Ontwerp uit oude tijden - Saab 9-3 X Concept Michael Mauer (versie 2)

Is er dat specifieke punt waarop u kunt zien dat Saab een verkeerde afslag neemt? Als het bestaat, kan het door ontwerper Michael Mauer aan de Saab 9-3 X Concept worden bevestigd. Het voertuig kan worden bekeken in het museum in Trollhättan en symboliseert hoe trends destijds met succes werden genegeerd. Saab had een jonge, vooruitstrevende ontwerper, fantastische ideeën en een conceptauto die de weg wees naar de toekomst. Maar er werd niets van gemaakt.

Saab 9-3 X Concept zonder dakkoffer
Saab 9-3 X Concept zonder dakkoffer

Twintig jaar later lijken de toen genomen beslissingen grotesk. Saab bouwde in 20 een sedan en stationwagen en was bezig met de 2001-9 nog een sedan plus stationwagen op de markt te brengen. Slechts een halve maat kleiner dan wat ze al produceerden.

Dat in het enkele kilometers verderop gelegen Gotenburg voor het eerst een SUV (XC90) op het programma stond, werd geregistreerd. Dat Volvo met succes het lifestyle-segment met de XC70 veroverde, kan niet onopgemerkt zijn gebleven. De 9-3 X Concept bood Saab de mogelijkheid om ook punten te scoren op het gebied van SUV en lifestyle. Niet meteen, maar op zijn vroegst in 2005. Een beetje laat misschien, maar in ieder geval.

In werkelijkheid is het niet zo dat de ontwikkeling is genegeerd. Je hebt iets gedaan, maar misschien te weinig en niet energiek genoeg. Het resultaat was een SUV op basis van Saab 9-3, die zeer geavanceerd was in zijn ontwikkeling. Zijn geschiedenis is nog niet volledig opgehelderd, foto's zijn niet openbaar, prototypes zijn gesloopt.

Dat het ontwerp van Michael Mauer goed zou zijn geweest voor het merk mag worden gezien als zeker. In serie gerealiseerd, zou hij het beeld dat langzaam stof begon te verzamelen hebben opgepoetst en Saab interessant hebben gemaakt voor een breder klantenbestand. Omdat alleen sedans, stationwagens en de cabrio alleen, dat was gewoon niet genoeg buiten de Saab-biotoop.

Saab Art Print - 20 jaar oud
Saab Art Print - 20 jaar oud

De kunstprint van Saab toont de grote glazen oppervlakken op het autodak en de massieve brug in het midden voor een transportdoos. De voorruit die ver om de cockpit heen reikt is fantastisch. Het voor Saab typische cockpitontwerp werd opnieuw geïnterpreteerd door Mauer en zelfs 20 jaar later wordt het nog steeds betreurd dat dit ontwerp nooit werkelijkheid is geworden.

Het Saab 9-3-sportpak heeft immers een achterkant, die de muur met de kenmerkende achterlichten en de ronding van de C-stijl "redde". Het oorspronkelijke ontwerp had niet ter discussie mogen staan.

Michael Mauer verdween helaas in 2004 uit Zweden om naar Porsche te verhuizen, waar hij tot op de dag van vandaag het design van het merk vormgeeft. Dit doet hij zeer succesvol. Mauer was, zoals je achteraf kunt zien, de ideale ontwerper die Saab een nieuwe impuls had kunnen geven.

Maar die onder ongunstige omstandigheden op het verkeerde moment in Trollhättan aan boord ging.

De art prints zijn voorzien van een hoogwaardige aluminium fotolijst van 62 x 49,5 cm. We hebben een zeer beperkt aantal van de foto's, die nu bijna precies 20 jaar oud zijn, voor verzamelaars veiliggesteld en bieden ze aan in onze Aero X Club-winkel bij.

Een unieke kans om een ​​deel van de Saab-geschiedenis veilig te stellen.

3 gedachten over 'Ontwerp uit oude tijden - Saab 9-3 X Concept Michael Mauer (versie 2)"

 • blanco

  Ergens is dat de tragedie van de laatste Saab-jaren. De auto's waren geweldig, maar de grote trends werden constant genegeerd. De 9-3x kwam veel te laat, net als de 9-5 NG en 9-4x. Geen wonder dat de vraag uiteindelijk niet meer paste.

  Beantwoorden
  • blanco

   Aan het eind van de dag was de vraag groter dan het aanbod. Omdat er simpelweg niet genoeg geld was om ze te bouwen en af ​​te leveren.
   Tenminste dat is wat ik me herinner.

   Beantwoorden
   • blanco

    Helemaal op het einde, in de afgelopen maanden, was het helaas echt zo 🙁

    Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met * gemarkeerd.