Brazilië verlengt bestelling Saab F39 Gripen E

Op 22 april was het de Braziliaanse president zelf die tijdens een plechtige ceremonie de eerste twee in serie geproduceerde F39 Gripen E 'doopte'. De Braziliaanse strijdkrachten bestelden in 2014 36 exemplaren van het Zweedse multirolvliegtuig. En er zullen er nog veel meer zijn. Zoals de Braziliaanse media unaniem melden, zou de verhoging van de bestelling naar 40 exemplaren al zijn goedgekeurd.

Saab F39 Gripen E op het Braziliaanse Gripen-proefterrein
Saab F39 Gripen E op het Braziliaanse Gripen-proefterrein

De officiële bevestiging uit Zweden laat nog op zich wachten, en die kon niet eens bij de 40 Gripen blijven. Dat zegt de Braziliaanse luchtmachtchef tenminste.

Saab Gripen E in plaats van F-35?

De Braziliaanse luchtverdedigingstroepen worden geconfronteerd met een uitgebreide vernieuwing van hun uitrusting. De overname van de F-35 door Lockheed Martin werd keer op keer besproken. De Amerikanen bieden de jet internationaal aan tegen een vergelijkbare prijs als de Zweedse Gripen.

De opvolgings- en werkingskosten verschillen echter aanzienlijk. De Saab F39 Gripen E wordt als goedkoop beschouwd en staat aan de onderkant van de kostenschaal. De Amerikaanse F-35 bovenaan.

Het hoofd van de Braziliaanse luchtmacht spant zich daarom in om meer Gripen . aan te schaffen sterk. Tot 40 Gripen E zouden verouderde apparatuur kunnen vervangen en de sterkte van de dienst kunnen vergroten tot meer dan 60 eenheden. Dergelijke plannen bestaan ​​al heel lang. Tot nu toe hebben ze echter altijd gefaald vanwege budgettaire beperkingen.

Volgens defensie-experts zouden 120 flexibele gevechtsvliegtuigen ideaal zijn voor de grootte van het land. Deze luchtvloot zou echter niet financieel haalbaar moeten zijn met de Gripen E of de F-35.

Saab AB beschouwt de langetermijnvooruitzichten voor verdere verkoop van F39 Gripen E als fundamenteel positief. Ongeacht de mogelijkheden op het Zuid-Amerikaanse continent, de toetreding van Zweden tot de NAVO ligt in het verschiet. Als lid van de Noord-Atlantische Alliantie zouden extra klanten in beeld komen.

Afbeeldingen met dank aan Saab AB

7 gedachten over 'Brazilië verlengt bestelling Saab F39 Gripen E"

 • blanco

  Ik denk dat het goed zou zijn als Duitsland ook de F39 had aangepakt. Maar blijkbaar is de beslissing voor de dure F-35 in beton gegoten. Waarom eigenlijk?

  • blanco

   Vanwege de kernwapens. De F35 kan en mag hem laden, de Saab niet ...

   De VS verwachten dat D deelneemt aan de nucleaire afschrikkingsstrategie. Ik denk dat dat verkeerd is en ik zou liever de Gripen hebben.

   Men hoeft nucleaire afschrikking in principe niet eens af te wijzen om nog steeds tegen de F35 in D en zijn potentiële bewapening te zijn, omdat het een anachronisme is om de langetermijngevolgen van tactische kernwapens op korte afstand op de been te brengen.

 • blanco

  ... nou, de hoop slinkt dat 40 vliegtuigingenieurs opnieuw op weg zijn om de auto te revolutioneren ...

 • blanco

  PS
  Trefwoord lid worden van de NAVO. Ik ben benieuwd of het tijdig en samen met Finland zal plaatsvinden.
  Het zou een geweldige blijk van solidariteit met Oekraïne zijn, zou wat "me-too"-aspecten hebben...

  Volgens de voormalige Sovjet- en tegenwoordig Russische interpretatie zou het gaan om een ​​uitbreiding van de NAVO naar het oosten, wat zou neerkomen op 1.340 km nieuwe landsgrenzen tussen de NAVO (Finland) en Rusland.
  S & FIN hebben dus samen en op gecoördineerde wijze een zeker maar goed berekend risico genomen. Zo'n stap (zo snel mogelijk) zou Poetins "engagement" in Oekraïne plotseling en volledig belachelijk maken en de cynicus hoofdpijn bezorgen. Hij zou moeten reageren en zijn troepen in Noordwest-Rusland moeten uitbreiden, anders zou hij toegeven dat hij zich niet bedreigd voelt door de NAVO, wat deel uitmaakt van zijn rechtvaardiging voor de oorlog tegen Oekraïne en ook tegen de burgerbevolking...

  Ik ook, wij ook!
  Als S en FIN RUS nu laten zien dat democratische en soevereine staten vrij zijn om op elk moment een van hun economische, politieke en defensieallianties te kiezen en niet onder de indruk zijn van dictatoriaal sabelgekletter, dan zal dat ook Oekraïne helpen en Poetin onder druk zetten voor een verandering.

  En als Saab AB wat meer omzet en winst maakt in Brazilië tegen de achtergrond van het mogelijke NAVO-lidmaatschap van Zweden, kan dat geen kwaad.

 • blanco

  Ik ben het met hem eens. SAAB is divers. Zie SAAB 2000 en het militaire gebied. Wie kent ook ethische normen.

  En ik herinner me mijn eerste verblijf in Zweden in 2014, toen een zeer attente barman een Canadees jong stel naast de Duitse gast zette die alleen in het loungemeubilair zat; een vermakelijke avond volgde. Mijn linkeroor luisterde in het begin naar het gesprek tussen de twee; Ik begreep elk tweede woord, maar de rest niet. Het waren Franse Canadezen. HIJ was in dienst van SAAB; Uitgesproken soooob, zoals zijn vriendin me met verbazing vertelde. Hij werd gebruikt in het militaire veld bij het programmeren. ZIJ was haarstylist thuis in Quebec en maakte haar meest creatieve kunstwerken nadat ze twee tot drie glazen rode wijn had gedronken. De uren vlogen gewoon voorbij. En de barman - Simon - genoot ervan.

  Ja, SAAB maakt verbinding. Rond half twee werd ons gevraagd toch de avond af te sluiten
  Een mooie herinnering.

 • blanco

  Bedankt Tom.

  Ik vind het geweldig dat de blog buiten de gebaande paden blijft kijken. Niet elke Saab is een auto en niet elke auto is een Saab.

  Mooie mix hier en toch een duidelijke focus. Gewoon vanwege de geweldige Saab-promoties en de eigen ontwerpen van kopjes, dekens en, en, en.

  • blanco

   Mijn volledige goedkeuring! Het Saab-vliegtuigthema is heel slim gekozen. Want Saab is alles behalve dood, je bouwt gewoon geen auto's meer, dat is alles. Punt!

Reacties zijn gesloten.