Druk kort op de pauzeknop - de blog beweegt

Het is tijd om even op de pauzeknop te drukken. De verhuizing naar het nieuwe huis is aan de gang en ook het blogger-kantoor gaat verhuizen. Er ligt glasvezelkabel met extra snel internet te wachten, en ook de (essentiële) espressomachine is al in dienst. Wat me afremt zijn de vele kleine dingen. Er zijn meubels die opgesteld moeten worden, verhuisdozen met 1,000 kleine spullen die op de juiste plek gezet moeten worden. Daarom druk ik op de pauzeknop. Maar slechts voor een korte tijd.

Druk op de pauzeknop - blog beweegt
Druk op de pauzeknop - blog beweegt

Wie regelmatig blogs leest, heeft de nieuwbouw aan de zijlijn opgemerkt. Het nieuwe huis houdt me sinds het voorjaar bezig, samen met familie, bedrijf, blog en vrienden - hoewel de volgorde volledig variabel is. De constructie is nu klaar, de transacties zijn 99% voltooid, de (Saab) garages, die in november worden opgeleverd, en de buitenfaciliteiten, die ik volgend jaar ga aanpakken, ontbreken nog steeds.

Hout in plaats van beton

Verhuizen van een ruime industriële loft naar een kleiner houten huis is zo'n ding. Minder vierkante meters, geen ruime ruimtes, maar de warme, welkome sfeer die alleen hout als bouwmateriaal uitstraalt. Hout in plaats van beton is bepalend en past bij onze tijd. Waarbij, om eerlijk te zijn, duurzaamheid niet op de voorgrond stond bij de keuze voor hout als bouwmateriaal. Het ging mij vooral om het comfort dat beton of andere materialen nooit zo goed bereiken als hout.

In het geval van de aanleg, die behalve kanttekeningen in de voorbereidingsfase zoals (onbedoeld) doorgesneden hoogspanningsleidingen, een (ook onbedoeld) vernield riool, geen bijzondere gebeurtenissen te melden heeft, is het wellicht interessant voor de lezers die wij hebben aangelegd met.

Het houten huis is gerealiseerd - volgens de plannen van onze architect -  Bittermann & Weiss, een middelgrote aanbieder op het gebied van houtbouw, met wie het prettig samenwerken was. Een bedrijf met uitstekend advies, flexibel en met korte beslistrajecten. Tegen alle angsten in die ik had over het bouwen van een huis in het algemeen. Het resultaat is een 100% stressvrije constructie.

Op een gegeven moment werd het werk overgenomen door verschillende lokale ambachtslieden, omdat we individuele ideeën wilden inbrengen. Het huis werd in de laatste fase ook een dorpsproject, omdat de voordelen van wonen op het platteland en grote tractoren met shovels onbetaalbaar zijn. Net als onze buren die het mij in veel opzichten gemakkelijker hebben gemaakt.

Vanaf het begin met advies en actie die we hebben Peter Benjak en vergezelde zijn zoon. Beiden, je raadt het al, rijden Saab (hartstochtelijk), en hun hulp was waardevol. Zonder de expertise van beiden zou de ene of de andere beslissing niet zijn genomen zoals het logisch was. Een grote dank aan Schleiz!

De pauzeknop - slechts kort ingedrukt

De blogpauze is kort, voor het eerst dit jaar, maar het moet wel makkelijk zijn. Saab-entertainment gaat over een paar dagen door, al op 7 november. De fase zonder blog duurt niet lang en in november wacht een nieuw format voor lezers en veel spannende onderwerpen!

20 gedachten over 'Druk kort op de pauzeknop - de blog beweegt"

 • blanco

  Hout, CO2, Mr. Wohlleben & ARD

  @Ebasill,
  Ik zou de heer Wohlleben willen vragen of hij zich überhaupt correct geïnterpreteerd en weergegeven voelt in deze ARD-tekst ...

  Het is allemaal kriskras. Het wekt de indruk dat de boswachter tegen extra bosgebieden is en "in plaats daarvan" (!) voor het behoud van bestaande. Bovendien, alsof er bouwmaterialen voor meubel- en woningbouw zijn die ecologisch superieur zijn aan hout. Maar welke zouden dat moeten zijn en zegt hij dat eigenlijk wel?

  Ik denk van niet en vind de ARD-tekst volkomen onverantwoordelijk. Hier is een alternatieve interpretatie. De heer Wohlleben bekritiseert de moderne aflaathandel met herbebossing omdat de zondaar die gebruikt om CO2 uit te blazen. Hij bekritiseert het korte gebruik van meubels die zijn gemuteerd tot een wegwerpproduct. Terecht waarschuwt hij dat koolstof gebonden in hout gemiddeld meer dan 34 jaar gebonden moet blijven. En hij noemt de vorm van het oerbos als een efficiënte opslagfaciliteit voor de lange termijn - net als moerassen fungeren ze als zogenaamde koolstofputten. Het herinnert ons aan de herstellende kracht van de natuur, aan het feit dat het bos 300 miljoen jaar lang niets meer dan een gebied nodig had om zich gezond te ontwikkelen. Hij zegt dat er geen enkel bewijs is dat menselijke herbebossing superieur is aan braakliggend land dat aan zichzelf en de natuur is overgelaten.

  En dat is ook helemaal goed. De heer Wohlleben zegt met geen enkel woord dat mijn 100 jaar oude eettafel, de 500 jaar oude dakconstructie van een dorpskerk, dat meubels en bouwmaterialen van hout principiële milieuzonden zijn, dat we geen nieuwe bosgebieden (koolstofputten) ...
  Dat zegt ARD - met dwang gefinancierd en totaal onverantwoord.

 • blanco

  Gefeliciteerd van mij met de nieuwe woonplaats!
  Maar iets anders namens u: verkoopt u de Playsam Saab vanaf de omslagfoto? Ik ben dringend op zoek naar een voor mijn 11 maanden oude kleindochter voor Kerstmis! Of heb jij of een van de lezers een tip waar ik er een kan vinden (ik vind die van € 900,- met gebruikssporen op ebay wat overdreven)?
  Ik wens je een succesvolle onderbreking van je anders fantastische baan
  Christoph

  • blanco

   De Playsam Roadster gaat mee en helaas zijn gebruikte exemplaren moeilijk verkrijgbaar. Ik vrees ook dat er geen voorraden meer zullen zijn en dat de prijzen voor verzamelobjecten zullen stijgen. Veel succes met je zoektocht!

 • blanco

  En dat een vertegenwoordiger van Saab Friends Thüringen aan boord was, is bijzonder geweldig.
  Geweldig Pieter.

 • blanco

  Het allerbeste voor je verhuizing, Tom, en bedankt dat je naast professionele en privéverplichtingen ook tijd hebt vrijgemaakt voor de blog. De werkdruk is opmerkelijk en hoe meer je de pauze verdient !!!

 • blanco

  Bewondering en dank - maar ecologische houten huizen ??

  Tom heeft mijn totale bewondering voor de manier waarop hij al deze taken onder één dak krijgt. Iedereen die ooit een bouwproject heeft uitgevoerd, weet dat het naast werk en gezin pure stress is. Vrienden en andere(n) moeten in deze tijd vaak verwaarloosd worden. Dan ook om de blog te runnen - ik zie niet in hoe ik het zou moeten doen! Des te meer, heel erg bedankt, een pauze, natuurlijk zolang je het nodig hebt, en het allerbeste voor de verhuizing / heropstart!

  Houten huizen klinken mooi en ik zou er waarschijnlijk een kiezen als ik ooit zou bouwen (wat ik niet zal doen). Maar zijn ze echt ecologisch verantwoord? Is het niet belangrijker om de bestaande bossen te behouden? Zoals bekend is beton vanuit ecologisch oogpunt een zeer problematisch bouwmateriaal, maar waarmee moet je nog meer bouwen? Hieronder kopieer ik een tekst over de uitspraken van gisteren van de boswachter Peter Wohlleben in de ARD, alleen als basis voor discussie (dit forum en met name de Saab-chauffeurs houden zich bezig met duurzaamheid), aangezien ik nog geen definitief oordeel over dit onderwerp heb door een gebrek aan kennis zou kunnen ontstaan. Het enige dat ik weet is dat ik het zeer ecologische zeewier zou kiezen als isolatiemateriaal voor elk bouwproject (is ook geweldig in kussens :-)), dat helaas nog veel te weinig wordt gebruikt.

  Bebossing, waarmee consumenten hun CO2-verbruik kunnen compenseren, is zinloos en louter marketing, aldus boswachter Peter Wohlleben. “Dat werkt niet, dat is fout”, zei Wohlleben maandagavond op ARD. “Een pas aangeplante herbebossing - er is ook geweldig onderzoek in Duitsland - stoot in de eerste paar jaar tot decennia meer CO2 uit de bodem dan de nieuw geplante bomen opnemen. Dus planten als ik CO2 uitblaas heeft in ieder geval de komende decennia geen zin. Dit is pure greenwashing, het is een verwenbrief."
  In plaats van nieuwe bomen te planten, adviseert de deskundige om simpelweg de intacte bossen te behouden. Wohlleben: "We moeten het bos beschermen, we moeten het houtverbruik verminderen, we moeten het totale verbruik verminderen."
  “Het bos komt vanzelf terug, dat doet het al 300 miljoen jaar. En er is geen enkel wereldwijd voorbeeld van hoe aangeplante bossen beter werken”, zegt Wohlleben. In plaats van nieuwe bomen te planten, adviseert de deskundige om simpelweg de intacte bossen te behouden. Wohlleben: "We moeten het bos beschermen, we moeten het houtverbruik verminderen, we moeten het totale verbruik verminderen."
  Het pleidooi voor instandhouding van bestaande bossen gaat ook over productie met hout, bijvoorbeeld in de bouw. “Hout is een mooie grondstof. Alleen: het is geen ecologische grondstof", zei Wohlleben en legde uit:" Duurzame houtproducten blijven 34 jaar in de economische cyclus. Dan worden ze verbrand. Inclusief dakspanten, inclusief boeken, inclusief meubels. Alles klopte."
  Als CO2-opslag zijn ze duidelijk inferieur aan intacte bossen. Wohlleben: “Duurzame houtproducten slaan het nooit zo lang op als bomen. In Europese oerbossen kunnen bomen gemakkelijk 500 jaar meegaan. Zo lang kunnen we het niet in producten bewaren. ”Nog iets om toe te voegen aan de waarheid over de houtindustrie, volgens de boswachter: de helft van het houtverbruik in Duitsland gaat “dwars door de schoorsteen” toch als brandstof. <

  • blanco

   Ja, natuurlijk, meneer Wohlleben heeft zijn mening. Bij huizen is het net zo eenvoudig als bij veel andere objecten. Het beste huis is er een die niet eens is gebouwd. Het op één na beste wat je met hout bouwt. In eenvoudige woorden.

   • blanco

    Ik begrijp heel goed - maar ook heel goed het standpunt van de heer Wohlleben. Niet consumeren, geen nieuwe auto (sic!), Geen nieuw huis, dat is het beste! Maar is de ecologische balans tussen houtverbruik en ontbossing echt zoveel beter dan beton? Dat kan ik niet beoordelen. Maar daar zijn waarschijnlijk ook gegevens over. Zoals ik al zei, ik vind hout ook sympathieker en zou waarschijnlijk ook met hout bouwen, maar is het echt milieuvriendelijker? Hoe zit het met de balans van natuursteen of gebakken steen (met Co2-neutrale ovens)? Hoe milieubelastend zijn moderne weerbestendige coatings op hout? Dat moet eigenlijk geen kritiek zijn op het bouwproject met hout, maar een overweging (voor mij nog niet definitief beoordeeld). Het spijt me als het fout is gegaan.

    • blanco

     Allemaal goed... Helaas is beton een klimaatkiller. Per ton cement, het hoofdbestanddeel van beton, wordt 590 kilogram CO₂ geproduceerd. Er wordt gezegd dat de betonindustrie verantwoordelijk is voor 8% van de jaarlijkse uitstoot. Maar we bouwen nog steeds zoals de wereldkampioenen - met beton. Hout daarentegen slaat CO₂ op en een houten huis gaat met goede zorg honderden jaren mee.

  • blanco

   De 34 jaar kloppen gewoon niet, hout in gebouwen gaat veel langer mee. De gebouwen die we renoveren zijn gemiddeld 120 jaar oud... en ongeveer 80% van het hout (plafonds/deuren/ramen/dakstructuur) blijft in het gebouw. Hopelijk weer 120 jaar. Ik wil het niet eens hebben over Noorse staafkerken of middeleeuwse herenhuizen.
   Het SAAB-motto "raighthsizing" is ook van toepassing bij het bouwen. Het huis van Tom heeft waarschijnlijk ook een betonnen fundering met een vloerplaat. In ieder geval in overstromingsgebieden is een stevige begane grond ook een pré. In het verleden werd ook gemengd gebouwd, de begane grond van steen met een gewelfd plafond boven vakwerk. De nuances zie je al: baksteen, schuimbeton, natuursteen, klei, er zijn tussenstappen van beton naar hout. Het is daarom belangrijk om het juiste bouwmateriaal voor de betreffende toepassing te vinden.
   Tom noemde het grootste milieuaspect in de bijzin, hij verkleinde zijn kantoorruimte en maakte deze vrij voor een andere gebruiker, wellicht met meer mensen op kantoor.

   • blanco

    Lagom in het Zweeds. Vind de juiste maat. Het gebouw is aangepast aan de omgeving en de natuur. Bij de planning speelde het verloop van de zon een grote rol, zonwering en raampartijen zijn hierop afgestemd. Net zoals onze voorouders bouwden, met oog voor het milieu.

    Iets verderop in de vallei staat een huis dat nu 100 jaar oud is. Het heeft een hoge kelder met inhammen voor de aangrenzende beek. Als het overloopt, kan het ongestoord door de hoge kelder stromen. Tot hij zich weer terugtrekt zonder schade aan het huis te veroorzaken. 100 jaar geleden waren ze zo voorzichtig aan het bouwen.

    • blanco

     Goede suggesties hier op het gebied van bouwen.

     De hoge kelder in symbiose met de beek is zeer charmant. Of natuursteen, waar bergsaab ons aan doet denken.
     Veldsteen (graniet) is CO2-neutraal verkrijgbaar, is niet hygroscopisch, ongevoelig voor vorst en was na 1945 nog een tijdje gebruikelijk op het platteland voor de droge en stevige funderingen van huizen.
     Er zijn er zelfs die tot aan de gevel van veldsteen zijn gemaakt. Om nog maar te zwijgen van dorpskerken.
     In Mecklenburg-Vorpommern is zo'n overmaat aan veldsteen dat het vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt om percelen te ommuren. Sommige boeren bezorgen het gratis.

     Goed en correct ook Tom's verwijzing naar de loop van de zon. Een complex onderwerp waar je zelf boeken over zou kunnen schrijven. Ik koos voor grote, op het noorden gerichte glasvlakken. Hierdoor is het huis tussen zonsopgang en zonsondergang zeer gelijkmatig fel, het licht is zacht en reikt tot in de laatste hoek zonder enige schaduw. Om deze reden zijn alle studio's altijd zo gebouwd.

     Tegenwoordig is het ook belangrijk dat ik zonder broeikaseffect (ook wel broeikas genoemd) kan door de hoge mate van isolatie in huis. De energie die tijdens het stookseizoen vanuit het zuiden naar binnen wordt uitgestraald, zou worden gecompenseerd door het feit dat ik me er in de zomer tegen hoge kosten tegen zou moeten wapenen ...

     Mijn huis is zeer, zeer comfortabel in de zomer zonder zonwering, zonwering of zelfs airconditioning. Dit is niet vanzelfsprekend in een houten huis met grote glasoppervlakken.
     Ik ken veel klachten en krijg elk jaar weer de vraag hoe het met ons gaat in het licht van de recente hittegolf...

     Mijn antwoord is alsof je in een plaat springt en het is altijd hetzelfde. We zijn in orde. Onze glasvlakken zijn overwegend op het noorden gericht en op de begane grond hebben we een natuurstenen vloer. Dit dempt ook de doorbuigingen van de thermometer.

     Sterker nog, door de genoemde omstandigheden is ons huis tijdens hittegolven gemiddeld 10 graden koeler dan vergelijkbare huizen met grotere glasoppervlakken op het zuiden en houten vloeren op de begane grond.

     En hier is nog een suggestie:
     Een vriend heeft oude kamerdeuren van oude gebouwen voor zijn nieuwe gebouw georganiseerd. Het resultaat is ongelooflijk charmant. Elke deur is uniek. Jammer dat ze niet alleen stijlvol op hun oorspronkelijke plek mochten blijven, maar het is beter dat ze CO2 blijven opslaan in een nieuw pand dan dat verijdelde en zielloze spul van MDF zijn weg vindt naar zowel oude en nieuwe gebouwen, massief hout en handwerk worden uiteindelijk gewoon verbrand ...

     Ik kan deze vorm van recycling en 2nd life alleen maar aanraden. Puur visueel gezien is het resultaat echt geweldig. Helaas niet gegroeid op mijn stront. Telkens wanneer ik zelf een deur open of sluit, moet ik bedenken hoe gaaf het zou zijn als het kozijn, de bekleding van het kozijn, de deur zelf en het beslag 100 tot 150 jaar ouder waren...

     Het is zo charmant en blijvend dat ik het hier gewoon moet noemen en het moet aanbevelen voor imitatie.

 • blanco

  Glasvezel in het dorp, dat is fijn! Dan werkt bloggen nog beter! Ik wens je een stressvrije verhuizing en kijk uit naar wat komen gaat!

  • blanco

   Gefeliciteerd Tom en familie. De meesten van ons gingen onopgemerkt voorbij aan het einde van zo'n project. Respect, de blog leefde nog met veel interessante artikelen. Bedankt Tom.
   Ik denk dat de discussie over hout ja of nee hier misplaatst is. Op de een of andere manier willen we nog steeds duurzaam leven. Persoonlijk vind ik het geweldig dat je voor een houten huis hebt gekozen. Al onze meubels die we de afgelopen jaren hebben gekocht zijn ook degelijk en geen "foliemeubels" Geniet van je nieuwe woning!

 • blanco

  ... de verhuizing zal ook werken! 🙂
  Gefeliciteerd met je nieuwe woonplaats! Hout, een prachtig (bouw)materiaal... Veel plezier ermee!
  De pauze is meer dan oké. Soms 2 artikelen per dag, de (schrijf)druk is enorm!
  Ook daarvoor bedankt :-).

 • blanco

  ... Het belangrijkste is dat de architect SAAB drijft, ... om een ​​cliché te dienen!

  Alle goeds in de nieuwe woonplaats!

 • blanco

  1%

  Ik wens je veel succes en plezier met de voltooiing. Er ontbreekt niet veel meer...

  Er zijn nogal wat houten huizen in mijn nabije persoonlijke omgeving. Allen zijn gebouwd zonder gebreken. Ik ken het onderwerp al vele jaren vanuit verschillende perspectieven - van leerling bouwvakkers tot bouwvakkers. En ik ken lofts, oude en conventionele nieuwbouw. Ook hier kan hout zeker een rol spelen bij nieuwbouw of renovatie (enkel de ramen)...

  Het komt erop neer dat mijn indruk is dat mensen nauwer verbonden zijn met hout dan met geëxpandeerd beton, kunststof en aluminium profielen of acrylpleister en wat dan ook. Mensen werken gewoon beter met hout. Het professionele ethos en de claim zijn op de een of andere manier anders. Wie met hout werkt, doet dat bewust en met plezier. Anderen werken met wat dan ook omdat het elke maand geld oplevert. Het hout is hier de roeping. De rest is inkomen. U kunt het zien aan de manier waarop constructiefouten over de bedrijfstakken zijn verspreid. Ik denk dat hout het daar verbazingwekkend goed doet - vooral omdat het materiaal eigenlijk niet bijzonder maatnauwkeurig is en ook erg gevoelig voor het weer. Maar ook professionele timmerlieden weten en houden hier rekening mee...

  Hout is echt een geweldig (bouw)materiaal.

 • blanco

  100% stressvrij bouwen, dat kan eigenlijk alleen worden bereikt door een SAAB-man 😉
  Gefeliciteerd hiermee en natuurlijk met de nieuwe woning!

  • blanco

   Het recept hiervoor is eenvoudig. Naast de juiste partners en een beetje rust, helpt veel koffie en lekker eten op de bouwplaats.

   • blanco

    Ware woorden!
    Alles is veel gemakkelijker zonder stress en hectiek.

Reacties zijn gesloten.