Een digitale zoektocht naar sporen uit het Saab-verleden

We laten allemaal digitale sporen achter. Min of meer uitgesproken. Zeker meer fragmenten dan alle generaties voor ons. Digitale archeologie zal in de toekomst veel werk te verzetten hebben. Voor het geval iemand de moeite wil nemen om deze stroom aan informatie te analyseren. Het resultaat is misschien niet bepaald vleiend voor ons, vrees ik. Veel van wat we met succes hebben onderdrukt, spoelt de digitale zoektocht naar aanwijzingen zonder pardon terug naar de oppervlakte.

Verleden - Saab Duitsland parkeerplaats 2011
Verleden - Saab Duitsland parkeerplaats 2011

Digitaal zoeken naar sporen: hoe was dat toen, 10 jaar geleden?

Ik probeer mijn digitale archief schoon en netjes te houden. Toegegeven, ik slaag hier maar gedeeltelijk in, dat komt door de omvang van de data, maar is niet helemaal negatief. Want sommige informatie die niet is verwijderd, kan een paar jaar later nog (of opnieuw) interessant zijn.

Een paar dagen geleden ben ik heel diep in mijn digitale Saab-archief gedoken. Het was ongeveer 10 jaar geleden. Zomer 2011, de aanstaande en toen afgelaste IAA. Ik wilde er een artikel over schrijven, kort en compact, om de gebeurtenissen van die tijd uit de kelder te halen.

Tot mijn verbazing “vond” ik in het archief een subarchief met al het mailverkeer uit die tijd. Ik heb het jaren geleden gemaakt en ben het toen gewoon vergeten. Door de e-mails te lezen, ontdekte ik hoe vaag herinneringen kunnen zijn. Je hebt een aantal belangrijke ervaringen klaar, zelfs vele jaren later. Maar de incidentele gebeurtenissen worden vergeten. Juist die zijn van belang als men de gebeurtenissen van die tijd eerlijk wil beoordelen.

Saab 9-4x voor de IAA 2011 - Ontwerp: T. Griesemann
Saab 9-4x voor de IAA 2011 - Ontwerp: T. Griesemann

Een inside report uit 2011

Het idee met de post, die kort en compact moest zijn, werkte natuurlijk niet meer. Het resultaat was een lang insiderrapport dat dingen vertelt die voorheen onleesbaar waren. Het illustreert twee dingen. Enerzijds de inspanning die achter de schermen is geleverd om de IAA 2011 toch tot een succes voor Saab te maken. Een verhaal over hiërarchieën en creativiteit, en dat crises het beste in mensen naar boven kunnen halen.

Aan de andere kant wordt duidelijk hoe onze wereld in slechts 10 jaar is veranderd. Specifiek met betrekking tot de auto-industrie en hoe we erover denken. In 2011 was alles anders, waren de protesten tegen de IAA nog ingetogen en waren de discussies niet primair ideologisch.

Deze week kunnen abonnees zich onderdompelen in een Saab-wereld zoals deze bestond voor een kort moment voor het einde van het merk. Spannend en zeker niet een beetje saai.

Een gedachte over "Een digitale zoektocht naar sporen uit het Saab-verleden"

  • blanco

    Dus het ontwerp van de 9-4x fixeert me meteen terug, gereduceerd en cool! Ik ben enthousiast!

Reacties zijn gesloten.