Het einde van een tijdperk in de Stallbacka en de verkoop van NEVS

Hoewel opgeven bij Evergrande Auto geen probleem lijkt te zijn, gaan de verkooppraatjes voor NEVS door. Tegelijkertijd eindigt in Zweden een tijdperk. Het bedrijf ruimt op in de Stallbacka en neemt afscheid van de inventaris die voor de toekomst niet meer nodig is. En Sono Motors test de Sion op de testbanken in het ontwikkelingscentrum.

Productie in de Stallbacka zoals we die nooit meer zullen zien
Productie in de Stallbacka zoals we die nooit meer zullen zien

Verkoop van NEVS

De zaak is delicaat. NEVS hoopt op het voortbestaan ​​van Evergrande Auto (HK 0708) en bereidt tegelijkertijd de mogelijke scheiding voor. het persbureau Reuters blijft lopende gesprekken met toekomstige investeerders of nieuwe eigenaren melden.

De mogelijke waardering van NEVS, het equivalent van € 862 miljoen, roept vragen op. Als de onderhandelingen alleen draaien om de panden in Stallbacka en de bedrijfsactiviteiten in Zweden, dan lijkt het overdreven. Als je de inzet in Koenigsegg erbij optelt, ziet het aantal er realistisch uit. Het toevoegen van de fabriek in Tianjin plus de bestaande productievergunning zou te laag zijn.

Vooral omdat het niet realistisch lijkt dat Evergrande het zonder Tianjin zou doen. Productie is alleen mogelijk in deze fabriek; het is onmisbaar voor de start van de productie. De vraag rijst, wat moet er precies verkocht worden?

einde van een tijdperk

NEVS ruimt en verkoopt delen van de productiesystemen, voornamelijk industriële robots van ABB en Fanuc. De oudste robot die er een heeft Veilingshuis kwam naar Stallbacka in 1996 en 97 met de lancering van de Saab 9-5 OG.

Met de grote golf van ontslagen die in 2000 begon, kwamen er meer robots bij en werden ze ook ontmanteld. Net als delen van de productielijn waarop NEVS de laatste Saab 2014-9 in 3 heeft gebouwd. Het onherroepelijke einde van een tijdperk dat laat en voorzichtig begon bij Saab. Automatisering kwam pas in de fabriek met de 9000 en de steun van de Fiat Group. In die tijd werden de Italianen beschouwd als wereldleiders op het gebied van productie-efficiëntie.

In Zweden accepteerden de mensen maar al te graag hulp. Want daarvoor werd de 900 OG met te veel mankracht gebouwd. Een omstandigheid die er bijna toe leidde dat het merk werd opgeheven.

Actueel schema van Sono Motors (via Twitter)
Actueel schema van Sono Motors (via Twitter)

Sono Motors-tests in Trollhättan

NEVS creëert ruimte voor de toekomst. De oude robots zijn niet meer nodig; wie in de fabriek wil produceren, zal aandringen op moderne systemen. In 2023 zal de zonne-elektrische auto van Sono Motors de wereld uit rollen vanuit de voormalige Saab-fabriek. Met een vertraging van drie jaar, die misschien al te laat is, zie je de snelheid waarmee de markt verandert.


Een team van Sono Motors is een paar dagen in Trollhättan geweest en test op de testbanken. De productie moet over ongeveer een jaar beginnen en de stad aan Göta Älv zou terug in de kring van autofabrikanten zijn.

15 gedachten over 'Het einde van een tijdperk in de Stallbacka en de verkoop van NEVS"

 • blanco

  De eerste elektrische auto's verschijnen nu in de Freundeskreis. De vrienden kopen wat beschikbaar is uit Korea en Frankrijk. Niemand accepteert eeuwige levertijden voor een goedkope plastic ID tegen een VW-premiumprijs. Er is een MG-agent in de buurt (hallo Tom!). Ook kan hij veel elektrische auto's afleveren met een goede uitrusting en goede kwaliteit. Direct en voordelig. Een collega van het werk is momenteel aan het rekenen, ik denk dat hij zal bestellen.

  In 2022 komen er meer Chinezen met goed en goedkoop en zal Tesla elk jaar een half miljoen Stromer uitspugen in Grünheide.

  Gelooft iemand in een concept dat in 2023 in Trollhättan zou kunnen worden gebouwd, dat je op een gegeven moment zou kunnen krijgen wanneer de lijst met pre-orders is verwerkt?

  Dit zijn dagdromen. Sono Motors zou in 2020 het grote moment hebben gehad, ook in 2021. Over twee jaar is de elektrische auto zo mainstream dat ze geen kans meer maken.

  • blanco

   Hoofdstroom

   Leuke keu. Ik denk dat er vanaf 2023 ook ruimte zou zijn voor een automerk buiten de mainstream, voor EV's die het qua design en techniek anders doen...
   Je moet het gewoon echt willen en kunnen. Bij Sono Motors mis ik een duidelijk signaal dat ik een serieuze autofabrikant ben en dat ik gemeten wil worden in hoeveelheden.
   In marketing stelt Sono zich voor hoeveel mensen (maximaal 10) liever een Sion zouden delen dan deze te kopen.
   Een merk met modellen (meervoud) afgezien van pompeuze en veelkleurige EV zou zeker zijn plaats op de markt hebben. Waarom niet op zijn minst iets op papier schetsen naast de Sion en dat in de etalage van de aankomende Sonos zetten?
   Misschien biedt het platform iets?
   Er is geen onmiskenbaar signaal naar Sonos dat ze echt auto's willen bouwen (en verkopen). Het verlies van vertrouwen en interesse is zelfgemaakt en Sono heeft de mogelijkheid om zoveel te delen op de voorgrond geplaatst dat geen enkele koper trotser kan zijn op het bezit. Als de Sion zou komen, zou het na 2023 en met dit imago moeilijk zijn om kopers buiten de bestaande gemeenschap te vinden. Jammer.

   • blanco

    Enige tijd geleden was er dit signaal dat er meer zou kunnen zijn dan alleen de Sion. Hoe specifiek dat ook is, ik moet het open laten. Ik ben niet dichtbij genoeg.

   • blanco

    Over het algemeen hebben ze gelijk. U kunt een nieuw product plus dienst op de markt brengen, die vervolgens beslist of het wordt geaccepteerd. Bij Sono Motors is alles heel ideologisch. Geschikt voor de tekstballonnen van een bepaalde politieke richting die betuttelend lijkt.

    Maar ik wil graag zelfstandig mijn mobiliteitsbeslissing nemen, dat schrikt me af, en met mij enkele van mijn vrienden met wie ik het onderwerp heb besproken.

    • blanco

     Precies, dat bedoel ik. Ik voel me net als jij en je vrienden.
     Sono begint het gedeelte "Mijlpalen" op de startpagina als volgt: "We willen delen (...)"

     Ik ben er al uit, hoewel ik het concept van de Sion leuk vind - net zoals ik destijds een A2 als tweede auto leuk vond. Om andere redenen wilde Audi hem indien mogelijk niet verkopen...

     De Sion en een A2 hebben iets gemeen. En ik begrijp Audi of Sono niet. Waarom een ​​ruimtebesparend en verstandig voertuig ontwikkelen als u er zo min mogelijk - om welke reden dan ook - wilt verkopen en zoveel mogelijk potentiële kopers wilt afschrikken?

     Audi vreesde destijds imagoschade door de A2. Te redelijk. Bij Sono is het andersom. De Sion is niet redelijk genoeg voor de "fabrikant" zelf, zodat deze indien mogelijk door 10 gebruikers moet worden gedeeld. "We willen delen (...)".

     Ja, hoe dom is dat? Je hebt niet eens een enkel model op de markt, geen enkele auto afgeleverd en de grootste zorg is dat te veel Sion uiteindelijk individueel kunnen worden gebruikt en 24/7 eigendom zijn? Serieus?

     Zo ja, wat heeft het voor zin om de Sion te ontwikkelen? Autodelen kan worden aangeboden door een dienstverlener zonder eigen EV. Een app zou het gedaan hebben.

 • blanco

  Het enige dat overblijft is de overgebleven helling in Trollhättan ..., zoals eerder vermeld, schroot, schroot en verouderde machines. Een tragedie, alweer.
  Sono Motors... de tijd dringt.
  Als ik naar de tweet van 14.1021 kijk, zie ik niets van de SONO, alleen stadsgezichten. Zou mogelijk Trollhättan moeten zijn, of niet. Dun. Ik kan niets zien vanuit het voertuig. 🙁
  Dat wordt duidelijk in China. anders gedaan!!! Zie openbaar "Proefritten" van de Evergrande SUV.

  Nou, tot nu toe hebben veel mensen spannende (goedbetaalde) banen gehad.

  • blanco

   Is Trollhättan en de toegang tot het R&D-centrum. Maar Sono is absoluut geen Saab. Ze durven niet wild door Zweden te rijden met prototypes of pre-series. Ze vervoeren hun elektrische auto in een aanhanger.

 • blanco

  Ik heb hardop gelachen om de waardering van € 862 miljoen.

  Het belang van NEVS in Meneko is al een paar weken geschiedenis en Koenigsegg heeft 65% teruggekocht. Dat bezit is weg.

  De verbindingen met de NEVS-fabriek in Tianjin lopen de handschoen op in een legaal mijnenveld, wat altijd in het voordeel van Evergrande zal werken.

  SONO blijft een nicheproduct, het is te laat en ook technisch achterhaald. De muziek in de wereld van elektrische auto's wordt gespeeld door China Opera en niet door Schuhplattler.

  Wat het NEVS-management nu doet, is het juiste. Alles verkopen wat niet meer nodig is.

  Uit ervaring met dergelijke verkopen in de staalindustrie weet ik dat dit, als het goed wordt gedaan, goed geld kan opleveren voor de kassa.

  Alleen de fabrieksbekabeling, die tegenwoordig technisch niet meer toereikend is, heeft een schrootwaarde van miljoenen.

  Zelfs de gebouwen zijn niet meer voldoende voor moderne productie. Daarvoor is de verfwinkel te klein. En dit is het hart van een moderne autofabriek.

  Het gehele systeem kan zonder risico worden gesloopt en verwerkt tot staal- en betonschroot. Ook dit levert veel geld op, als het correct wordt benaderd, en helpt NEVS om te vormen tot een puur ingenieursbureau.

  In het belang van de vele medewerkers wens ik de bedrijfsleiding de moed om de financiële banden met de moeder te verbreken en het bedrijf opnieuw op de kaart te zetten.

  • blanco

   Voeg het belang van 20% in Koenigsegg AB toe aan de evaluatie. Verworven in 2019 voor € 150 miljoen. Vandaag waardevoller nu Koenigsegg het goed doet. De spuiterij is al lang geschiedenis, de fabriek is nog lang niet productierijp geweest.

   • blanco

    Koenigsegg Automotive AB heeft als groep een omzet tussen de € 20 - 30 miljoen.

    Christian von Koenigseggs, de grootste afzonderlijke aandeelhouder van Koenigsegg Automotive AB, zal vanaf september 2021 worden opgenomen in het WealthyPersons-register met een nettowaarde van US $ 125 miljoen.

    Zelfs als aandelen in supercar-bedrijven worden verhandeld voor nogal buitenaardse bedragen, geloof ik niet dat de aankoopprijs van 2019 voor het NEVS-aandeel in Koenigsegg Automotive AB op dit moment kan worden afgelost.

    In het geheel wordt iets vergeten dat het geld dat NEVS in de Meneko-joint venture heeft geïnvesteerd voor de 20% die Koenigsegg Automotive heeft betaald.

    Als ik kijk naar de financiële banden tussen Evergrande Group - Evergrande Automotive - NEVS - Koenigsegg, zie ik de gemeenschappelijke 'gehechtheden' van Chinese groepen tussen hun verschillende holdings en de moedermaatschappij (sponsorbedrijf), die ik heb gevolgd en geanalyseerd in de Chinese staalwereld al jaren.

    In geval van liquidatie van NEVS zou het belang in Koenigsegg door de vereffenaar worden getaxeerd op € 10-15 miljoen.

    • blanco

     De omzet van Koenigsegg Automotive AB in 2020 bedroeg circa € 64.4 miljoen. Het spreekt voor zich dat waarderingen bij liquidatie anders zijn dan bij verkoop, maar liquidatie staat nog niet ter discussie, alleen verkoop. Zelfs deze activiteiten moeten met de nodige voorzichtigheid worden beoordeeld, want iemand moet in ruil daarvoor willen verkopen. Tot nu toe hoor je alleen maar voornemens om zich af te scheiden van Zweden, in China doet men alsof men er niets van af weet.

 • blanco

  2023 ...

  Dat vind ik niet zo erg, want het model is up-to-date. Maar tijd kost geld en verspilt vertrouwen. De vraag of Sono en NEVS het zo lang kunnen volhouden en gefinancierd kunnen worden, groeit elke maand. Jammer.

 • blanco

  Dank je wel!

  Zoals altijd het uitzicht op de perifere gebieden van Evergrande, spelen in de andere media Evergande Auto en NEVS geen rol.

  Laten we hopen dat het goed gaat met Sono-Motors en Trollhättan!

 • blanco

  NEVS creëert waarschijnlijk ruimte voor de Sion. 2023 is echter erg laat en ik zie afnemende kansen. De kans om als pionier punten te scoren is in München waarschijnlijk voorbijgegaan. Zodra de elektrische auto de markt in wordt gedrukt, is de bonus van de vroege start weg. Hoeveel mensen vanaf 2023 zullen kiezen voor een slanke SEV van een onbekende fabrikant is twijfelachtig. De concurrentie is te groot.

Reacties zijn gesloten.