Sono Motors - het einde van de Zweeds-Duitse samenwerking

In april 2019 elektriseerde een bericht de Saab-wereld. Sono Motors, de start-up uit München, was van plan zijn SEV (Solar Electric Vehicle) te bouwen in de voormalige Saab-fabriek. Een Zweeds-Duitse liaison die Trollhättan terug zou hebben geleid naar de kosmos van autoproductielocaties. Dat was 3 jaar geleden, de euforie was opmerkelijk en sommige Saab-rijders reserveerden spontaan een SEV. Pas 3 jaar later eindigde de relatie voordat deze echt was begonnen. Een verhaal over dromen in Zweden en München en over een afscheid.

Sion Prototype 2019 in München
Sion Prototype 2019 in München

Er was nooit een bindend productiecontract tussen Sono Motors en NEVS als contractfabrikant. Alles was zo fantastisch begonnen en zag er voor een bepaalde tijd bijna te mooi uit. Zeker voor de ligging op Göta Älv. De lancering van de SEV van Sono Motors is van jaar tot jaar uitgesteld. De geplande start van de productie voor 2020 werd 22 en in de tussentijd moest het bedrijf uit München crises doormaken die haar voortbestaan ​​bedreigden. Maar wie wist het op de een of andere manier onder de knie te krijgen.

Ondertussen worden er maar liefst 37 prototypes vervaardigd door een dienstverlener, drukt Thyssen-Krupp carrosseriedelen en worden er uitrustingscomponenten geproduceerd. Het ziet er echter niet zo goed uit in Trollhättan.

dromen die uiteenspatten

Het jaar 2023 had daar de doorbraak moeten brengen. In detail was de productie van de zonne-elektrische Sion in serie en een voertuig van NEVS gepland voor een bepaalde tijd. Dan was er nog de nieuwe componentenfabriek die onderdelen voor de Gemera voor Koenigsegg had moeten leveren. Alle projecten zijn mislukt, wat eerlijk is, NEVS draagt ​​de minste schuld. De crisis van de Chinese eigenaar en het uitblijven van transfers dwong het bedrijf tot een rigide bezuinigingsplan.

Voor de locatie betekende dit zo'n 100 banen die in de nabije toekomst niet zullen worden gecreëerd en het verdwijnen van veel bestaande banen. Men lijkt echter niet bijzonder treurig te zijn over de definitieve annulering door Sono Motors. Vermoedelijk omdat er nu één probleem minder op de agenda staat en contract manufacturing niet meer als een toekomstige core business kon worden gezien.

Dromen die dromen kunnen blijven

Het kiezen van Valmet als Finse contractfabrikant is een goede stap voor Sono Motors. De fabriek in Uusikaupunki is zeer modern en het personeel is perfect opgeleid. Verhuizen naar Finland minimaliseert alle risico's die zouden zijn genomen met een onervaren bedrijf als NEVS. Aangezien de massaproductie van een opbouw met zonnepanelen door een gebrek aan ervaring onzekerheden met zich meebrengt, is het logisch om in de eerste plaats geen andere risico's te nemen.

Maar het aantal onderdelen dat Sono Motors en Valmet van plan zijn, zorgt ervoor dat u rechtop gaat zitten en het opmerkt. 257.000 voertuigen in 7 jaar is ongeveer 40.000 SEV per jaar. Ter herinnering, 3 jaar geleden waren er 10.000 reserveringen. Nu zijn het er 18.000, dat zijn 2.000 toevoegingen per jaar. Daarnaast komt de marktdruk van de grote OEM's, die eind 2023 met vergelijkbare puur elektrische producten zijn begonnen, maar zonder zonnecellen.

Hoewel men zich de vraag kan stellen hoe de klant de zonnetechnologie op de auto zal zien buiten de 18.000 klanten van Sono Motors. Als risico en onbewezen technologie in mobiel gebruik? Dan duur om te repareren bij een ongeval en risico op hagel en vallend gesteente? En mogelijk te duur in de indeling van de verzekering? Of ziet hij het als een positieve bijdrage aan de energie-efficiëntie?

Dromen die de beurs interpreteert

De markt zou deze vraag kunnen beantwoorden als Sono Motors de productie in Finland daadwerkelijk kan financieren. De SaabBlog zal het niet langer doen, omdat onze samenwerking met de SEV ook eindigt. En nu en vandaag. Het verlaten van Trollhättan en Zweden is ook uit de blog. Het feit dat Uusikaupunki ooit een Saab-locatie was, verandert daar niets aan.

Voor die tijd kunnen we een kijkje nemen op de aandelenmarkt, waarvan bekend is dat deze anticipeert op de toekomst.

De aandelen van Sono Group NV (SEV) zijn genoteerd aan de Nasdaq. Het papier heeft sinds het begin tweederde van zijn waarde verloren en zelfs het veranderen van contractfabrikanten hielp niet. Integendeel. Daags na de virtuele verhuizing van Zweden naar Finland ging het weer met ruim 12% omlaag.

Misschien herkennen de effectenmakelaars de hypotheek die Sono Motors draagt. De deposito's van 18.000 SEV, waarvan een deel volledig is betaald, zijn al uitgegeven. Wel moeten de voertuigen vanaf 2023 geproduceerd en betaald zijn. Het bedrijf staat nog steeds voor een hele grote uitdaging. Maar dan in Finland en men moet veel succes wensen.

6 gedachten over 'Sono Motors - het einde van de Zweeds-Duitse samenwerking"

 • blanco

  Volgend jaar zou Trollhättan tenminste weer een negatieve kop worden bespaard. Vanuit mijn oogpunt is het vandaag niet mogelijk om te zeggen of de Sion goed is of niet. Zonnepanelen op het dak klinkt misschien goed, maar is het het waard en zo ja, hoeveel? Kan hij zich staand volledig opladen? Dit zou leuk zijn! Wat nog belangrijker is, kan het bedrijf overleven?! Als het geld eenmaal is besteed aan de voertuigen die al zijn besteld, waar komt het geld voor productie vandaan?! Wie zal zijn geld vandaag nog beleggen gezien het verloop van de aandelenkoers? Ik zou het niet doen.

  • blanco

   Sion, zonnecellen & het milieu

   Hun optreden is bekend. Op een dag kan de Sion tot 34 km zelf genereren. Het moet 5.000 km per jaar zijn, wat overeenkomt met een gemiddelde van 13,7 km per dag...

   Iedereen moet voor zichzelf oordelen. Je kunt ernaar glimlachen als een druppel in de oceaan, of je hoofd waarderend knikken bij de vrije kilometer. Ik ben daar kapot van.
   Aan de ene kant komt 5.000 km in mijn Saab overeen met 500 liter benzine, aan de andere kant lijken zonnecellen die elektriciteit opladen voor misschien 100 km tijdens een rit van een uur in de brandende zon, mij overbodige fopspenen .. .

   Ze zijn geen range extender. En de Sion is geen zonnevoertuig - hoewel, afhankelijk van het gebruikersprofiel, een verbazingwekkend aantal ritten en een verbazingwekkende hoeveelheid afstand mogelijk zou zijn met zonne-energie. Maar dat past niet bij het autodelen dat Sono promoot en begunstigt voor de Sion. Als gevolg hiervan hangt de Sion altijd aan de kabel tussen gebruik en Sono Motors is niet van plan om zijn Sion voor langere tijd stil te laten staan ​​waarin hij zonne-energie kan accumuleren. Voor mij is dat een innerlijke tegenstrijdigheid in de visie van Sono Motors – een van de andere.

   Verreweg de grootste is een autofabrikant en wil daarom zo min mogelijk modellen in zo klein mogelijke aantallen bouwen en verkopen. Ze zijn er in ieder geval heel erg succesvol in...
   Hoe schreef Tom ooit gekscherend? Saab is de meest milieuvriendelijke autofabrikant ter wereld.
   Sono betwist momenteel deze titel met Saab. Nul auto's met nul CO2-rugzak en naast nul herkenbare ambities om dat als "fabrikant" die nog steeds bestaat volledig te willen veranderen. Die moet je eerst overtreffen.

   Als Sono Motors autofabrikant wil zijn of worden, moeten ze van hun hoge paard afstappen en ons auto's aanbieden die we niet willen of hoeven te delen. Individueel verkeer en individuele bezittingen zijn niet zo gemakkelijk van elkaar te scheiden. En als individueel bezit is een SEV die van 9 tot 5 op de parkeerplaats voor het kantoor voor de 24 km weg naar huis 8 uur gratis de (zonne)stroom oplaadt ook een stuk logischer dan hectisch autodelen , die overal op zoek is naar infrastructuur en oplaadmogelijkheden schreeuwt. Daar heb je geen SEV voor nodig. Een EV hangt net zo goed aan de kabel. Quo vadis Sono?

 • blanco

  Ik begrijp de exit-strategie. Met Sono Motors zou er ook te veel redactioneel drama zijn en veel te ideologisch. Toch vind ik het jammer, ik zal de objectieve berichtgeving missen. Bedankt dat je het probleem altijd met je team ter sprake hebt gebracht, ondanks het drama en de constante vertragingen!

 • blanco

  markt kansen ??
  Met slechts 257.000 stuks in 7 jaar / dus ca. 35.000 per jaar is er nauwelijks sprake van een relevant bedrijf, maar eerder van een nogal verliesgevend bedrijf.

  In het slechtste geval had Saab meer dan 125.000 per jaar geleverd en was daarmee in staat om alle markten wereldwijd te bevoorraden.

  In het geval van Sono ziet het er heel anders uit 'alleen individuele markten in de opstartfase', een lager marktpotentieel' en een bedrijf dat de afgelopen jaren hebberig is gebleken voor de pers', maar zich altijd concreet heeft gehouden aan dingen op de achtergrond.

  Mijn conclusie voor dit bedrijf ziet er NIET veelbelovend uit ´´!´´ Bij SON hebben ze de afgelopen jaren met het geld van de investeerders geprobeerd zich in de media bekend te maken´ heeft een prototype en is nog NIET in de eindfase´ en een belangrijk project dat de markt nog steeds volledig mist' dwz alle gepubliceerde startdata zijn nooit gehaald''!

 • blanco

  Helaas spreken 18.000 reserveringen over een zeer lange periode voor een zeer lage marktacceptatie. 5 maanden voor Valmet werken, en dan?

  Als u de annuleringen die waarschijnlijk zullen komen, aftrekt, zal het nog minder zijn. Als er een orderachterstand was voor 2 jaar productie, dan kon Sono Motors serieus worden genomen. Maar dat is gewoon niet genoeg.

 • blanco

  Goed idee, goede conclusie

  Dat is precies hoe ik het doe. Ik wens Sono, de Sion en de menigte, die in voorfinanciering is gegaan, veel succes - eerlijk gezegd, met veel sympathie en respect voor het project en iedereen die het zo ver heeft gebracht.

  Ik ben het eens met elk woord in het artikel en ben het gewoon eens met de conclusie.

Reacties zijn gesloten.