Het legendarische sportwagenmerk Spyker probeert opnieuw op te starten

Een nieuw jaar, bekende acteurs en een niet zo fris plan. Het legendarische sportwagenmerk Spyker probeert opnieuw op te starten. Zoals altijd is het voormalig Saab-frontman Victor Muller die aan de touwtjes trekt. Ondersteund door vrienden uit Rusland, wiens namen ook niet onbekend zijn. Zal de nieuwe poging om Spyker terug te brengen in het heden slagen?

Herstart - Spyker B6 Venator Spyker Concept
Herstart - Spyker B6 Venator Concept

Geplande Spyker Comeback 2.0

Wij herinneren. Spyker plande een val in 2020 terugkeer. In het voorjaar leek het allemaal voorbij, maar wonder boven wonder ontsnapte het merk aan het ultieme einde. Met de Russische financier en Poetins vriend Boris Rotenberg moet de nieuwe start lukken. De plannen klonken fantastisch, een productie in Duitsland, de showroom in Monaco en vooral eindeloos Russisch geld.

Omdat financier Rotenberg zoiets als de grootste fan van het merk zou moeten zijn en een grote Spyker-collectie zou moeten bezitten.

De comeback verzandde ergens in de driehoek Monaco, Londen, St. Petersburg. Een paar maanden later, in januari 2021, was de pauze weer voorbij. In plaats van een feeststemming met Russische kaviaar, trok hij vereffenaar one en Spyker leek deze keer de laatste van zijn ten minste 9 levens te hebben opgebruikt.

De begrafenisgezangen klonken, de Website ging offline en de laatste waardevolle spullen werden verkocht. Bijna, want belangrijke activa werden uit voorzorg aan een Engels bedrijf gegeven en daarmee aan de deurwaarder onttrokken.

Voor het geval dat er naast de 9 gebruikte levens nog een paar bonusrondes kunnen worden geboekt.

Luxe nooit gerealiseerd. Spyker B6 Venator Spyker Concept.
Luxe nooit gerealiseerd. Spyker B6 Venator-concept.

Herstart met bekende acteurs op de achtergrond

Je vermoedt bijna dat in het team met Boris Rotenberg Spyker in 2022 uit de as zal herrijzen. Met kleine wijzigingen in het programma ten opzichte van 2019. De Productie vindt nu plaats in Rusland en Duitsland, de eindmontage in Nederland. Monaco wordt nog steeds als vast beschouwd, Cannes zoals gepland, en ergens tussen Frankrijk, Duitsland en Luxemburg moet een extra verkoopruimte worden gebouwd. Financieel zullen de operaties worden uitgevoerd vanuit Luxemburg en zullen er 3 verschillende Spyker-modellen worden aangeboden.

Dat is mooi en veel geluk voor jou. Want in het tijdperk van zielloze Aziatische hoogspanningsproducten heeft de autoziel behoefte aan verhalen van oude legendarische merken die uit de as herrijzen.

Helaas, je wilt niet kleinzielig zijn, er is een klein addertje onder het gras.

De woede van de Amerikanen hangt nog steeds boven Poetins vriend Boris. De sancties die zijn oude judovriend uit Moskou treffen, gelden ook voor Boris Rotenberg. Zijn ondernemersvrijheden in het Westen zijn momenteel beperkt. De sancties lopen (minimaal) tot maart 2022.

4 gedachten over 'Het legendarische sportwagenmerk Spyker probeert opnieuw op te starten"

 • blanco

  Ik kan niet echt oordelen. Maar denk ook dat hij al voor Saab heeft gebrand.

  Beantwoorden
 • blanco

  VM is door en door advocaat...

  Ik heb er een paar beter leren kennen. Dat was heel interessant en informatief...
  Er is eigenlijk het type "vakman". Dus advocaten die eerlijk hun geld verdienen met goed en hard werken, zowel advocaten, officieren van justitie als rechters...

  Veel advocaten zijn echter avonturiers en geven dat privé toe. Een van hen vertelde me eerlijk dat hij rechten had gestudeerd omdat hij de staat (dit zijn ook zijn medeburgers) geen cent wilde geven. Een ander (mede-eigenaar en CEO) waarmee hij problemen zou hebben om zichzelf een "volledig gekwalificeerde advocaat" te noemen. Maar dat maakt niet uit. Hij zou alles kunnen hebben wat hem privé en commercieel ten goede zou komen...

  Ik zou nog zo'n 20 andere voorbeelden kunnen geven.

  Ik had lange tijd veel respect voor VM, maar dat werd gezien door een Saab-bril en puur wishful thinking. Hij, Spyker en zijn twijfelachtige vrienden hebben geen sympathie meer voor mij.

  VM geeft niet om vooruitgang en technologie. Mentaal heeft hij weinig met Saab te maken. Als hij een auto met leer en bladgoud kan verkopen, geeft hij niet om de motor, remmen of chassis. De advocaat koopt dit allemaal van de plank...

  Het enige dat echt belangrijk is, is dat uw privévermogen veilig is en dat uw persoonlijke manoeuvreerruimte, waaronder meerdere, niet wordt aangetast door oudere ambities (zoals Saab).

  VM is nooit echt gebrand voor Saab. Het ging altijd over hemzelf, ik denk dat het tijd is om zo nuchter te kijken...

  2
  4
  Beantwoorden
  • blanco

   Ik zou het niet zo beoordelen met Saab. In Trollhättan, met ex-Saab-medewerkers, wordt VM beschouwd als de "iemand" die het op zijn minst heeft geprobeerd. Ik denk dat dat zijn rol eer aan doet.

   Beantwoorden
   • blanco

    Ja, dat is eerlijk. Hij is degene die op zijn minst geprobeerd heeft...

    Desalniettemin is hij een fortuinsoldaat - vooral in zijn eigen recht. Dat spreekt zichzelf niet per se tegen.
    Hij beproefde zijn geluk met Saab en bracht het personeel en ons wat productie en veel meer hoop. Dat wil ik niet missen, maar ook zijn persoon en persoonlijkheid niet meer uitsluitend door deze bril zien.

    Saab is slechts een korte episode in het leven van de VM, het was onder andere een avontuur. Hij heeft totaal verschillende facetten en had tijdens zijn tijd bij Saab al twijfelachtige accounts in eilandstaten ...

    Ik denk gewoon dat het niet nodig is om hem verder te eren. Hij doet het zelf.” “Zijn” medewerkers hebben mijn respect uit “zijn” tijd. Ze bouwden gewetensvol de Saab die na GM kwam ...

    Geweldige auto's. Dank aan iedereen die een vinger of zelfs zijn rug heeft gebogen. Dit zijn mijn helden. Bij VM twijfel ik er niet aan dat hij weet hoe hij oesters en champagne moet slurpen of hoe hij contracten moet opstellen en waar hij zijn account moet opzetten. Maar ik vertrouw hem niet veel meer...

    4
    3
    Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met * gemarkeerd.