De kans om aan de slag te gaan? Sono Group NV-aandelen vliegen laag!

De koers van het aandeel van het Nederlandse moederbedrijf Sono Motors vliegt laag. Na een succesvolle Start in november vorig jaar zakte het binnen ongeveer twee weken onder de uitgifteprijs. Sindsdien is het papier permanent in lage vlucht. Blijkbaar ongecontroleerd, en een tegenbeweging kan niet worden vastgesteld. Dat is jammer, maar biedt ook de mogelijkheid om aan de slag te gaan.

Verweesde, lege gangpaden in de voormalige Saab-fabriek
Sono Motors wil hier graag produceren. Verweesde, lege gangpaden in de voormalige Saab-fabriek.

Een goed, duurzaam concept

Over het algemeen is de ontwikkeling verbluffend in zijn helderheid. Sono Group NV (SEV)-aandelen testen momenteel de $ 5 barrière. Na een uitgifteprijs van US$15 en een hoogtepunt van meer dan US$47. Over het algemeen is de casus moeilijk uit te leggen, los van alle open vragen. Een zonne-elektrische gezinsauto, tegen een betaalbare prijs en voorzien van een relatief kleine accu, is een bijzonder goed en duurzaam concept.

Het voldoet over het algemeen aan alle criteria die officieel vereist zijn voor duurzame mobiliteit.

De uitwisseling zou tot de verbeelding kunnen spreken die het ook bij andere elektrische projecten heeft ontwikkeld. Maar dat is duidelijk niet het geval, en daar zijn redenen voor. Ook de koopaanbevelingen en koersdoelen die de Berenberg Bank als emittent en blijkbaar de enige supporter publiceert, hebben geen zin.

Want er zijn enorme onzekerheden op de achtergrond. De vooruitgang in productontwikkeling die door Sono Motors openlijk wordt gepubliceerd, doet iedereen met een rudimentair begrip van de processen in de auto-industrie twijfelen aan het schema. 2023 is ingesteld voor de serie, maar belangrijke componenten zijn nog niet afgerond. Je ziet geen prototypes die zouden worden gebruikt om op straat te testen. Natuurlijk wordt er tegenwoordig veel op de computer gesimuleerd, ontwikkelprocessen worden verkort, maar ook in het digitale tijdperk heeft het jaar 2022 maar 12 maanden.

En een ervan is mogelijk al uit de agenda verwijderd.

Afscheid van Trollhättan?

De grootste onzekerheid is de plaats van productie. Sono Motors zou een overeenkomst onderzoeken met een provider buiten Zweden. Begrijpelijk, want het Evergrande-zwaard zweeft boven NEVS en Trollhättan. De Chinese eigenaar is bezig met de interne schuldencrisis en weigert (tot nu toe) NEVS te laten gaan of zijn toekomstplannen voor de auto te begraven.

Hoe de relatie NEVS - Evergrande zal doorgaan, is volledig open. zelfs als een overeenkomst over de verandering van eigenaar moet in zicht zijn. Misschien heeft het management zichzelf overschat en zijn voorkeursgedachte van vrijheid vergokt. In geval van twijfel is het ook de Chinese eigenaar die het meeste uithoudingsvermogen heeft.

Een veilige productiepartner zou de voorraad van Sono Group uit de trog kunnen helpen. Hij zou de broodnodige verbeeldingskracht kunnen voeden. En als dat een afscheid was van Trollhättan en de oude Saab-fabriek, dan zij het zo.

Want, en er is nog een ander probleem, bij de huidige koers van het aandeel zal het voor Sono Motors moeilijk, zo niet onmogelijk zijn om de nodige financiering voor de productie te krijgen.

Dit is de tijd voor gokkers – of voor visionairs. Het hangt af van uw standpunt. Als u een totaal verlies durft en bereid bent te aanvaarden, kunt u het aandeel Sono Group NV kopen (SEV) op voorraad.

6 gedachten over 'De kans om aan de slag te gaan? Sono Group NV-aandelen vliegen laag!"

 • blanco

  Ik denk dat je dat eerlijk moet zien, zoals beschreven in het artikel. Sono Motors is een pionier, het hangt van je standpunt af hoe je het bedrijf wilt beoordelen. Daar loopt zeker niet alles optimaal, na aanvankelijke interesse heb ik afscheid genomen.

  Maar het idee moet een kans krijgen, innovaties zijn goed, alles verandert continu.

 • blanco

  "Het voldoet over het algemeen aan alle criteria die officieel vereist zijn voor duurzame mobiliteit."

  En dit is de reden voor de teloorgang van Sono.

  De zogenaamde elites hebben zich zo ver verwijderd van de alledaagse realiteit van de rest van de mensen dat hun ideeën en eisen geen weerklank vinden in de algemene bevolking en er dus ook geen plaats is voor Sono.

  • blanco

   "Het" is de auto, is de Sion...

   Ik heb dezelfde mening als jij, maar neem Sion niet de schuld. Of het elitair is of eerder naïef, ik weet het niet. Misschien is het allebei?

   Ik zie in ieder geval de schuld van Sono Motors en hun communicatie. Ik zou me de Sion zeker kunnen voorstellen als een individueel bezit dat in het dagelijks leven 24/7 voor mij beschikbaar is. Maar Sono hamert zo vaak op het onderwerp autodelen dat ik me niet eens welkom voel met mijn houding als klant...

   En vanuit het perspectief van een belegger? Ook hier is de teneur van Sonos om met zo weinig, zo klein mogelijke auto's met een zo klein mogelijke marge op de weg te willen, buitengewoon verontrustend. Wat is dat voor absurd businessmodel, zo min mogelijk auto's willen produceren en verkopen?

   Willen ze wel kopers, investeerders en de Sion op straat? Je krijgt de indruk dat Sono Motors zijn eigen kind niet graag op straat ziet en dat alleen wil als het niet kan worden vermeden ten gunste van openbaar vervoer, fiets en voetganger. Is het elitair? Hoe dan ook, het is economisch absurd en de communicatiestrategie is een tragedie...

  • blanco

   Vermoedelijk heeft de dagelijkse realiteit van de rest van de mensen in dit land toch weinig te maken met de aankoop van aandelen, vooral aandelen die alleen op een Amerikaanse beurs worden verhandeld.
   Degenen die erin geloofden, kochten en moeten de aandelen nu houden als ze niet meteen verlies willen maken.

   Of dat de ondergang van Sono Motors is, ik zie het nog niet in steen gebeiteld. Volgens hun rapporten vorderen de zaken, zij het niet volgens de oorspronkelijke plannen. En als ze geld nodig hadden, hebben ze het altijd gevonden. Sommige van de "zogenaamde elites" zien wel potentie, maar ze hebben ook geld, de vraag is of het genoeg is.
   Als ze daadwerkelijk in productie gaan, wat weliswaar nog niet duidelijk is, wordt het pas echt interessant, want dan moet worden bekeken of de markt zo groot is als wordt aangenomen.

   • blanco

    Goed gezegd en correct!

    "(...) want dan moet worden aangetoond of de markt zo groot is als aangenomen."

    Maar dit is precies waar mijn probleem met Sono Motors en hun communicatie ligt. Als de auto goed en milieuvriendelijk is, waarom is hij dan alleen een alternatief voor andere auto's in autodelen?

    Waarom is de Sion niet voor iedereen goed? Niet bedoeld als de ideale alledaagse auto voor Hinz en Kunz?

    En wat bedoel je met "of de markt zo groot is"? Ik stel deze vraag niet eens. Niet tegen deze achtergrond...

    Ik wrijf in mijn ogen - integendeel - van verbazing dat Sono Motors de markt voor de Sion strikt beperkt om kunstmatige en ideologische redenen. Echt raar. Moet de betere auto niet zo vaak en zo vroeg mogelijk aan alles en iedereen worden verkocht in naam van het milieu en de eigen economische belangen?

    Maar bij Sono Motors mis je nooit een kans om precies dat te ontkennen. De Sion is geen aanbod aan de massa, maar expliciet ontworpen voor autodelen door binnenstedelijke loftbewoners...

    Ik kan niet begrijpen dat een "autofabrikant" zijn markt en de kansen voor potentiële investeerders zo klein maakt. Jammer van de Sion. Ik vind hem eigenlijk heel leuk en zie veel meer potentie dan de makers zelf.
    Dat is echt raar, niet?

    • blanco

     Welnu, Sono definieerde zelf de omvang van de markt. Als ik het me goed herinner, was er sprake van een productievolume van 260.000 auto's in 6 jaar. Ergo, een goede 40.000 auto's per jaar, niet per se overdreven vergeleken met gevestigde OEM's, maar het moet eerst naar de klanten worden gebracht.

     Nu kan men zich afvragen waar deze cijfers vandaan komen. Is dat de minimale hoeveelheid voor een loonfabrikant om u de doos te geven tegen een prijs die nog genoeg winst voor u maakt? Of is het het aantal potentiële klanten dat je hebt gezien, wie dat ook zijn?

     Toen ik het voor het laatst controleerde, stonden ze op bijna 17.000 reserveringen, ook al zouden er 20.000 zijn bij de start van de productie, dat is maar een productie van een half jaar en alleen als dit allemaal echte bestellingen zijn. Wie koopt de andere helft en wie koopt het volume voor de komende 5 jaar?
     Dus ik denk niet dat ze de verleiding zullen weerstaan ​​om hem aan "normale" autokopers te verkopen. Ik zie het meer als een poging tot branding om de beoogde doelgroep te bereiken. Dit zijn waarschijnlijk jonge starters, merkonafhankelijke autodeeldiensten en waarschijnlijk ook autokopers in de 'groene' omgeving. Ook gemeentelijke en kleinere bedrijven zijn denkbaar die via de deeldiensten hun wagenpark kunnen beheren.

     De interessante vraag is of de genoemde aantallen gehaald kunnen worden bij de start van de productie.

Reacties zijn gesloten.