Saab AB levert de eerste Saab Gripen E aan Brazilië

Het landschap doet onwillekeurig denken aan lang vervlogen tijden. Toen tweetakt Saabs met een kraan uit de rompen op de pier werden getild. En het Zweedse succesverhaal in Noord-Amerika nam zijn loop. Tegenwoordig zijn er geen Saab-tweetaktmotoren meer. Ook geen nieuwe auto's. Maar vliegtuigen die tot de meest geavanceerde ter wereld behoren. Deze reizen per schip over de Atlantische Oceaan en worden met kranen uit de ruimen aan wal getild. Dit gebeurt echter veel voorzichtiger dan bij hun historische tweetaktverwanten het geval was. Die vaak ruw op de grond belandde.

Braziliaanse Saab Gripen E boven Rio de Janeiro
Braziliaanse Saab Gripen E boven Rio de Janeiro

Serieproductie Saab Gripen E voor Brazilië

De eerste twee in serie geproduceerde Saab F39 Gripen E voor de Braziliaanse luchtverdedigingsmacht kwamen op 1 april aan in de haven van Nevegantes. Twee dagen later vond de transfer plaats van het havengebied naar de internationale luchthaven. Van daaruit vlogen beide Saabs naar het Gripen-testcentrum in Gavião Peixoto, dat zich op het terrein van de vliegtuigfabrikant Embraer bevindt.

De vlucht duurde 50 minuten en werd uitgevoerd door twee Braziliaanse luchtmachtpiloten die eerder een speciale F39 Gripen E-training in Zweden hadden gevolgd. De twee Zweedse straaljagers blijven tijdens de militaire certificeringsfase in Gavião Peixoto en worden vervolgens overgebracht naar Anápolis voor de definitieve overdracht.

36 Saab Gripen E voor Brazilië

Brazilië bestelde in 2014 36 vliegtuigen van de nieuwste Gripen-generatie uit Zweden. 28 Saab Gripen worden in de F-39Es uitvoering als eenzitter geleverd. 8 meer dragen de aanduiding F-39F's en hebben twee zitplaatsen.

De kleine "s" staat voor de Gripen varianten volgens Braziliaanse specificaties.

Een eerste Gripen E (F39E) werd in september 2020 naar Brazilië verscheept. Het wordt nog steeds gebruikt voor testen en voor aanpassing aan de lokale systemen van de Braziliaanse luchtmacht.

De Saab Gripen E is een van de beste systemen op de markt. De Zweden bieden een alternatief voor de Amerikaanse fabrikanten en zijn interessant voor staten die niet gebonden willen zijn aan de gebruikelijke machtsblokken. Een belangrijk argument voor de Gripen E zijn de lage gebruikskosten. Ze zouden slechts een fractie moeten zijn van vergelijkbare verdedigingssystemen.

Afbeeldingen met dank aan Saab AB

4 gedachten over 'Saab AB levert de eerste Saab Gripen E aan Brazilië"

 • blanco

  Moin
  Misschien zullen de dingen veranderen als Zweden in de NAVO zit. Maar dan is het misschien te laat voor Duitsland.
  Groet André

 • blanco

  Ik ben erg blij voor Saab ...

  De JAS 39 Gripen is, zoals ik het begrijp (ik ben een leek), een zeer up-to-date product en een goed alternatief voor alle andere - Russisch, Amerikaans, Frans of Europees.

  Ik vind het nog steeds beschamend dat mensen in Europa niet zomaar de 39 hebben gekocht. De Eurofighter is niet beter, alleen duurder...
  Erger nog, Frankrijk stapte uit de Eurofighter en deed zelf iets soortgelijks. Nu heeft Europa drie moderne straaljagers, waarvan twee iets jonger, aanzienlijk duurder, maar niet beter dan een Saab 39. Waarom?

  Ik ben blij als de nationale Europese lobby op de wereldmarkt wordt gerelativeerd. Øre aan wie Øre verschuldigd is...

  Als het niet de auto's zijn, dan de jets.

  • blanco

   Bovendien mogen de grepen geen kernwapens dragen. Desalniettemin moeten deze wapens zo snel mogelijk worden ontmanteld en Saab is zeer besluitvaardig met deze verklaring.

 • blanco

  Quote: Een belangrijk argument voor de Gripen E zijn de lage gebruikskosten.
  Stop SAAB ;-).
  Ik kan deze verklaring volledig bevestigen voor mijn 3 SAAB.
  Dit is ook de reden waarom de beslissing in 1998 voor de 1e SAAB.

Reacties zijn gesloten.