Terug naar de kindertijd - de Saab 99 als designspeelgoed

Saab is niet dood, het merk staat nog ergens in de hoofden van de mensen geparkeerd. En sommige laat ze niet los. Saab als designspeelgoed is op zich niets nieuws. Het Zweedse designbedrijf Playsam heeft het ontwerp jarenlang op een heel speciale manier gecultiveerd.Streamliner en Xtreamliner namen de Saab-designtaal en vertaalden het voor de etalage. Alleen in uitzonderlijke gevallen voor de kinderkamer. Vaker, waarschijnlijk voor designmusea over de hele wereld.

Saab 99 EMS - met vliegtuigcockpit
Saab 99 EMS - met vliegtuigcockpit

Terwijl Playsam vertrouwt op hoogglans gelakte, gevoelige houtsoorten, heeft de Franse ontwerper Arnaud Frappart van L'atelier de la Libre Roue een andere manier. De ontwerpen lijken op onverwoestbaar plastic speelgoed dat ooit in Zweden als Saab werd verkocht. Tegelijkertijd doen zijn Saab denken aan de historische ontwerpen waarmee de grote ontwerper Sixten Sason werkte. Je kunt ze vandaag zien in de vitrines van het Saab Museum. Frappart lijkt een grote fan van het merk te zijn. Omdat de 99-serie slechts een deel van zijn werk is in termen van Saab.

Saab 99 als designspeelgoed

Hij reduceert het Saab-design tot wat essentieel is. Bij Saab maakte het al eeuwenlang deel uit van de schommel in de C-stijl, de "hockeystick". Van de Saab 99 tot de 900, 9-5 en 9-5 droeg het specifieke momentum bij aan de herkenningswaarde van een Saab. Arnaud Frappart vertaalde ook met succes het stevige voertuigdak, de elandtest in Zweden, in speelgoedtaal.

De cockpit van het vliegtuig is duidelijk zichtbaar, hoewel zowel ramen als cockpit ontbreken. Een zeer gereduceerd, geslaagd ontwerp, misschien maakt het niet iedereen blij. Maar Saab deed dat ook nooit. En als Frappart zou besluiten om de wereld blij te maken met designspeelgoed in Saab-design, zou de Saab op sommige bureaus terechtkomen. Sommigen van hen misschien zelfs in de kinderkamer.

Saab 99 EMS

De ontwerper voorziet de Saab 99 van de 99 EMS. De in 1972 geïntroduceerde EMS was het topmodel van het merk. De afkorting staat voor "Elektronische Handleiding Speciaal” en moet verwijzen naar de elektronische brandstofinjectie. Modelspecifieke spoilers maakten duidelijk dat de EMS is getrimd voor sport en snelheid. Arnaud Frappart neemt de speciale kenmerken van het ontwerp over.

En natuurlijk: terwijl twee mensen op pad zijn in de goede gezinsversie, rijdt de sportcoureur in de 99 EMS snel maar eenzaam door zijn wereld. Ontwerpideeën, gekopieerd uit het echte leven.

Met afbeeldingen van Arnaud Frappart

8 gedachten over 'Terug naar de kindertijd - de Saab 99 als designspeelgoed"

 • blanco

  Super, waar kan ik bestellen?

 • blanco

  met de normale SAAB-modellen ben ik een beetje vreemd. Ik draag het voor mezelf, mooi verminderd!

 • blanco

  Zou graag willen hebben. Kun je overal bestellen?

 • blanco

  Ik vind de reductie van het ontwerp erg geslaagd. Een waar designicoon, ik zou er zo een kopen.

 • blanco

  Frappart is verbazingwekkend

  Ik vind deze 99 helemaal geweldig. Met zijn silhouet in zwart zou je ook enkele verkeersborden elegant kunnen moderniseren.

 • blanco

  … Ik vind het leuk!
  (ook destijds de zwarte “kinderbuggy” van playsam)

  • blanco

   Ik ook 😉 Frappart maakte (veel) meer Saab. Ik vind het jammer dat het bij virtueel plezier blijft.

   • blanco

    ... Ik zou zelfs zoiets kopen en mezelf presenteren als een "designobject" (meer nog dan de meeste "normale" voertuigmodellen)

Reacties zijn gesloten.