Met de Saab 93 A door de nacht - Rallye Monte Carlo Historique 2022

Donderdag, in de buurt van de Villa Reale in Milaan. Het is vroeg in de avond. De teams voor de Rallye Monte Carlo Historique bereiden zich voor op de reis naar Monaco. De Milan Automobile Club zorgt voor de organisatie en de accreditatie van de deelnemers. Saab 2-takt power komt samen bij het inchecken. De 93 A van Steffen Wirth en Alexander Buchholz, daarachter een 96 uit Tsjechië. Een korte uitwisseling, het plakken van de voertuigen. Om 18.00 uur zouden we eindelijk richting het Prinsdom moeten vertrekken. Rallykoorts hangt in de lucht!

symbool waarde? Mini geparkeerd naast Saab. De Engelsen pakten de trofee na Saab in 1964
symbool waarde? Mini geparkeerd naast Saab. De Engelsen pakten de trofee na Saab in 1964

Met de Saab 93 A de hele nacht door

Meer dan 100 historische voertuigen staan ​​klaar voor de etappe naar Monaco. Grote merken zijn te zien. De Italiaanse helden van Lancia, Fiat en Alfa Romeo nemen de honneurs waar. Natuurlijk – Milaan en Alfa. Een thuiswedstrijd. Saab is ook vertegenwoordigd. Het onvergelijkbare Zweedse merk, waarvoor de grote Eric Carlsson twee keer de trofee won. Porsche mag nooit ontbreken, evenmin als de historische rivalen met de Mini. Na de Saab-triomf in 1964 behaalden ze de overwinning.

Is het symbolisch dat er een Mini naast de 93 A geparkeerd staat?

Tijdens de eerste etappe ligt een afstand van 460 kilometer voor de teams. Door de donkere nacht

Milaan - de Saab 93 A wacht op de start
Milaan - de Saab 93 A wacht op de start

De Saab 93 A heeft geen laserlicht, geen nachtzichtapparaat en geen vermoeidheidswaarschuwingssysteem. Laat staan ​​ESP of ABS. De route Milaan - Monaco is aantrekkelijk als je overdag rijdt. In de donkere nacht wordt het vermoeiend met een historische Saab.

Om 19.23 uur wordt eindelijk de startvlag gestreken en samen met 110 andere voertuigen baant de 2-takt Saab zich een weg door het spitsuur in Milaan de duisternis in. Met elke kilometer en elk uur wordt het eenzamer op straat. De Saab, Steffen Wirth en Alexander Buchholz rijden door de nacht. De tweetaktmotor loopt als een trein, ook Götz Welge met de servicewagen ligt op koers.

Italiaanse Saab-bemanning in de 96 V4
Italiaanse Saab-bemanning in de 96 V4

Op nachten als deze reizen de Saab-geesten met je mee. Rolf Mellde, Erik Carlsson, Greta Molander en Gunnar Ljungström zijn plotseling aan boord. Wat zouden ze zeggen tegen een Saab uit 2022 die in 1957 in hun voetsporen zou treden?

De reis door de nacht eindigt om 3.00 uur in Frankrijk nabij kloof. De Saab 93 A hield het uitstekend vol, het team kan ontspannen. De eerste etappe van 460 km zit erop. Maar de rust duurt niet lang. Historische autosport heeft ook iets te maken met sportiviteit en uitdaging. Na slechts een paar uur gaat u verder door de Maritieme Alpen.

Laatste stop voor Monaco in Saint-André-les-Alpes
Laatste stop voor Monaco in Saint-André-les-Alpes

Over de Maritieme Alpen naar Monaco

Om 7.38 uur staat het team van Steffen Wirth al weer aan de start. De vlag wordt gestreken, de Trollhättan tweetakt huilt, en daar gaan we door de Maritieme Alpen. Saab tweetaktkracht! De toeschouwers zijn enthousiast. Je houdt van het legendarische geluid van de tweetaktmotor, het wekt sterke emoties op. De kleine Saab, met zijn onmiskenbare ontwerp, is algemeen populair.

Digitale timer in de analoge Saab
Digitale timer in de analoge Saab

Er is nog een stop voor de teams in Saint-André-les-Alpes. De zon schijnt, de belangstelling van het publiek is groot. Het team moet vragen over het voertuig beantwoorden en de Saab het beetje service geven dat het nodig heeft. Tussendoor leggen de leveranciers van de digitale toneelsoftware de deelnemers uit hoe je deze moet gebruiken. Er moet zoveel vooruitgang zijn, zelfs als de rally opzettelijk analoog wordt gehouden. "Digital Average Time Recognizer" is het nieuwe populaire woord om vertrouwd mee te raken.

Na een korte rustpauze gaan we verder. De tweetaktmotor ratelt weer door de Maritieme Alpen. Het Prinsdom Monaco wacht en het Parc-fermé in de haven, waar alle deelnemers, afkomstig uit drie verschillende steden, elkaar zullen ontmoeten.

4 gedachten over 'Met de Saab 93 A door de nacht - Rallye Monte Carlo Historique 2022"

 • blanco

  12V of 6V (@ Zwarte Saab)

  Ik weet het niet in 1957, maar in '58 was het 12 volt en de dynamo was 160 watt. Dat zou ook de drie koplampen kunnen verklaren. Er was gewoon geen elektriciteit voor meer dan één extra persoon.

  Desalniettemin staat het elektrische systeem van de 93 trots in de 58 prospectus. Zelfs met een goede reden. Pas in 1961 stapte Volvo over op 544 volt Hump (PV 12) en Amazone...

  Ik vind het ongelooflijk charmant op welk niveau en met welke soberheid toen verkoopargumenten en concurrentievoordelen werden gevonden.

  Wanneer een verkoper tegenwoordig verwarmde achterruiten, voorstoelen, airconditioning, centrale vergrendeling en elektrische ramen opsomt, draaien kopers zich op de hielen zonder afscheid te nemen ...

 • blanco

  Onthullend - Ik dacht dat deze evenementen ontspannen ritjes met oude mannen waren. Het leest echt uitdagend wat Tom beschrijft.

  Welke koplampen heeft een Saab uit 1957? Geen H1 of iets - 12 volt of 6?

  • blanco

   Laat je niet misleiden...

   Er zijn ook zulke mooie "speurtochten". Maar ook rally's waarbij alleen de beste (kortste) tijd in elke klasse telt.

   Een goed voorbeeld is Midsommar in Zweden. Hier werden de zegevierende coureurs van oldtimers gevierd, althans in de kleine kring van fans van deze rally en het respectievelijke zegevierende merk, alsof de huidige voertuigen en coureurs zojuist het wereldkampioenschap hadden gewonnen. Het is alsof de auto en zijn bestuurder de jongste, heetste en belangrijkste shit zijn in de autowereld. De auto's zijn vintage, let wel. Niet per se de chauffeurs. En sommige zijn zelfs ongelooflijk goed.

   Je moet de regels lezen en begrijpen, daarvoor mag je geen oordeel vellen over de bestuurder of de auto. De klassieke autoscene is spannender en complexer dan de Formule 1

 • blanco

  Wauw, bij een 2-takt is dat nog een nummer.
  Veel plezier en een veilige reis collega's!
  96 groeten
  Robert

Reacties zijn gesloten.