Onze Saab Charity Auction eindigt vandaag - kent u Datasaab?

Onze huidige Saab liefdadigheidsveiling eindigt vandaag om 18.00 uur. De Saab-aktetas / foedraal is begeerd. Het verloop van de aanbesteding is levendig te noemen. En over de e-mails over de originele Saab-tas gesproken, we hebben geen tassen meer op voorraad. Nergens. Er is nog wat tijd, één bod voor een goed doel en om te profiteren van een unieke kans.

Originele Saab koffer in de veiling
Originele Saab koffer in de veiling

Er komen steeds meer vragen per mail binnen, wat willen we nu gaan veilen? Om eerlijk te zijn, er is hier geen militaire planning. Dit zijn nog hele grote dingen op voorraad, maar die moeten wel eerst opgesteld en gefotografeerd worden. Afhankelijk van hoeveel tijd er is, halen we de objecten eruit, transporteren ze naar de volgende verdieping, monteren ze en maken foto's.

Daar heb je tijd voor nodig, en soms heb je die niet.

Maar er zijn ook de kleine dingen die leuk zijn. Voor de verandering, en om wat druk uit de show te halen, gaan we iets kleins veilen met de volgende veiling. En zoals altijd plaatsen we vandaag al een fijne teaser.

Draagriem met Saab-opschrift, waszak met Saab-logo
Draagriem met Saab-opschrift, waszak met Saab-logo

Kent u Datasaab?

Saab AB bouwt sinds 1954 zijn eigen mainframe. In 1957 werd de eerste in gebruik genomen en er waren praktische redenen voor het bedrijf om in de computerbusiness te stappen. SARA (Saabs räkneautomat = Saab's rekenmachine) was nodig om de Saab 37 Viggen te bouwen.

In 1960 volgde de Datasaab D2, wat leidde tot de bouw van de CK37 navigatiecomputer in de Viggen. De Datasaab D2 is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven en is te zien in de tentoonstelling wanneer de tentoonstelling weer opengaat Datamuseet kan worden bezocht in Linköping.

De opslagcapaciteit van de D2-computer, die 200 kilogram woog, was 6 KB woorden, wat overeenkomt met 15 kilobytes, wat de ontwikkelingsstappen sindsdien laat zien. De civiele versies van de D2 werden de D21 genoemd, waarvan er wereldwijd 20 werden verkocht.

Dit werd gevolgd door de Datasaab D22, die zegevierde in de race tegen IBM voor gebruik bij de Zweedse belastingdienst en andere ontwikkelingen. In 1981 nam Ericsson de computerbusiness over en verdween de naam.

Wat heeft het Datasaab-verhaal te maken met onze volgende veiling? Het zal nauwelijks een Datasaab D2 zijn, want hij is niet klein en ook niet gemakkelijk van de plank te halen.

Omdat we diep in het verleden van Saab Duitsland duiken en een historisch artefact van de plank halen. Zaterdag om 16.00 uur gaat het doek!

7 gedachten over 'Onze Saab Charity Auction eindigt vandaag - kent u Datasaab?"

 • blanco

  Weet je.Datasaab?

  Nutsvoorzieningen. Bedankt Tom! Fascinerend wat er te vertellen is over de Zweedse industriële geschiedenis en Saab - fascinerend en zeer, zeer tot nadenken stemmend.

  Dit voorbeeld geeft een geheel nieuwe kijk op globalisering. Een natie zo klein als Zweden, inclusief de rekenmachines die de industrie en de belastingdienst nodig hebben, was ooit onafhankelijker van de rest van de wereld dan nu als geheel Europa, dat momenteel enorm zucht onder verstoorde toeleveringsketens.

  Dit is echt intrigerend en het kan geen kwaad om te weten - wat je er ook uit afleidt...

  Het onderwerp is net zo spannend als de tas verbluffend mooi en praktisch is. Eerlijk gezegd, is het echt eenmalig in de inventaris van de blogger? Er moeten er minstens twee zijn om er zelfs maar van te scheiden, toch?

  Hoe dan ook en op de een of andere manier dwingen de actie, de veiling en het bovenstaande artikel over Saab opnieuw maximaal respect van mij af.

  • blanco

   Er is echt maar één stuk. Het geheim van kunnen scheiden is de wil om te verminderen. Er zijn een paar stukjes, er zijn er niet meer dan 5 die blijven. De Saab-bibliotheek is onaantastbaar, daarom zal er tijdens de veiling maar één boek (antiquarisch maar nieuw) zijn. Ja, en een ander stuk werd afgewezen door een goede vriend. 'Dat verkoop je niet,' zei hij. Hij krijgt het in permanente bruikleen, dus we hebben er allebei baat bij.

   • blanco

    Dit is echt ontzettend goed, goed voor een goed doel. Het zou me niet gelukt zijn om het zo uit de zak te halen, denk ik niet...
    Chapeau!

 • blanco

  Wat is de huidige prijs voor de tas? enig voor de hand liggend?

  • blanco

   Kun je dat? hier live volg als je het juiste abonnement of lidmaatschap hebt.

  • blanco

   Sorry gevonden...

 • blanco

  Levendige citaatgeschiedenis is typisch Tom-understatement. De veiling loopt, zou ik zeggen

Reacties zijn gesloten.