Het kaartenhuis van Evergrande stort in

Evergrande's kaartenhuis van miljarden dollars staat op instorten. De administratie in Peking wil dit graag vermijden, een reconstructie zou de betere oplossing zijn. Of het gaat lukken is de vraag. De zeepbel is in het hele land aan het instorten en steeds meer projectontwikkelaars komen in de problemen. Het is moeilijk om de risico's te kwantificeren. Zelfs met de Evergrande Group is het bedrag van de werkelijke schuld niet duidelijk. Een team van experts doorzoekt nu de activa in opdracht van Peking, nadat het bedrijf de crisis niet op eigen kracht onder controle kan krijgen.

Hengchi 5 op een proefrit
Hengchi 5 op een proefrit

De belangrijkste gebeurtenissen vanuit (overwegend) automotive oogpunt. Het aandeel Evergrande Auto (HK 0708) verloor gisteren bijna een kwart van zijn waarde. Het hoogste dagelijkse verlies in de afgelopen tijd en bijna een ineenstorting. De prijs herstelde zich vandaag enigszins, won meer dan 2% en handelde op bijna HKD 4 (€ 0,44).

Een trendomslag is echter niet in zicht. Eén ding is zeker, Evergrande komt de komende dagen Betalingstermijnen laten passeren. US $ 84 miljoen zou op 23 september moeten worden onderhouden, zonder contant geld. Chinese media berichten over 1,5 miljoen kopers die hun huis hebben betaald of volledig hebben betaald, maar nog steeds wachten tot Evergrande met de bouw begint. Er braken vandaag massale protesten uit in Shenzhen, met foto's en video's op sociale media waarop demonstranten voor de gebouwen van Evergrande te zien zijn.

Het luxe leven van de oprichter

Ondertussen neemt de pers het luxeleven van de oprichter van Evergrande over. Een opmerkelijk proces dat enkele weken geleden ondenkbaar was geweest. Het laat toe conclusies te trekken over de mogelijke (sociale) crash van Hui Ka Yan. Twee Luxe villa's op de allerbeste locatie in Hong Kong worden hem toegeschreven. Ze behoren tot een Evergrande-bedrijf, dat wordt geleid door de familiebutler als algemeen directeur.

De huurprijs van elke luxe villa is het equivalent van € 65.000 per maand en de huizen zouden een gezamenlijke waarde moeten hebben van US $ 200 miljoen. Hong Kong is een van de duurste steden ter wereld, maar de bevolking is over het algemeen minder representatief.

Wachten op investeerders

Evergrande is nog in gesprek met potentiële kopers en investeerders. De vraag of het merk Hengchi zal overleven of niet, staat open. Misschien is dat ook oninteressant. Evenzo de vraag of Evergrande Auto zal blijven bestaan. Het enige dat telt, is wat er met de miljarden aan investeringen gebeurt. Ook vanuit ons oogpunt. Want grote delen van de Europese leveranciersstructuur zijn bij het project betrokken.

Je zou gemakkelijk een ander handelsmerk op de auto's zelf kunnen plakken. Niemand zou het erg vinden. Het valt op dat er de afgelopen dagen steeds meer voertuigen zijn gespot tijdens proefritten in China.

Een signaal voor investeerders of kopers? Vanzelfsprekend, want minstens één voertuig van Evergrande Auto moet daar klaar voor zijn Productie gaan.

Depressie in Trollhättan

De persberichten over NEVS en de dunne draad, waarvan het lot van het bedrijf afhangt, filosofeert. De indrukken ter plaatse zijn in ieder geval deprimerend. Een vriend reed maandag met zijn elektrische auto (die niet van NEVS is) door de Stallbacka op weg naar Göteborg.

Trollhättan in de regen, grijs op grijs, kan alleen een reden zijn voor depressie. Lege parkeerplaatsen en verlaten gebouwen in de vroege namiddag komen ook vaak voor. Hij meldde dat hij de voormalige Saab-site de afgelopen jaren nog nooit zo verlaten had gezien.

Alleen de bewakers doen hun rondjes eenzaam. Is het weer voorbij in Zweden?

Een gedachte over "Het kaartenhuis van Evergrande stort in"

 • blanco

  Auto & Vastgoed

  Oké, ze heten allebei Evergrande, maar ze zijn gescheiden op de aandelenmarkt. Ik ben verbaasd dat in de media, publiek en politiek, ondanks twee verschillende zakelijke gebieden die nauwelijks meer tegenstrijdig kunnen zijn, ze blijkbaar worden begrepen als een rampzalige eenheid ...

  Moet iets te maken hebben met eigendom en eigendom, toch?

  Als ik gelijk heb, zouden de Chinese oligarchen er goed aan hebben gedaan om op zijn minst te doen alsof ze hun aandelen wat breder zouden spreiden. En je ontwikkelt bijna een zekere sympathie voor de mensenverachtende Communistische Partij voor het feit dat ze niet alles toelaten in China, alleen maar omdat het nationale trots zou kunnen dienen.

  Het gaat mij beslist te ver hoe het Westen soms zijn eigen oligarchen het hof maakte. Juist vandaag is besloten om € 120 miljoen aan financiering voor Elon Musk te financieren. Waarvoor?
  Als u al zonder bouwvergunning bossen heeft gekapt en een fabriek bouwt in Duitsland, hoeft u na de start van de bouw geen turboblower te gebruiken...
  (Weet je. Iets met suiker in een taalkundig nare combinatie.)

  Het is allemaal zo overbodig en eigenlijk geen democratie waardig, vind ik.

Reacties zijn gesloten.