisten hebben het niet zo goed als jij bij SAAB.

  “The Grand Tour” bracht vorig jaar een mooi eerbetoon aan de CX: https://www.youtube.com/watch?v=VTHJ7G8J8OE

  ????

  • blanco

   Ja, de Xantia. Ik heb er in de tijd dat mijn Citroën-dealer nog bestond kort gereden met een hydraulische vering. Ik vond de vering zo perfect dat de Xantia saai was. Ik geef de voorkeur aan de oudere, minder perfecte maar charismatische modellen zoals de BX, CX en misschien de XM. Maar de (interne) trend is meer richting BX en CX, waarbij het bijna moeilijker is om een ​​goede BX te krijgen dan een CX.

   Natuurlijk verlaat ik het Saab-paradijs met het onderwerp reserveonderdelen, dat is mij duidelijk. Maar zo erg is het niet, de Saab rijdt altijd 😉

 • blanco

  Bereden CX Break ("Tin Camel") en CX jarenlang en hield echt van de draagstoel glijden, maar hoe kan ik het zeggen? DS is mooi van buiten maar nog vrij oud en onpraktisch, en daarom hmnaja voor alledaags gebruik. Al met al zou ik terug zijn beland bij Jaguar van het merk, wat de Brexit voor mij een beetje verpest heeft. En als cabrio is de enige optie voor mij Saab en niets anders, dus de kwestie met de automerken is voor mij opgehelderd. een focus ligt op Saab, mijn tweede auto is een MB, en als ik ooit een geschikte 9-5 NG vind ....

  • blanco

   Ik ben bang dat het DS-ding waar is.

  • blanco

   Het is altijd spannend om te lezen over andere automerken in ons Saab-leven. Ik denk dat het een goed idee zou zijn als de blog het onderwerp zou oppakken, gewoon om te zien welke andere merkidentiteiten ons hart verwarmen. Misschien is er een trend waar te nemen, uit welke hoek van Europa de tweede, derde... autocultuur komt eraan.

   • blanco

    @Flens99 Zullen we een poll starten? Welke andere autoliefde is er buiten Saab (of iets dergelijks)?

   • blanco

    Ik ben verbaasd over hoe vergelijkbaar de paden van veel SAAB-fans zijn. Na GSA met boxer en dubbele carburateur, AX, CX, de beroemde Xantia V6 Break, een intermezzo met Renault VelSatis, wilde ik een paar jaar geleden eigenlijk een C6 kopen. Ik had SAAB altijd op mijn radar en toen de poorten in Trollhättan werden gesloten, had ik het gevoel dat ik er nu of nooit toegang toe moest hebben.
    Ik kan niet wennen aan de huidige Citroën modellen. Ze gaan ten onder in de auto-monotonie.
    Ik zou blij zijn met het ene of het andere verhaal over een Citroën met uitstraling.

Reacties zijn gesloten.