Het verleden gedigitaliseerd - het Saab Heritage Archive wordt gelanceerd

Als u de vraag kunt beantwoorden wat een lichtstraal is, hoeft u niet verder te lezen. Omdat hij een Saab-insider is die precies weet over het verleden van het merk. Iedereen die geen expertise heeft op het gebied van lichtbundelstaven kunnen wij in de toekomst helpen. De geschiedenis van het merk wordt gedigitaliseerd en is beschikbaar in ons Saab Heritage Archive.

Saab Heritage Archief
99 EMS uit het Saab Heritage Archive

Een digitaal Saab-archief bouwen

10 jaar na het einde van Saab verdwijnt het merk langzaam van het straatbeeld. Saab is al lang uit de pers, alleen in klassieke tijdschriften spelen de voertuigen af ​​en toe een rol. De geschiedenis zichtbaar houden is moeilijk. In ons blogarchief liggen 100 brochures, persberichten en interne Saab-documenten te wachten tot iemand ze leest. Want daar zijn ze voor gedrukt.

Als niemand leest, als niemand de folders en prijslijsten van toen verlaat, dan zijn ze dood, het worden relikwieën zonder enige functie of gebruik. Het zou niet zo moeten zijn.

Om dit tegen te gaan zijn we begonnen met het bouwen van een digitaal Saab-archief. Zodat de persberichten, datasheets en prijslijsten hun doel vervullen en opnieuw kunnen worden gelezen. In de toekomst echter digitaal op het scherm en niet meer als analoog, op papier gebaseerd medium.

Het begin is moeilijk

Waar begin je, waar moet de focus liggen? In het begin ligt de focus op de oudere Saab-modellen. Saab 96, 90, 99, 900 en 9000. De klassieke factie zal blij zijn, nieuwere voertuigen zullen later worden toegevoegd. De verzamelingen persberichten die Saab Duitsland in gedrukte vorm aan dealers heeft gegeven, zijn ook opwindend. Ook die komen in het archief, zoals handleidingen, documenten voor verkopers en persmappen.

Natuurlijk is het begin moeilijk en is het project langdurig. Als extra aanbieding voor de abonnees komt er wekelijks een post online. Het historische document, met een begeleidende tekst voor een betere chronologische indeling, is dan online te lezen. Door de pagina's scrollen, in- of uitzoomen, alles is mogelijk.

Erik op het dak

We beginnen deze week, te beginnen met een Saab Germany klantenmagazine uit 1986. Onder de naam "Nieuws van de trol” Saab heeft Duitse klanten jarenlang geïnformeerd over nieuws uit het Saab-universum. Het nummer van 86 van april is spannend om te lezen. Het gaat over de miljarden die Saab in de nieuwe fabriek gaat verdienen Malmö willen investeren. De fabriek in Trollhättan krijgt ook nieuwe systemen. En Saab-legende Erik Carlsson, niet langer actief als fabrieksrallyrijder, zit weer op het dak.

De eerste scans in ons Saab Heritage Archive zijn nog niet perfect. De kwaliteit verbetert van week tot week. Een leercurve zal voelbaar zijn, dat is een belofte.

Laten we teruggaan naar de lichtstraalstok. We gaan vandaag niet duidelijk maken waar dit allemaal over gaat. Daarvoor voeg ik er nog een toe. Voor wie de lichtstraal kent, is de ontdooihelling ook zeker geen probleem. Of?

Antwoorden zijn welkom.

3 gedachten over 'Het verleden gedigitaliseerd - het Saab Heritage Archive wordt gelanceerd"

  • blanco

    De eerste term die in me opkomt is: “Tijdtunnel”. Bedankt dat je ons op deze manier een weg naar het "SAABium" hebt gegeven - en er zit veel werk achter!

  • blanco

    Dit is een plan, een centrale plaats voor SAAB-documenten! 🙂

  • blanco

    Een goed idee om SAAB in leven te houden. De auto's worden ouder en ouder en straks rijden we allemaal youngtimers. Het is gewoon een hoop werk en is voor de lange termijn - ik ben blij!

Reacties zijn gesloten.