Dat was krachtige breedbandrock - Meat Loaf

Ik was 17 of 18 jaar oud toen vrienden me meenamen naar een kleine bioscoop. De Rocky Horror Picture Show werd de eerste ontmoeting met Marvin Lee Aday, ook bekend als Meat Loaf. Later Michael in plaats van Marvin, wat slechts een voetnoot is. De Rocky Horror Picture Show markeerde het begin van een muzikale vriendschap. Meat Loaf stapte in mijn auto met "Bat out of Hell". En bleef daar - tot op de dag van vandaag.

Meat Loaf

Krachtige breedbandrock

Meat Loaf en de Rocky Horror Picture Show. Een van die films die niemand vandaag zou maken. Te onaangepast, politiek incorrect, slecht en opstandig. De dictators van deze wereld zouden deze film nooit in hun bioscopen laten. Men zou op ideeën kunnen komen. Gedachten die tot verzet of rebellie leiden. Maar de tijden waren toen anders. Niet zo krap als vandaag.

Debuut op de Rocky Horror Picture Show geschikt voor Meat Love. Toen "Bat out of Hell" ontbrandde, liet hij krachtigstemmige breedbandrock horen. Een geweldige productie, te veel van alles. Te kleurrijk, te luid, te provocerend. Voorbij alle goede smaak, en gegarandeerd overtekend. Maar elk van zijn rockverhalen was als een opera.

Je moest het gewoon willen begrijpen.

Meat Love, de helse tenor, zoals hij werd beschreven door de "Zeit", kon meer dan 4 octaven zingen. Moeiteloos! Het zorgde voor de muziek van mijn jeugd, en "Bat out of Hell" ging van auto naar auto en van cd-speler naar cd-speler. De cd-doosjes verouderden, werden lelijk. Maar Meat Loaf bleef.

Michael Lee Aday leefde ook in het echte leven het leven van een rocker. Met veel drama, crashes, afgronden. Een van degenen wiens levenslijn niet recht is, maar gegarneerd met ups en downs. Dat maakte hem een ​​van ons en bijzonder sympathiek.

Na "Bat out of Hell" nam het succes af. Albums die tot stand kwamen zonder de tussenkomst van zijn vriend en compagnon Jim Steinman konden niet voortbouwen op het oude formaat. Ik kocht ze toch allemaal omdat ik van de krachtige stem hield.

De "Bat out of Hell"-saga

Steinman en Aday hadden ruzie, maar verzoenden zich. Aday wijdde "Bat out of Hell III" aan zijn vriendschap met Steinman, en de saga ging verder. Grotere, krachtigste, briljante breedbandrock die de huidige ballads erg dun doet lijken.

"Bat out of Hell" II tot III verhuisden naar mijn auto's. Heerlijke autorijdende muziek na een lange dag werken of een eindeloze vergadering. Toen draaide Meat Loaf het op en toonde aan dat het leven zoveel meer is. Prachtig, veelkleurig en gegarandeerd oneindig veel complexer dan je ooit kunt begrijpen en ervaren.

Voor elke stereo is de rocktenor een uitdaging. Als het systeem en de luidsprekers "Bad out of Hell III" overleven op een geavanceerd volume, dan zijn ze in ieder geval goed.

Natuurlijk past Meat Loaf niet in elke auto. Het is compatibel met een Alfa V6, Saab 900 Turbo, een 9000, misschien zelfs een 9-3 OG Aero. Of hij in een 9-5 wil zingen, is nog niet duidelijk. Hij is Turbo X-compatibel. Geen wonder, want de Turbo X is net zo fout als de zanger.

De held van mijn jeugd

Meat Loaf was een held uit mijn jeugd. Iemand die met me meeging van auto naar auto, die om 3 uur 's nachts op de A3 een wonderlijke breedbandrockwereld toverde. Die mij wakker hield toen te veel snelwegkilometers en te weinig slaap samenkwamen. Die mij door de donkere nacht vergezelde met zijn verhalen over het leven, de liefde en wat men daarvoor wil doen.

Hij past waarschijnlijk niet meer in onze wereld. Waarin geen plaats meer is voor rockers die uit de hel komen en rare helden. Ik denk dat het vrijwel onmogelijk is dat je "Bat out of Hell" in de Tesla hoort. Jim Steinman stierf in 2021. De componist van de "Bat out of Hell"-dagen.

Op 20 januari volgde Meat Loaf hem. Bedankt voor alles! Vaarwel oude vriend, tot ziens!

12 gedachten over 'Dat was krachtige breedbandrock - Meat Loaf"

 • blanco

  Een geweldige artiest, ik mocht hem heel graag!

 • blanco

  Het gehaktbrood in de Saab

  Ik twijfel er niet aan dat Meat Loaf ons allemaal graag een 9-5 zou vergeven en daar zou worden gespeeld. Misschien zijn het geluid van de uitlaat en de motor een beetje tam, maar de stereo maakt het gehaktbrood des te beter...

  Voor mij was de 9-5 mijn eerste auto waarin ik niet langer met de balans van het systeem hoefde te spelen totdat het echt stereo was op de bestuurdersstoel en luid in beide oren. De extra treble en mid-speaker bovenaan het dashboard tussen de voorstoelen doen het echt goed. Zoals bekend kun je de diepten toch niet lokaliseren...

  Je kunt een subwoofer maken. Overal en in elke kamer. Geen wonder dat audiosystemen tegenwoordig standaard worden geleverd met een oneven aantal luidsprekers. In de 9-5 was het andersom. Het oneven aantal was geen besparing op woofers, maar diende de stereofilosofie in ieder geval op de voorstoelen.

  Ja, ja, ik denk dat het gehaktbrood het heel goed kan doen om geserveerd te worden in een 9-5 en voort te leven in de oren en harten van zijn piloten...

  • blanco

   Ik heb er altijd van genoten als gehaktbrood, maar zo smaakte het ook goed!

   • blanco

    erg leuk. Voor anderen misschien geen braadstuk of kaas, maar eerder een ovenschotel of terrine?

    Dit zijn zulke culinaire regionaal-talige subtiliteiten die ook in vertalingen tot uiting komen. Hij zou ervan genieten. Hier ontmoet hij in ieder geval zeer brede en landelijke erkenning

    Ik vind dat geweldig en het trefwoord dat Tom heeft gegeven is gewoon geweldig

 • blanco

  PS, mijn Revox Symbol-boxen regelen het volume al 38 jaar. Sta daar als een bolwerk en verdraag alles zonder moe te worden!

  Geweldig geschreven Tom! Ik had het zelf niet beter kunnen zeggen!

 • blanco

  Ik wil je op mijn achterbank nemen en je langzaam naar huis rijden
  van "heb ik dat gezegd" dit hamerlied over hartpijn, bombastisch en grandioos.

  En dan het krachtigste lied "for ever young" dat nu een heel andere betekenis heeft!

 • blanco

  Het was altijd te dik voor mij, liedjes die nooit eindigden!!!
  Maar een uitstekende muzikant .... RiP

 • blanco

  Weer een held uit onze jeugd weg... moge hij het goed hebben daarboven!

 • blanco

  Bedankt voor het zeer persoonlijke artikel over Meat Loaf (ML).
  ML was een "oerkracht" op het podium met een grandioze stem.
  Mijn droom om hem live te zien is nu verdwenen.
  Wat overblijft zijn 2 "nood-cd's" in de auto: Rocky Horror Picture Show en Bad Out Of Hell.
  Het nieuws van zijn overlijden maakte me erg verdrietig.
  RIP

 • blanco

  Ik vond heel erg leuk. Vooral in de auto, een geweldige stem! RUST IN VREDE

 • blanco

  DM 31,99 …. dat waren de dagen.

  Muller is er nog steeds. Het Duitse merk niet meer, of alleen in lades, of als Pfennig spaarpot in de Jim Beam fles.

  • blanco

   Van de Deutsche Mark zou een duidelijk dubbelcijferig miljardenbedrag in "omloop" zijn. Bestaat niet meer op de een of andere manier is dat niet echt van toepassing.
   De goede vraag is "wie" zit erop? Misschien begraven, ommuurd, in kluisjes, opgegeten door wasmachines of branden en wie weet waar nog meer. Nog steeds een ongelooflijk bedrag, daar zijn lades en spaarpotten denk ik niet genoeg voor...

Reacties zijn gesloten.