Gevangen in de neerwaartse spiraal, plaatst NEVS nieuwe posities

Het is rustiger rond de jaarwisseling, maar er is altijd ruimte voor een beetje drama. Er gebeuren dingen in Trollhättan die als vreemd kunnen worden beschouwd. NEVS is op zoek naar nieuwe medewerkers na een recent massaontslag. De vraag waarom dit zo is, lijkt op het eerste gezicht moeilijk te beantwoorden en zou kunnen uitmonden in positieve speculatie. Maar dat is niet het geval, zo blijkt uit een nadere beschouwing van de situatie.

Autonoom rijden - Sango van NEVS
Autonoom rijden - Sango van NEVS

Nieuwe banen in Trollhättan

NEVS schreef aan het begin van de maand ongeveer 20 nieuwe banen die in het najaar al in een vergelijkbare vorm werden geadverteerd. Toen kwamen de massale ontslagen als gevolg van de Chinese eigendomscrisis. Ongeveer de helft van alle medewerkers moest vertrekken. Nu is NEVS opnieuw op zoek naar ingenieurs en softwareontwikkelaars voor autonoom rijden. De sollicitatiedeadlines voor de verschillende functies lopen medio tot eind januari af.

NEVS lijkt bestaande projecten in ieder geval in mindere mate te kunnen (of willen) voortzetten. Geld om dit te doen is na de verkoop van de Meneko aandelen naar Koenigsegg, beschikbaar voor een planbare periode.

Wie aan het eind van het jaar op goed nieuws uit Trollhättan had gehoopt, zal nog even moeten wachten. Misschien komt het langverwachte nieuws nooit. NEVS-eigenaar Evergrande strompelt door een schuldentsunami, meest recentelijk is een door de staat gerunde risicobeheercommissie naar het hoofdkantoor in Hong Kong verhuisd. Een ander instrument dat door de Chinese staat wordt gebruikt om faillissement te voorkomen. Dit zou fataal kunnen aflopen, aangezien naast Evergrande concurrent Kaisa, de vermeende nummer 2 onder de Chinese vastgoedgroepen, in een even wanhopige situatie verkeert.

Verder in de neerwaartse vortex

De plannen voor elektrische auto's en hun realisatie zijn open, de aandelen van Evergrande Auto (HK 0708) hebben de afgelopen dagen speculatief gemotiveerde massale bewegingen in beide richtingen gezien. Volgens de huidige status lijkt de start van de productie in januari niet waarschijnlijk, omdat de productie-licentie voor Hengchi 5 LX werd (naar verluidt) niet toegekend.

Om te ontsnappen aan de neerwaartse spiraal van de Evergrande Group, is NEVS op zoek naar nieuwe investeerders. Ze zouden, net als CEO Stefan Tilk P4 Väst aangekondigd, zijn beschikbaar voor overname. Maar de Evergrande Group weigert NEVS te laten gaan. NEVS blijft gevangen in een neerwaartse spiraal, de beschikbare fondsen zijn eindig, het bedrijf genereert geen significante inkomsten om de kosten te dekken. Het gevaar om met Evergrande de ondergang tegemoet te gaan, is net zo reëel als meer maanden van verlammende stilstand.

7 gedachten over 'Gevangen in de neerwaartse spiraal, plaatst NEVS nieuwe posities"

 • blanco

  Het is interessant dat Evergrande NEVS niet loslaat.

  Beide NEVS hebben een hoge symbolische waarde voor Evergrande. U heeft een Zweeds bedrijf. Een Europese "autofabrikant".
  Of Evergrande ziet een zeer reële waarde in NEVS en de Sango en geen goede deal in een verkoop.

  Hoe dan ook, en ongeacht of Evergrande een verkoop ziet als een verlies van prestige of een terugtrekking uit een autonome taxi, de opbrengst zou voor Evergrande een druppel op een gloeiende plaat zijn.

  De ontslagen bij NEVS waren misschien een beetje tactisch tegen de achtergrond van bereidwillige investeerders? Een bruid die een ander wil, maakt zich in het oude huwelijk graag onaantrekkelijk. Maar het mag zichzelf ook niet vernietigen. Anders keert iedereen zich van haar af. Ze gaat naar beneden.

  Het personeelsbeleid van de NEVS (golf van ontslagen) was misschien een manoeuvre om te ontsnappen aan Evergrande?
  De advertentie van een handvol nieuwe functies zou dus een kwart roll achteruit zijn. In dit huwelijk doet de bruid alleen het absolute minimum. Alleen wat nodig is om aantrekkelijk genoeg te zijn voor anderen. Ik hoop dat Evergrande het signaal begrijpt...

  Je zult niet blij zijn met NEVS op deze manier. En NEVS niet met Evergrande. Alsjeblieft, laat de bruid gaan en we zullen zien...

  Beantwoorden
 • blanco

  Heel banaal gevraagd: wat heeft NEVS nog steeds met SAAB te maken? Het eigendom van het onroerend goed in Trollhättan en de patenten en rechten op 9-3 II of III (vanaf MY 2008 of 2012, gebaseerd op MY 2003, dus binnenkort 20 jaar oud)? De productielijnen en machines zijn allang verdwenen in een Chinese NEVS-fabriek die ook niet produceert.

  Behalve de eigenschappen, niets dat vandaag belangrijk zou zijn - omdat de 9-3 uit 2003, hoe graag ik hem ook wil en hoe ultramodern, vooral de cabrio er nog steeds uitziet, niet langer de basis kan zijn voor modellen tot in de jaren '30 .

  Of is er iets anders relevants dat Nevs heeft? De naamgevingsrechten ja - gelukkig !!! - niet. Wie heeft eigenlijk de rechten op Aero-X en PhoeniX?

  Beantwoorden
  • blanco

   NEVS heeft nog steeds veel te maken met Saab. Elk nieuw tentoongesteld COC komt bijvoorbeeld van NEVS. Saab-productiearchieven, ontwerpschetsen (kleimodellen) als ze nog bestaan, alles is te vinden op NEVS. Daarnaast heeft NEVS verschillende (ex-Saab) rechten zoals XWD, Trionic en nog veel meer.

   Beantwoorden
    • blanco

     Nee. NEVS prints, Orio levert aan de dealers die verkopen. Vandaar de inmiddels hoge prijzen.

     Beantwoorden
 • blanco

  Als ik dit artikel op deze manier lees, begon NEVS (figuurlijk) in de winter op de ijzige weg te slingeren. Wie in deze logge situatie solliciteert op de vacatures bij NEVS valt nog te bezien... Ik zou het niet doen als ik voor een volle koelkast moest zorgen.
  Dus het standpunt komt naar mij toe om opnieuw positieve berichten te sturen of om de vlag te laten zien, zelfs als ik rol / val (met NEVS) ...
  C zal volgend jaar bij ons blijven, net als Evergrande en NEVS.
  2022 brengt oplossingen...
  SAAB blijft :-)!

  Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met * gemarkeerd.