Hier is hij dan – de eerste Koenigsegg Jesko Absolut

Een ander pre-serie voertuig rijdt zijn eerste ronden op het vliegveld in Ängelholm. De allereerste Koenigsegg Jesko Absolut is er! Weer een superlatieve Zweedse hypercar. De naam Absolut is zowel programma als belofte. Omdat de nieuwe hypercar naar verluidt de absoluut snelste Koenigsegg is die het merk ooit zal produceren. Dat belooft topman Christian von Koenigsegg. Als we naar de prestatiegegevens kijken, is het moeilijk te geloven dat hier ooit nog een verdere stijging zou kunnen plaatsvinden.

Koenigsegg Jesko Absolute pre-serie
Koenigsegg Jesko Absolute pre-serie

1.600 pk met regeneratieve brandstof

De Koenigsegg Jesko Absolut heeft de in-house 5 liter V8-motor met dubbele turbo. Deze levert 1.600 pk - wanneer hij wordt getankt met E85. Door gebruik te maken van E85 stijgt de vuldruk van 1.7 bar (bij fossiele energie) naar 2.2 bar. Dit brengt een extra boost en 320 pk meer dan in fossiele exploitatie.

Overstappen op regeneratieve brandstoffen is in ieder geval leuk. Jammer dat E85 in Duitsland is begraven door politici ten gunste van fossiele brandstoffen.

Het maximale koppel van de Jesko Absolut wordt gegeven als 1.500 Nm. De door Koenigsegg ontwikkelde 9-speed Light Speed ​​Transmission (LST) vermindert de tijd die nodig is om naar nul te schakelen, ongeacht welke versnelling je kiest en ongeacht of je versnellingen overslaat.

De dubbele vin aan de achterzijde doet denken aan de F-15 straaljager
De dubbele vin aan de achterzijde doet denken aan de F-15 straaljager

De aerodynamische optimalisatie van de Jesko Absolut is zichtbaar in de afgedekte achterwielen en de dubbele vin aan de achterzijde, die associaties oproept met een F-15 straaljager. De Zweedse fabrikant specificeert de luchtweerstandscoëfficiënt als 0.278. De topsnelheid van de hypercar zou 500 km/u zijn.

125 Jesko Absolut wil Koenigsegg maken, voor een nettoprijs van € 2,35 miljoen. Daarom moeten de effecten op de mondiale CO2-balans beheersbaar blijven. Ook omdat de technische kunstwerken uit Ängelholm maar in zeer beperkte mate worden verplaatst. Ook de jaarkilometrage van een Jesko Absolut blijft beheersbaar.

Gestroomlijnde achterwielen voor aerodynamische optimalisatie
Gestroomlijnde achterwielen voor aerodynamische optimalisatie

De grafietgrijze Jesko Absolut met Tang Orange strepen uit de pre-serie zal dit rustige leven zeker niet hebben. Het is het officiële testvoertuig in het Jesko Absolut-programma en heeft zware testkilometers voor de boeg.

Koenigsegg maakt zich normaal gesproken geen zorgen dat het pre-serie voertuig na het einde van de test wordt gerecycled. Het indrukwekkende manifest van de Zweedse ingenieurscultuur wordt na het einde van de tests in de fabriek hersteld in de staat van een nieuwe auto en op de markt gebracht als een Koenigsegg met geschiedenis.

Afbeeldingen met dank aan Koenigsegg AB

4 gedachten over 'Hier is hij dan – de eerste Koenigsegg Jesko Absolut"

 • blanco

  Ik zag een groot potentieel in E85, het totale falen en het onderdanige gedrag van politici tegenover de olie-industrie leiden nu tot enkele open vragen.
  Voor de rest een geweldige auto.

  • blanco

   Open vragen

   Goed en kort gezegd. Het irriteert me dat onze 4e macht in de staat niet op zoek is naar de antwoorden. Dit is waar E85 keer op keer opduikt in artikelen en opmerkingen - in een kleine bubbel van Saab-stuurprogramma's. Maar anders?

   Jarenlang hebben de media en journalisten in Duitsland energie uit biomassa behandeld als een grappige en exotische eigenaardigheid waar soms vriendelijk om wordt geglimlacht.

   Dan zijn er ergens in Denemarken op een eiland boeren die geen diesel meer kopen. Of er zijn Finnen die tot in New York kerosine verkopen (deels) gemaakt van visafval. En zelfs in Duitsland staat ergens een biogasinstallatie. Alles is heel grappig, heel bizar en een keer per jaar mag zo'n bijdrage een slot hebben. 2019 de biodiesel op Ærø, 2020 de kerosine uit botten en vissenkoppen, 2022 een beetje methaan uit stro. Maar niets meer. Er is geen serieuze journalistieke discussie over het onderwerp. Ook nu niet tegen de achtergrond van de oorlog tegen Oekraïne. Veel vragen blijven onbeantwoord en sommige worden niet eens gesteld.

   Wie heeft zich ooit afgevraagd hoe D aan gas kwam vóór de Russische gasvoorziening? Wie heeft er ooit antwoord op gegeven? Jammer, want het antwoord is eigenlijk spannend en heel verhelderend. Om een ​​aantal goede redenen willen we zeker niet terug naar dit gas en willen we het ook niet meer op deze manier produceren. Maar we waren zelfvoorzienend en zouden veel van het verhaal kunnen leren als het verteld zou worden.

   • blanco

    Ik betwijfel of we ooit zelfvoorzienend waren. Verder volledig akkoord van mijn kant. Duitse welvaart werd gekocht met goedkope Russische energie, die altijd beschikbaar was, en met de afzet- en productiemarkt in China. VW blijft onderdelen en voertuigen produceren in fabrieken met Oeigoeren die dwangarbeid verrichten.

    Duitse politici (Mevr. Merkel en Dhr. Scholz) zijn al meer dan een decennium blind voor het morele oog. Ze gooide alle vrijheidswaarden overboord, we krijgen nu de bon overhandigd. Sorry aan de auteurs voor de politiek op de blog. Het moest.

    De Koenigsegg is nog steeds indrukwekkend. Een technisch meesterwerk voor enkelen, gemaakt door Zweden. Bedankt voor het melden!

    • blanco

     Op het gebied van gas waren we eigenlijk zelfvoorzienend. Het kwam van lokale steenkool. Stadsgas werd geproduceerd bij de productie van cokes voor de staalindustrie en omgekeerd, cokes werd geproduceerd voor de staalindustrie bij de productie van stadsgas. Samen met vele andere producten, die allemaal (en dit is fascinerend) ook zijn gerecycled.

     Het gas zelf (tot eind jaren negentig nog gebruikelijk in Duitsland) en de bijproducten lezen tegenwoordig als een zwarte lijst. Enkele procenten koolmonoxide in het gas en daarom giftig, populair voor zelfmoord en moord. Onder de bijproducten teer en benzeen. Maar toen was alles volledig benut en had zelfs de koolmonoxide een bepaalde (verbrandings)waarde. Als het niet vrijwillig (suïcidaal) of onvrijwillig werd ingeademd, was het gewoon een energiedrager die reageerde op CO1990 (klimaatrelevant maar niet giftig) bij de verbranding van stadsgas.

     Zoals ik al zei, willen we er om een ​​aantal goede redenen niet meer naar terug. Maar we waren eigenlijk zelfvoorzienend en konden ervan leren. Historisch gezien is D pas 30 jaar afhankelijk van Russisch gas. Daarvoor waren we ruim 100 jaar onafhankelijk, hoewel we destijds op verschillende manieren gas gebruikten, onder meer voor straatverlichting en zelfs binnenshuis.

     Tijden veranderen, er zijn nieuwe technologieën en inzichten, en dat is maar goed ook. Maar de vraag blijft of we vandaag gas moeten importeren zonder enig alternatief, of dat we het weer zelfvoorzienend kunnen opwekken? Deze keer misschien uit biomassa in plaats van steenkool?

Reacties zijn gesloten.