Verslag over Saab-sessie Slowakije 2021

De jaarlijkse Saab Session Slowakije vond voor de 10e keer plaats en dus waren we allemaal blij dat we dit jaar voor het jubileum onze mooiste passie op grotere schaal konden nastreven. Nadat vorig jaar vanwege de situatie de Saab-sessie alleen op kleinere schaal kon plaatsvinden, vond deze dit jaar weer plaats in Vrsatec, maar alle fans uit 9 verschillende landen die bereid waren om deel te nemen, konden weer arriveren.

Saab Session Slovakia 2021
Saab Session Slovakia 2021

Saab-fans uit Slowakije, Tsjechië, Hongarije, Oostenrijk, Polen, Roemenië, elk één auto uit Zwitserland, Duitsland en Oekraïne ontmoetten elkaar in het weekend van 15-17 oktober. Zoals altijd is vrijdag in principe de dag van aankomst, omdat sommige een erg lange rijafstand hebben. De reis vanuit Wenen verliep voorspoedig, zelfs aan de grens waren er geen vertragingen meer op de heenreis.

Na iets meer dan twee en een half uur rijden kwam ik aan bij het hotel. Dit keer waren er twee hotels naast elkaar voor de deelnemers. De aankomst dit jaar was bijzonder leuk, omdat we veel kennissen hebben ontmoet die we pas bijna 2 jaar virtueel hadden gezien, dus de groeten aan elkaar waren allemaal erg warm.

Saab op de parkeerplaats van het hotel
Saab op de parkeerplaats van het hotel

Na het eten hebben we tot diep in de nacht bijgepraat, de afgelopen twee jaar teruggekeken en uitgekeken naar morgen. De volgende ochtend begon even voor 9 uur.

Het eerste wat je moest bezoeken waren de kasteelruïnes van Vrsatec, genesteld in het heuvelachtige landschap boven het dorp Vršatské Podhradiec, op loopafstand. Vanaf hier had je een prachtig uitzicht over de brede vallei.

Uitzicht op de kasteelruïne
Uitzicht op de kasteelruïne

Daarna gingen we terug naar onze auto's, waar inmiddels enkele daggasten arriveerden. We stonden in een rij. De organisatoren reden vooruit om kruispunten en rotondes te blokkeren.

Toen reed de eerste auto het dal in en begon het eerste deel van de afrit. De 2-takt mag altijd eerst rijden. We reden door Illava in de opkomende ochtendzon naar het kuuroord Trencianske Teplice.

Vrsatec kasteelruïnes
Vrsatec kasteelruïnes

We parkeerden op een grote parkeerplaats, er moesten immers zo'n 70 voertuigen in meerdere rijen achter elkaar worden verdeeld. Na het parkeren kon iedereen door de voetgangerszone van het kuuroord slenteren, langs het kuurpark en de oude badhuizen.

Daarna hebben we geluncht in het voor ons gereserveerde restaurant. Er was ook de mogelijkheid om kennis te maken met de nieuwe deelnemers, met wie geweldige Saab-gesprekken konden worden gevoerd.

Spa Trencianske Teplice
Spa Trencianske Teplice

Na de lunch ontmoetten we elkaar weer op de parkeerplaats, het was nu tijd om in alle rust naar de auto's van de deelnemers te kijken. Er was weer een grote diversiteit aan bouwjaren, van 96, Sonett, de "Sunday cabrio", de auto's die elke dag worden verplaatst en een 9-7X, alles was weer vertegenwoordigd.

Zoals altijd trok de Toppola van de Hongaarse deelnemer bijzondere aandacht.

Historische militaire technologie op het vliegveld
Historische militaire technologie op het vliegveld

Na de verplichte foto's gingen de deelnemers terug naar hun auto's en wachtten op het vertreksignaal naar de volgende programmalocatie. Na enkele ogenblikken werd het signaal gegeven en kon zich weer een prachtige, kleurrijke Saab-lijn vormen door het herfstlandschap.

Saab op het vliegveld
Saab op het vliegveld

De belangrijkste kruisingen werden weer gesloten en dus kon de Saab-keten zonder onderbreking naar de luchthaven gaan Slavnica geleid te worden. Sommigen van ons mochten parkeren naast de historische vliegende objecten, ook zijn hier tal van foto's gemaakt en hebben we ook enkele sportvliegtuigen kunnen observeren op de start- en landingsbaan.

Vliegveld met oude vliegtuigen
Vliegveld met oude vliegtuigen

Vanaf daar had iedereen vrije tijd tot het avondprogramma in het hotel. Dus ik reed naar de kloof met de Duitse deelnemer Manínska bandenňava. Een buitengewoon indrukwekkende kloof, tussen de twee rotsmassieven waarvan een weggetje is gevormd, dat deels over houten bruggen loopt. De Manínska tiesňava = Manín-kloof is een ca. 0,8 km lang smal dal tussen de twee steden Považská Teplá en Záskalie in het district Považská Bystrica.

Onderweg in de kloof
Onderweg in de kloof

De bodem van de kloof op ongeveer 380-390 meter wordt ingenomen door de Manínsky-kreek, die de kalksteenformaties van het Sulov-gebergte (Súľovské vrchy) scheidt tussen Veľký Manín op 891 meter en Malý Manín op 813 meter van het oosten. Met een breedte van slechts een paar meter op het smalste punt, wordt de Manín-kloof beschouwd als de smalste kloof van Slowakije.

De weg met tweerichtingsverkeer is pas begaanbaar voor voertuigen sinds het opblazen van een rots in de jaren dertig het mogelijk maakte om een ​​weg aan te leggen. Daarna reden we terug naar onze hotels.
De deelnemers, die in het grote hotel waren ondergebracht, konden gebruik maken van de voorzieningen van het hotel, zoals het zwembad en de sauna.

Saab-klassieker voor de ingang van het hotel
Saab-klassieker voor de ingang van het hotel

Daarna was er een diner gevolgd door het avondprogramma. De drie mooiste Saabs werden uitgereikt, waarop wij deelnemers konden stemmen. Dan waren er prijzen voor de jongste deelnemer, de Saab met de hoogste kilometerstand en de Oekraïense deelnemer kreeg de prijs voor de langste reis.

Daarna was het over naar het leuke gedeelte. Omdat er een piano in het hotel staat, gaf mijn moeder me spontaan een serenade. De benzinebesprekingen gingen door tot diep in de nacht.

Bedevaartsoord met uitzicht
Bedevaartsoord met uitzicht

Afhankelijk van de deelnemer werd de zondag dan comfortabeler aangepakt. De deelnemers die een lange reis naar huis hadden, vertrokken vroeg in de ochtend, we namen afscheid in de hoop elkaar volgend jaar weer te ontmoeten. De overige deelnemers bleven in het hotel en splitsten zich vervolgens in twee groepen en bezochten vervolgens elk de bezienswaardigheden van het programma.

Ik ben toen in één groep naar het bedevaartsoord gereden Butkov. Vanaf de parkeerplaats was er een korte wandeling de berg op. Boven aangekomen, op ruim 700 m hoogte, hadden we dankzij het mooie weer weer een heel mooi zicht op de vallei en de groeve beneden.

Daarna nam ik afscheid van de rest van de deelnemers en ging iedereen naar huis. Het was weer een uiterst succesvolle Saab-sessie, waar we de Saab-vlag opnieuw konden vasthouden.

Een gedachte over "Verslag over Saab-sessie Slowakije 2021"

  • blanco

    Mooi parkeren

    De foto voor het hotel is mijn favoriet. De vier zijn ook een groot scala aan kleuren. Een auto-snoeppot met sonnet op de voorgrond. Echt heerlijk …

    Dank je, Ken Daniël. Het was mij een groot genoegen om te lezen.

Reacties zijn gesloten.