Saab 900 Turbo Sedan (1983) door Cult Models

Saab is een cultus en misschien wordt de cultus langzaam te veel voor verzamelaars van modelauto's. Cult Models uit Nederland lanceert dit jaar al de tweede Saab 900-noviteit. Voorheen had DNA Collectibles ook een miniatuur 900 op schaal 1/18e angekündigt. Terwijl de Zwitsers zich richtten op de hatchback, richtten de Nederlanders van Cult Models hun zinnen op de sedan. De leveringen beginnen in februari, maar je zult nog een paar maanden moeten wachten op de DNA-modelauto's. Het kan dus krap worden in de vitrines van de verzamelaar.

Saab 900 Turbo (1983) door Cult Models
Saab 900 Turbo (1983) door Cult Models

Saab 900 Turbo Sedan (1983)

De trend om vanaf het begin modelauto's in meerdere kleuren aan te bieden zet zich ook bij Cult Models door. De 900 Turbo Sedan is verkrijgbaar in drie kleurvarianten en verschillende uitrustingen. Zilverlak wordt gecombineerd met een blauw interieur, wit met iconisch rood en de zwarte 900 Turbo rolt de collectie binnen met een grijs interieur.

Dit past goed en is in lijn met wat klanten begin jaren 80 bestelden. Dat is vandaag nog steeds leuk in de vitrine. Er zijn ook de typische turbovelgen van de beginjaren, die zijn gewoon prachtig.

De Turbo velgen zijn typisch voor vroege Turbo modellen
De Turbo velgen zijn typisch voor vroege Turbo modellen

Kort voor levering zijn alleen van Cult Models foto's van de miniaturen in het prototype stadium beschikbaar. Helaas is hun resolutie niet goed, zodat er nauwelijks iets gezegd kan worden over de verwachte kwaliteit. Men kan ervan uitgaan dat er bij Cult Modells in de loop van de ontwikkeling een rijpingsproces zal plaatsvinden en dat het eindproduct tot in detail zal overtuigen.

Niet altijd zonder zwakke punten in detail

In het verleden stonden de Saab-modellen van hars van Cult Models echter niet altijd buiten twijfel. Details en schaalnauwkeurigheid vertoonden zwakke punten en waren niet noodzakelijk passend bij het prijsniveau. Dit kunnen de fouten van gisteren zijn, je moet afwachten wat er geleverd gaat worden.

De foto's tonen prototypes - niet de serie
De foto's tonen prototypes - niet de serie

Je moet nog steeds een intensieve blik op de Saab 900 Sedan riskeren. Ondanks de huidige stroom Saab-modelauto's, zijn er niet al te veel bijdragen aan deze carrosserievorm op de markt. Als aanvulling op de collectie moeten de auto's aantrekkelijk zijn. Gelukkig beperkt Cult Models de oplage strikt, zodat er altijd een zekere verzamelaarswaarde behouden blijft.

De Saab 900 Turbo Sedan (1983) is verkrijgbaar in goed gesorteerde modelautowinkels en kan vooraf worden besteld. De prijzen liggen tussen de € 150,00 en € 160,00 en zijn daarmee op het normale marktniveau voor kleinere oplagen.

Met afbeeldingen van Cult Models

Een gedachte over "Saab 900 Turbo Sedan (1983) door Cult Models"

 • blanco

  Schaal & Nauwkeurigheid

  Ik denk dat de wielen iets te groot zijn. Maar het ziet er goed uit en zou wel eens opzettelijk kunnen zijn….
  Als fabrikant zou ik ook overwegen waar en hoe ik een beetje zou kunnen afwijken van de absolute waarheidsgetrouwheid als het de schoonheid dient.

  Elke verzamelaar moet dat natuurlijk voor zichzelf beslissen, maar ik vind het legitiem als modellen subtiel worden opgemaakt in vergelijking met het origineel met marginale afwijkingen. Daar ligt de creativiteit en het plezier. En er is een zeker risico. Het moet goed gedaan zijn en niet overdreven. De klus is geslaagd wanneer het model tegelijkertijd als mooi en authentiek wordt ervaren, hoewel of juist omdat je jezelf een zekere speelruimte hebt gegeven bij het interpreteren en verkleinen van het origineel...

  Ik denk dat dat in principe wel meevalt. Een beetje plezier is toegestaan. Misschien is een turbobelettering iets groter? Of wordt de baan subtiel verbreed? Misschien zijn de buitenspiegels wat kleiner? Wat dan ook. Als het goed is gedaan, is er geen kwaad gedaan en heeft iemand een mooi model gemaakt - misschien niet op schaal in elk detail, maar met plezier om het te doen. Dat vind ik persoonlijk juist en goed.

Reacties zijn gesloten.