Koenigsegg AB beëindigt joint venture met NEVS

Grote veranderingen in Zweden. Koenigsegg AB beëindigt haar joint venture voor de productie van de Gemera met NEVS. Het bedrijf uit Ängelholm koopt het 65% aandeel van NEVS AB terug en neemt de joint venture met de naam "Meneko" volledig over. Koenigsegg stelt zo de productie van de Super GT van het merk veilig.

Koenigsegg Gemera - van Ängelholm vanaf 2023
Koenigsegg Gemera - van Ängelholm vanaf 2023

Koenigsegg neemt Meneko volledig over

De joint venture was in januari 2019 geslotenn geweest. Koenigsegg en NEVS zijn het eens geworden over de ontwikkeling en productie van voertuigen met alternatieve aandrijvingen. De focus lag op elektrificatie, CO₂-neutraliteit en een hoger productievolume.

Delen van de voormalige Saab-fabriek zouden worden omgebouwd voor de productie van componenten, Koenigsegg investeerde fors in de uitbreiding van de fabriek in Ängelholm. Terwijl de uitbreiding in Ängelholm doorgaat, lijkt de componentenfabriek in Trollhättan nu tot het verleden te behoren. NEVS zakt steeds dieper weg in de draaikolk van de crisis rond eigenaar Evergrande. De nakoming van alle verplichtingen in de joint venture “Meneko” zou niet langer gegarandeerd moeten worden.

Christian von Koenigsegg (CvD) bedankte de medewerkers van NEVS AB voor de uitstekende samenwerking. Hij benadrukte dat hij dit graag wil voortzetten met verdere projecten.

Gemera uit Ängelholm uit 2023

Voor Koenigsegg is de Gemera, die vanaf 2023 in Ängelholm wordt geproduceerd, een grote stap in de ontwikkeling van het bedrijf. Voor het eerst worden er 300 exemplaren van een model geproduceerd. Meer dan ooit tevoren in de geschiedenis van de Zweedse sportwagenfabrikant. Koenigsegg heeft nu ongeveer 500 mensen in dienst, terwijl de voormalige partner het personeelsbestand moet terugbrengen tot ongeveer 300.

Voor NEVS is de nieuwste ontwikkeling een extra tegenvaller. Het bedrijf, dat al werd gekenmerkt door de massale inkrimping en de crisis van de Chinese eigenaren, verliest nog een troef. Het heeft echter nog steeds een belang van 20% in Koenigsegg AB.

Met beelden van Koenigsegg AB

8 gedachten over 'Koenigsegg AB beëindigt joint venture met NEVS"

 • blanco

  Vermoedelijk zal NEVS in de loop van de massale ontslagen niet langer aan al haar verplichtingen jegens Koenigsegg kunnen voldoen. De argumenten waarom het bedrijf op de lange termijn moet overleven, worden steeds minder.

 • blanco

  ... een machtige draaikolk werkt naar beneden z. Momenteel bij Göta Älv. Helemaal niet aardig.
  CvK ontsnapt naar de veilige kust ... en SONO Motors ???
  Hopelijk houdt het niet op bij het visioen van mospanelen in de kuip...
  Om nog maar te zwijgen van de economische. Trollhättan locatie. Al 10 jaar strijden voor de toekomst van een plek. Nice ziet er hier ook anders uit. Harde info aan het begin van de week. Toch bedankt.

 • blanco

  ... nou Koenigsegg heeft meer inzicht in of het paard al dood is. Er is weinig hoop op een goede ontwikkeling in Trollhättan en ook niet in China

  • blanco

   Goed gezegd.
   En ook weinig hoop voor München...
   Als een paard dood is, kan hij niet eens meer ploegen op het gebied van contractproductie voor Sono Motors...
   Als CvR de meerderheid (65%) van NEVS AB in de joint venture kan kopen, spreekt dat boekdelen.
   De verklaring van CvR's dat ze uitkijken naar verdere projecten met NEVS AB maakte deel uit van de onderhandelingen en duwde de prijs voor het 65%-belang in Meneko zeker naar beneden. NEVS staat blijkbaar met de rug tegen de muur, heeft financiële problemen en het feit dat het niet heeft voldaan aan contractueel overeengekomen verplichtingen in het kader van het gewricht. Ze moesten gewoon hun zeer prestigieuze meerderheidsbelang tegen hun wil opgeven. CvR was vrij om de voorwaarden te dicteren...

   Ik zou graag willen weten hoeveel miljoenen SKR het uiteindelijk NEVS AB heeft gekost om een ​​vriendelijke en zeker contractueel overeengekomen verklaring van CvR te krijgen voor het zogenaamd voorlopige - maar waarschijnlijk veel definitievere - afscheid.

   • blanco

    Ik denk dat je nuchter naar de situatie moet kijken. NEVS verlaagt de kosten waar het slechts een kwestie van "overwinteren" is totdat (misschien) een koper of investeerder is gevonden. Het bedrijf heeft veel met deze dingen geoefend en onder KJJ had het een hele zware tijd voordat Evergrande erbij kwam.

    De andere vraag is of de "overwintering" zal slagen. De belangstelling voor de locatie Trollhättan is de afgelopen jaren waarschijnlijk aanzienlijk afgenomen.

    • blanco

     Goed gezegd ook.
     Het probleem met overwinteren is dat hoe meer beweging je hebt, hoe minder spek of blikvoer je overhoudt voor de volgende ...
     NEVS heeft nooit een zomer gehad, geen oogsten. Ik las het laatste nieuws dat de fase van kannibalisme is begonnen. Ook dat kan eindigen met een redding. Zeer, zeer onwaarschijnlijk, maar theoretisch nog steeds een optie.

     CvR keert zich op tijd af omdat hij kan en wil. Als Sono Motors dat niet doet, zegt het waarschijnlijk meer over Sonos 'eigen behoefte dan over NEVS' capaciteiten. Helaas.
     Koenigsegg is de enige autofabrikant in deze vreemde quadriga. Wat er ook met Evergrande gebeurt, de drie wannabes kunnen elkaar en elkaar niet meer helpen met intentieverklaringen zonder auto's af te leveren. Van de CCP tot de Duitse menigte (een heel vreemde alliantie trouwens), de meesten van hen zijn het nu eens. Eigenlijk goed nieuws dat Koenigsegg zich terugtrekt.

     • blanco

      Ik durf geen voorspelling te doen met Evergrande of NEVS (lees blog morgen - interessant). CvK handelt consequent, afwachten en hopen is geen optie.

      • blanco

       "alsjeblieft morgen (...)"

       Maar natuurlijk. Het is hier altijd interessant.
       En voorlopig kan ik zelf niets bedenken. Ik ben erg benieuwd naar de nieuwe input.

Reacties zijn gesloten.