Zou jij een Chinese elektrische auto kopen?

Over 5 jaar of uiterlijk 10 jaar zal de auto-industrie niet meer zijn wat we kennen. Chinese elektrische auto's zullen een grote rol spelen. Internetgiganten verkopen onder hun naam mobiliteit en hardware, en ook fabrikanten van smartphones warmen op. Dit heeft gevolgen voor gebruikers die onderweg zijn met een digitaal apparaat. Omdat de bijwerkingen en risico's aanzienlijk kunnen zijn. Men zou zich de vraag moeten stellen of men een Chinese elektrische auto zou kopen of in ieder geval zou gebruiken. Want ongevaarlijk en zonder monitoring op de achtergrond, dat is duidelijk, het kan ook anders.

Truck ontworpen door Pininfarina met Baidu Apollo-platform voor autonoom rijden
Truck ontworpen door Pininfarina met Baidu Apollo-platform voor autonoom rijden

De internetreuzen komen eraan

De Chinese zoekmachine staat helemaal vooraan Baidu. Baidu is een gigant en een van de drie meest bezochte websites ter wereld. De groep heeft een platform voor autonoom rijden genaamd "Apollo" klaar voor autofabrikanten. Het feit dat Baidu met het merk "Jidu" de elektromobiliteit betreedt, zou voor ons in Europa vergelijkbaar zijn met de start van een Google-auto. Google houdt echter nog steeds afstand en rust in plaats daarvan de auto's van traditionele OEM's zoals Volvo uit met zijn software.

Baidu betreedt het nieuwe zakelijke veld echter niet zonder steun. De eerste elektrische auto van Baidu - of mobiel apparaat - van de zoekmachine is gebaseerd op Geely's SEA-platform. Geely ondersteunt de ontwikkeling en produceert het eindproduct. En Baidu is niet de enige.

Xiaomi vertrouwt op elektrische auto's

Met de IT-groep Xiaomi Voor het eerst is een smartphoneaanbieder buiten dekking. De eerste elektrische auto van Xiaomi zal in de komende 3 jaar op de markt verschijnen. De fabrikant van budget smartphones staat wereldwijd op nummer 3 en smeedt nog steeds allianties. Wie produceert en waar is onduidelijk. Het is mogelijk dat Xiaomi in de toekomst een OEM op contractbasis laat produceren.

Jidu 1: 1 kleimodel in de windtunnel
Jidu 1: 1 kleimodel in de windtunnel

De eeuwenoude angst van de auto-industrie om ooit gedegradeerd te worden tot hardwareleverancier krijgt nu concrete vorm.

Vorige week was er al een voorproefje van waar de elektrische auto's van Chinese fabrikanten voor kunnen staan. Litouwen klaagde over het gebrek eraan Data Security voor smartphones van Xiaomi en Huawei. Geen verrassing eigenlijk - het is al lang bekend dat Chinese browsers censuurondersteunende functies bevatten.

Wat echter spannend is, is het volgen en vastleggen van maximaal 61 gebruikersgedragsparameters die een Xiaomi-smartphone zou kunnen doorgeven aan de Chinese cloud. De spionage- en bewakingsfuncties, die bij elke geheime dienst stormen van enthousiasme veroorzaken, werden niet geactiveerd in de Europese versies van Xiaomi.

Maar daar bestaat geen twijfel over, ze hadden op elk moment op afstand kunnen worden ingeschakeld.

Zou u een Chinese elektrische auto kopen?

Natuurlijk zijn er mensen die zonder kritiek een smartwatch om hun pols binden. Ik denk dat het de meerderheid is. Deze meerderheid maakt zich geen zorgen over de mogelijkheden van toezicht, ze zouden ook een Chinese elektrische auto kopen. Als de prijs goed is, net zoals het past bij Xiaomi-smartphones.

Jidu - Baidu-prototype op Geely SEA-platform
Jidu - Baidu-prototype op Geely SEA-platform

Een moderne elektrische auto heeft een 5G-netwerk nodig om volledig te kunnen functioneren. Iets dat veel stroom verbruikt, vraagt ​​om krachtige datacenters en veel nieuwe zendmasten. Peking meldde onlangs meer dan 50.000 G5-masten in het stadsgebied en de uitbreiding is aan de gang. En het rijdt ook, meer ingetogen, in Duitsland. Een stroomverslindende basisvereiste voor een nieuwe generatie elektrische voertuigen.

Iets wat wereldspaarders graag negeren, die elektrische auto's zien als een ontsnappingsroute zonder alternatief.

In mijn directe omgeving zijn twee datacenters in aanbouw. De ene wordt gebouwd door de internetgigant Google en de andere wordt gebouwd in de voormalige Neckermann-complex ontstaan ​​in Frankfurt. De investeringen zijn de effecten van digitalisering en steeds grotere hoeveelheden data.

Het verwachte elektriciteitsverbruik in Frankfurt zal hoger zijn dan wat de hele wijk Fechenheim op dit moment nodig heeft.

De perfecte bewakingsmachine

Een 5G elektrische auto is de perfecte bewakingsmachine. Het gaat niet alleen om saaie zaken als het afluisteren van passagiers of hun rij- of internetgedrag. U kunt dagelijks parameters zoals bloeddruk, hartslag en gewicht van de bestuurder meten. Wie rijdt met wie, wie stopt waar, wie koopt waar en voor hoe lang? Wat betaalt hij ervoor, hoe ontwikkelt zijn kredietwaardigheid, wie zijn zijn vrienden, rijdt hij op tijd naar zijn werk? De lijst met mogelijkheden is eindeloos en helaas is mijn verbeeldingskracht ontoereikend.

De transparante persoon die geen geheim meer heeft, kan eindelijk werkelijkheid worden.

Daar is de Europese voor dat dit niet gebeurt Privacy reglement. Toegegeven, het is een niet bijzonder sympathieke bureaucratische constructie, gemaakt door mensen die geen bijzonder nauwe band met de praktijk kunnen hebben. Maar het voorkomt in principe misbruik en is bedoeld om de privacy te beschermen. Alleen al om deze reden is het een goede zaak dat het überhaupt bestaat.

In China is dat anders. Hier zijn toezicht en censuur onderdeel van de staatsdoctrine. Net zoals Chinese smartphones van nature zijn uitgerust met een bewakingsfunctie, zullen elektrische auto's van Baidu of Xiaomi dat ook doen. Gewoon omdat het daar normaal wordt gevonden en de bedrijven niet anders kunnen.

Het kan zijn dat deze functies buiten China worden uitgeschakeld. Maar activering kan op afstand worden gedaan, de Chinese cloud is wereldwijd.

De onzorgvuldigheid van de gebruikers

Noch Baidu, noch Xiaomi hoeven zich zorgen te maken over het toekomstige bedrijfsmodel. De gemiddelde gebruiker is zorgeloos over zijn gegevens. Hij pixeleert alleen het kenteken van zijn voertuig voordat hij het op sociale media plaatst. Als hij dit vermogen niet heeft, bedekt hij het met een doek. Hier houden zijn ideeën over privacy op en dat hij met deze auto elke dag zichtbaar is in de openbare ruimte, zonder mogelijk verborgen kenteken, doet er ook niet toe.

Hij maakt zich geen zorgen over de mogelijkheden die zijn smartphone of smartwatch van Chinese productie zou kunnen hebben. Waarom zou hij? Het toestel was goedkoop, het heeft de nieuwste snufjes.

Wat kun je nog meer vragen?

20 gedachten over 'Zou jij een Chinese elektrische auto kopen?"

 • blanco

  Nee. Ik ga zo'n toestel zeker niet kopen en zou me graag bij de lijst van eerdere sprekers willen voegen.
  Elk bedrijf dat door China wordt gecontroleerd, is wettelijk verplicht om zijn deuren te openen voor de Chinese geheime dienst als de regering dat wil.
  Ik wil niet moeten muteren tot een biologisch, mobiel apparaat dat gedwongen wordt door marktontwikkelingen - dat is de volgende stap.
  Men moet de hoop (nog) niet opgeven dat politiek en bedrijfsleven dit onderwerp eindelijk ter hand zullen nemen. De wereldeconomie is en blijft een netwerk, maar overwegingen van terugkeer moeten niet worden gezien als een heilige monstrans die alle andere waarden overkoepelt. De prioriteiten zouden opnieuw moeten worden gesteld, want klimaatverandering is net zo moeilijk bespreekbaar als het virus.
  ps Ik ben om soortgelijke redenen voorzichtig met de Telegram-service

  Beantwoorden
 • blanco

  Het zal waarschijnlijk niet zo "snel" (5-10 jaar) gaan, maar de richting is duidelijk.
  Bedankt voor het mooie artikel, Tom.

  Beantwoorden
 • blanco

  ... ook NEE ... ben het eens met de vorige sprekers en deel de meeste opmerkingen!

  Natuurlijk moet er iets positiefs worden gedaan voor onze omgeving, niemand kan ontkennen dat we op de een of andere manier allemaal betrokken zijn bij het leven op deze planeet.

  Maar veel, zo niet alles, concentreert zich op de geliefde mobiliteit, en er zijn honderden, zo niet duizenden andere 'zondeproblemen' die veel minder vaak worden aangepakt omdat het de meesten van ons alleen indirect treft. Maar mobiliteit is interessanter omdat er de grote massa zonder hoofd is en deze lucratieve handel in deze sector bewust wordt uitgebuit door de BIG.

  Actuele mode talk:
  "Elektromobiliteit" ten volle! Wat de reden ook is, de nabije toekomst zal het ons waarschijnlijk laten zien; Elektriciteit is niet direct zichtbaar of tastbaar, maar moet op de een of andere manier opgewekt worden, liefst gratis natuurlijk! Maar ook hier hebben we te maken met een kringloop waarin milieuvervuiling op de een of andere manier een rol speelt.

  Wat volgt daarna? Hebben we dit allemaal nodig, steeds meer en meer en meer? Waar we ook kijken, we hebben overal steeds meer oververzadigde prestatielimieten bereikt; Zo kan het zeker niet doorgaan ... dit onderwerp zal zeker nooit eindigen en kan oneindig doorgaan!

  Een verstandige wereldwijde heroverweging zou eeuwenlang in de mode en passend zijn geweest; in de zin van "terug naar de natuur en de mensheid". Maar dat zal waarschijnlijk een illusie zijn, want globalisering regeert ons nu omdat het al diep geworteld is in ons dagelijks leven.

  Zelfs als we te goeder trouw Chinese producten willen weigeren om onze interne industrie / handel te ondersteunen, zijn we op het punt gekomen dat het praktisch onmogelijk voor ons is om de aanduiding "made in PRC" niet tegen te komen!

  Het hoeft ons niet meer te verbazen dat dit volk mede door ons te maken heeft met de grootste milieuvervuiling.

  Beantwoorden
 • blanco

  Bedankt Tom.
  Het is goed als je kunt en mag lezen (in het artikel en de commentaren) dat je niet de laatste der Mohikanen bent...

  Energievraag, gegevensbescherming, commerciële en Chinese belangen - alles inbegrepen, alles erbij. Je kunt het onderwerp niet kritisch genoeg bekijken...

  TikTok (Chinees) maakt onze schaamlippen gek. Het is een wapen. Bijna niemand weet het, maar er is geen TikTok in China. Het is gewoon een offensief wapen. Die gebruik je natuurlijk niet op je eigen territorium en tegen jezelf en je eigen kroost...

  Welke discussies heb ik gehad met mijn puberteit. Voortdurend deze TikTok "kennis" die je moet uitleggen en relativeren. Ik heb slapeloze nachten en in China lachen een paar verantwoordelijke mensen zich elke nacht in slaap.

  En dat is geen complottheorie, maar het logische gevolg van reële omstandigheden.

  Beantwoorden
  • blanco

   Ja, TikTok. Een verzamelmachine voor biometrische gegevens. De reden dat het nog steeds verboden is in China. Ik kan me de discussies maar al te goed voorstellen. Byte Dance, het bedrijf achter TikTok, mikt nu op autonoom rijden met een eigen cloud. Een griezelig idee dat deze data-octopus in de auto zou kunnen reizen.

   Beantwoorden
  • blanco

   Nou, je moet niet de illusie hebben dat je eigen nakomelingen in China beter worden behandeld dan die van andere landen.
   Gisteren zag ik in het buitenlands tijdschrift dat het in China nu verboden is dat buitenlanders als leraar mogen werken, zodat buitenlandse beïnvloeding niet mogelijk is. Want met Chinese leraren ben je zeker van indoctrinatie, en dus ook van de groeiende bevolking.

   En waar de controle niet zo groot is, moet een vorm van prikkel worden ingezet. Aan de andere kant denk ik niet dat het een droombaan is om bijna volledige controle te willen hebben. Dus ik denk dat de Chinese grandees meer kans hebben om te lijden aan paranoia dan om te sterven van het lachen ...

   Beantwoorden
   • blanco

    Ze hebben zeker last van paranoia. Het is een verbazingwekkende tegenstrijdigheid dat de grootste natie ter wereld, volgens het gedrag van zijn eigen leiderschap, blijkbaar ook de meest kwetsbare is.
    De opvoedings- en onderwijsdoelen zijn hieraan ondergeschikt. Dat is correct. Maar volgens je eigen maatstaven hecht je veel waarde aan een gezonde ontwikkeling...
    Wist je dat in China alle pc-games * slechts drie dagen per week voor een beperkte tijd per dag kunnen worden gespeeld?

    De CCP neemt de digitale competentie over en bespaart de ouders veel discussies. Natuurlijk is dat ook paternalisme, maar dit - en alleen dit - heb ik als vader met een zekere jaloezie opgemerkt ...

    * Geldt alleen voor games die online toegang vereisen. Als ik het goed begrijp, zijn dat ze tegenwoordig bijna allemaal? In ieder geval zijn de snelheid van wifi en internettoegang belangrijker voor mijn puberteit dan zou moeten.

    Beantwoorden
 • blanco

  Zal zeker geen Chinese e-car kopen, zelfs geen Volvo van nu.
  Zolang ik nog blijf rijden, zal ik altijd een min of meer analoog alternatief vinden.... Hoewel ik ook niet consequent ben, leidt mijn Apple smartphone met Google Maps me naar mijn bestemming.

  Beantwoorden
 • blanco

  Nee en als ik moet lopen
  Nou dan misschien al

  Beantwoorden
 • blanco

  Het probleem is natuurlijk reëel, maar eigenlijk geen probleem met een elektrische auto en waarschijnlijk niet eens in de verste verte nieuw. Ik schat dat fabrikanten al jaren diagnostiek aan boord gebruiken om aanzienlijk meer gegevens op te slaan dan we allemaal willen toegeven.
  Toen auto's nog niet permanent online waren, waren de gegevens natuurlijk niet altijd beschikbaar, maar de geplaatste simkaart is al enkele jaren anders.
  Sommige mensen zijn misschien zelfs blij dat hun auto een logboek bijhoudt en anderen zijn gewoon blij dat de auto's van anderen een logboek bijhouden ...

  Beantwoorden
  • blanco

   Denk aub anders weg en standaard.

   Je moet niet snel willen herformuleren en dan te vroeg op "verzenden" klikken...

   Beantwoorden
 • blanco

  Lang gebruik = duurzaamheid. Tom, dat moedigt me verder aan om geen nieuwe auto te kopen en in plaats daarvan in oude auto's (Saab) te rijden.

  Beantwoorden
  • blanco

   Ik ben erg tevreden! Het heeft me lang verbaasd dat dit onderwerp in geen enkele publieke discussie een rol speelt. Is de meerderheid zo onkritisch geworden?

   Beantwoorden
   • blanco

    ... is ook geen probleem met mijn vrienden ... ze zijn niet geïnteresseerd (of hebben er zelfs geen idee van ... of er zijn wijze uitspraken als "Ik heb niets te verbergen.")

    Ze pochen er zelfs trots op dat (in die gevallen) hun BMW/Mercedes SUV’s direct verbonden zijn met de fabrikant en de fabrikant hen bij pech kan bellen en “storingen” direct kan zien. 🙁
    Ook dat ze eigenlijk alleen een Telsa's huren in plaats van kopen (aangezien Tesla alle rechten op software etc. behoudt) en vrijwillig hun "rijgegevens", etc. aan Tesla overhandigen (.. en ook alles 360° monitoren) ze maakt niet uit. 🙁

    Vandaag in de Facebook-WhatsApp-Instagram-Amazon-Google-wereld die velen niet langer lijkt te interesseren! Jammer.

    Beantwoorden
 • blanco

  NO!
  Chinees zeker. niet (zelfs geen Volvo of Polestar momenteel).
  In de toekomst zal een e-car met Android/Google uit Europa/VS waarschijnlijk ook uiterst terughoudend zijn.

  Toen ik de laatste/huidige auto kocht, dacht ik al aan toekomstige e-cars (of oude repareren en wat verder rijden of oude gebruikte auto's kopen en korter gebruiken), etc.

  Destijds (eind 2014) heb ik bewust gekozen voor de "laatste grote nieuwe ontwikkeling" van Saab (met het oog op een zo lang mogelijk gebruik ... minimaal 10-15 jaar; bij voorkeur meer) en toch heb geen spijt van deze beslissing.
  Ook wat betreft het “besturingssysteem”/software van de auto (geen besturing, geen “monitoring”)! 🙂

  Beantwoorden
 • blanco

  Nog een reden om in mijn 19-jarige Saab te blijven rijden.

  Beantwoorden
 • blanco

  Nee!
  Naar mijn mening gaat de hele geschiedenis van mobiliteit sowieso de verkeerde kant op. Aangezien ik het soort oude blanke man ben, kan het niemand iets schelen. Misschien is dat maar goed ook, want ik ben een soort hoeder van de Graal en ik kan niet veel krijgen van de veronderstelde vooruitgang.
  Ja, en dat is precies waarom ik Saab rijd en hopelijk nog lang

  Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met * gemarkeerd.