Koenigsegg bouwt Gemera Dröm-fabriek en blijft uitbreiden

Koenigsegg is de laatste onafhankelijke Zweedse autofabrikant - en blijkbaar in de beste gezondheid. De bouw van de Drömfabrik (Droomfabriek) in Ängelholm vordert goed. Koenigsegg breidt op een zeer hoog niveau uit en vergroot ook het aantal medewerkers. Een Zweeds succesverhaal en een eerste spannende blik op de Gemera-fabriek, die ook een evenementencentrum en nog veel meer naar Ängelholm zal brengen.

De Koenigsegg-fabriek - hoe het eruit moet zien in 2023
De Koenigsegg-fabriek - hoe het eruit moet zien in 2023

De fabriek van Gemera Dröm

De kern is de nieuwe Gemera-fabriek. Een hightech fabriek voor productie en montage. Daarna volgen kantoren voor medewerkers, evenementen- en showroomruimtes. Een nieuw magazijn maakt deel uit van het nieuwbouwproject, evenals een aparte lijn voor pre-productie. Het hoogtepunt is een Koenigsegg-ervaringscentrum dat de cultus rond het nobele merk verder zal versterken.

High end Gemera montage vanaf 2023
High end Gemera montage vanaf 2023

Door de uitbreiding ontstaat er 30.000 vierkante meter extra ruimte. Daarnaast is er nog 11.000 vierkante meter van de vorig jaar gebouwde systemen. Een brug naar het verleden wordt de verbinding tussen de Gemera-fabriek en de voormalige Luftwaffe-hangars, die Koenigsegg ook gebruikt. De hangars van het legendarische F10 Ghost Squadron worden omgebouwd tot productie- en assemblageruimtes. Ze vervullen waarschijnlijk de taken die oorspronkelijk in 2023 zouden beginnen in de oude Saab-fabriek in Trollhättan.

De Gemera-fabriek neemt het ontwerp van oude Europese fabrieken over. De architectuur is ontworpen als een accordeon, waardoor het ruimtegebruik en de lichtinval optimaal zijn. Soms kan het beproefde niet verder worden verbeterd.

Het ontwerp van de Gemera-fabriek is gebaseerd op traditioneel industrieel ontwerp
Het ontwerp van de Gemera-fabriek is gebaseerd op traditioneel industrieel ontwerp

Meer medewerkers bij Koenigsegg

Tijdens de expansie breidt Koenigsegg Manufaktur ook zijn personeelsbestand uit. Tegen eind 100 worden nog 2023 ingenieurs gezocht. De productie wordt verhoogd met nog eens 150 medewerkers. Koenigsegg zou dan zo'n 800 medewerkers hebben. Wie het voorrecht heeft een Koenigsegg te bouwen, mag natuurlijk rekenen op een bijzondere werkomgeving.

Koenigsegg Boutique in het nieuwe pand
Koenigsegg Boutique in het nieuwe pand

De Gemera Drömfabrik wordt royaal omlijst door groen. Er komen terrassen die onder meer gebruikt kunnen worden voor pauzes en maaltijden. In het Valhall Park-gebied rond de Koenigsegg Gemera-fabriek worden ook hightech-hutten gebouwd, die in de warmere maanden kunnen worden gebruikt voor buitenvergaderingen.

Het aanbod van tal van binnen- en buitensportfaciliteiten voor medewerkers klinkt bijna vanzelfsprekend.

Met beelden van Koenigsegg AB

5 gedachten over 'Koenigsegg bouwt Gemera Dröm-fabriek en blijft uitbreiden"

 • blanco

  De architectuur ziet er inderdaad Scandinavisch aantrekkelijk uit. Gefeliciteerd.
  Met deze high-end producten op 4 wielen verwacht ik nog steeds een high-end fabriek vanuit ecologisch oogpunt.
  Is er vanuit dit oogpunt betrouwbare informatie?
  Behalve groene buitenruimtes natuurlijk...

 • blanco

  Immers, een Zweedse fabrikant - die nog steeds echt Zweeds is. Volvo is Chinees, Scania is eigendom van VW en ook Volvo Trucks is in de Chinese invloedssfeer beland.

  Koenigsegg is bijna het laatste Gallische dorp.

  • blanco

   Goed gezegd.

   Gallische dorpjes passen ook heel goed bij het thema Citroën, recent en hier. De Vikingen en de Galliërs konden het goed met elkaar vinden in "Asterix, de Grote Oversteek". In het bijzonder Idefix en de Duitse dog...

   Ik ben zeker geen fan van nationalisme, maar zonder Gallische dorpen zou er geen multiculturalisme meer zijn, maar alleen mondiale uniformiteit - of het nu Romeins, Amerikaans, Chinees of puur particulier imperialisme is. Ik hoop van harte dat een paar "Gaulian"-dorpen van over de hele wereld nog een tijdje bij ons zullen blijven als een waardevolle bijdrage aan culturele diversiteit 😉

   Echt triest wat er in Zweden verloren is gegaan - veel verder dan de constructie van voertuigen. Ik ben bij je daar.

 • blanco

  Auto's (speelgoed) voor de superrijken - ook een soort zakelijk idee.

  Natuurlijk kunnen SAAB-enthousiastelingen die wachten op een voorraad nieuwe auto's met SAAB-genen die geschikt zijn voor dagelijks gebruik niets met dergelijk speelgoed doen. Maar misschien komt er ooit een ingenieuze alledaagse auto uit het grote aantal productiehallen die aan onze verwachtingen voldoet en ook nog eens betaalbaar is. Men moet de hoop nooit opgeven.

 • blanco

  bezienswaardig

  De architectuur inspireert me. Ook de inrichting van het terrein. Allemaal heel feitelijk en Scandinavisch. Geen bling bling herkenbaar. Vorm en functie zijn ook een waardevolle troef voor CvR-auto's.

  Jammer dat de functie en doelgroep zo bijzonder en exclusief zijn. Ik zou graag een visie zien voor een alledaagse auto van Koenigsegg en CvR - zou ook zeer de moeite waard kunnen zijn om te zien ...

Reacties zijn gesloten.