Wat kan een Saab eigenlijk kosten - is het een kwestie van prijs?

Laten we het hebben over geld en wat een Saab kan kosten. Eigenlijk had ik voor zondag een ander verhaal. Een oude Saab die we hebben ontdekt. Een van de oudste ooit, maar hij kan wachten tot zijn verhaal is opgehelderd. We hadden er vorige week een Saab Turbo X als onderwerp. Een collectors item dat de laatste jaren in een hal heeft gestaan.

Saab Turbo X
Saab Turbo X

Wat kan een Saab eigenlijk kosten?

Wat mag de Turbo X kosten? De eigenaar roept bijna € 40.000 op. Past dat nog? Ik ken de auto en zijn geschiedenis en zijn eigenaar. De Saab is een nieuwe auto, de service is vers, de banden zijn nieuw. Je zou de Saab kunnen kopen en meteen aan de slag kunnen. Net als een nieuwe auto. Op de vraag of de prijs van de Turbo X redelijk is kan ik positief antwoorden.

Warum?

Omdat deze Saab de prijs voor mij waard zou zijn. Ik persoonlijk. Het is snel, voldoende comfortabel en geschikt voor dagelijks gebruik. De oplage was beperkt. Het is erg leuk en ik weet dat de EU zo'n V6 Turbo met vierwielaandrijving nooit meer zal goedkeuren. De Saab zou in mijn leven passen als ik mezelf het speelgeld ervoor zou toestaan.

Klassieke Saab 900 Turbo
Klassieke Saab 900 Turbo

Een ander verhaal is een Saab 900 Turbo die in Finland wordt verkocht. Het komt uit een verzameling die via een veiling is verkocht. 31.900 kilometer, eveneens in een staat die de nieuwe auto benadert. Naar verluidt heeft de Saab jarenlang in een garage met airconditioning in Stockholm gestaan. De prijs? Exact € 50.000.

Is het het waard? Kan een Saab 900 dat kosten?

De beslissing is gemakkelijk. De Saab is mij te duur. Het is verre van wat ik gepast acht. De klassieke 900 is geen auto die ik mezelf zou aandoen voor het dagelijks leven. Het is luid, strak, ongemakkelijk. Ik had er 3, het was een goede tijd. Maar een die voor mij voorbij is. En voor verzamelaarsdoeleinden, voor deze prijs? Zeker niet, want afgezien van de goede staat en enkele kilometers is er geen verhaal over de auto. Ja, de 900 was een Saab-perswagen. Maar het waren er veel. De oplage is niet gelimiteerd, de kleur ook niet bijzonder. Integendeel.

Hij draagt ​​het uniforme uiterlijk van alle 900 Turbo. Hij is zwart.

Dit is mijn mening. Een ander kan zijn droomauto herkennen in de 900, de rekening plunderen of een lening afsluiten en de Saab krijgen. Als het hem gelukkig maakt, waarom niet?

Saab V6 Turbo - dat zal nooit meer komen
Saab V6 Turbo - dat zal nooit meer komen

Is het echt een kwestie van prijs?

Het onderwerp prijzen is moeilijk. Maar één ding moet ons duidelijk zijn. De tijd van goedkope mobiliteit loopt ten einde. Mobiel zijn zal in de toekomst meer kosten omdat middelen een prijs hebben. Maar ook omdat de discussies rond het onderwerp steeds meer ideologisch worden gevoerd.

Wie kort voor het sluiten van de poort van veel irrationaliteit moet genieten, moet zichzelf daarop trakteren. Nu, op tijd. Er zijn nog steeds tal van gebruikte voertuigen met die afschuwelijk onredelijke ingenieuze V6-turbomotoren die benzine slurpen. Soms zelfs met vierwielaandrijving.

Niemand zou moeten zeggen dat hij niet de kans had om ermee te rijden. Want in de toekomst zal er geen vraag meer zijn wat zo'n Saab mag kosten.

Dit soort voertuigen zullen simpelweg niet meer bestaan.

9 gedachten over 'Wat kan een Saab eigenlijk kosten - is het een kwestie van prijs?"

 • blanco

  "Mooi dat er - nog - zulke kansen zijn"
  Hoewel de prijs voor de Turbo X hoog is, ben ik ervan overtuigd dat er een koper zal zijn die hem zal waarderen.
  Zelf heb ik gisteren alleen een 2011-9 Aero XWD TX-Edition 3 in topconditie "gegeten", en het was zeker geen koopje. Maar voor mij persoonlijk is het met de aanwezige apparatuur en de vele extra's zeker de afgesproken prijs waard. Omdat ik nog lang met een Saab-benzinemotor met cilinderinhoud en pk's wil rijden.

 • blanco

  Ik zou het gewoon niet uitgeven. Voor dit soort prijzen zijn er interessantere auto's dan Saab. Vooral omdat Saab altijd een geldvernietiger was en de restwaarde meer een onkostenvergoeding was dan een waarde. En dat ook in onze eigen autodealers. Zelfs het kopen van het pictogram zal een geldvernietiging zijn.

  1
  1
 • blanco

  Ja, de grote vraag van de prijs….
  Vanuit puur wiskundig oogpunt is elk van onze geliefde Saabs een economische dwaasheid.
  Ik kon voor nog geen 100 euro een elektrische Tamagochi-box leasen en om de hoek - nog steeds - gratis opladen.
  Zolang ik het me kan veroorloven en de Spaanse wetgever mij niet "onteigent", zal ik het niet doen. Of een auto van meer dan 10 jaar oud de investering waard is, is inderdaad een zeer subjectieve beslissing. En meestal uiterst onredelijk. Ik maak deze beslissing van de meest voorkomende. Ook veel klanten van “Lizis Garage”. Hier heb ik nog geen seconde spijt van gehad. Integendeel. Geniet elke dag opnieuw van mijn saaby oase van welzijn.

  Groeten aan de gemeenschap

  De Lizi

 • blanco

  Ik denk dat beide hun prijs waard zijn-
  Afhankelijk van wat je zoekt.

  En karaktertypes zijn beide - en de 900 is een icoon!
  Stelt iemand de vraag over een oude 911 Carrera?
  Iemand die het wil, betaalt ervoor.

  Ik rijd zelf een oude 9-5 OG Aero en elke dag vraag ik me af of ik er echt elke dag mee moet rijden.
  Omdat het zo goed bewaard is gebleven.
  Maar dit is de enige manier om het elke dag in het bewustzijn van de jongere generatie te brengen.
  En laten we onszelf niet voor de gek houden - de nieuwe auto's van vandaag - wie zal ze zich over 20 jaar herinneren?
  De vorm van de 900 blijft ...

  • blanco

   "Wie herinnert zich (…)?"

   Goede vraag. Ik zeker niet. Ik raak steeds meer in de war over jongere en huidige auto's. Alleen vanmorgen had iets in de achteruitkijkspiegel en dacht dat het een jongere Golf was. Toen er iets achter me stopte, had het een Toyota-embleem ...
   Ik dacht dat een ander en zeer pompeus iets in tweekleurig een eigentijdse Frans was. Maar was een Rüsselsheimer.

   Misschien is dat bij de nakomelingen anders? Mijn puberteit kan merken, modellen en zelfs betrouwbare modeljaren van jongere auto's onderscheiden. Een vluchtige blik is genoeg voor hem. Ik heb geen enkele ambitie. En ik ben blij dat ik ben opgegroeid met andere auto's ...

 • blanco

  Deze SAAB's hebben ongetwijfeld hun charme ...
  Voor mij is de TX meer een "koopje" omdat het "bijna nieuw" is. In 2010 was de nieuwprijs zeker meer dan 50% hoger... Maar: niets echts voor mij. Het onderwerp milieu houdt me al heel lang bezig ...
  Met de 900 Turbo zie ik de prijs als "gedurfd" ... De oproep is bijna dezelfde € in plaats van de DM op dat moment. Welnu, er zullen fans van het merk over de hele wereld zijn die de prijs willen betalen. Ik zou/wil de prijs niet betalen. Maar ik kijk weemoedig naar de "droom SAAB" ...
  Beide zijn absoluut optische en akoestische fluitjes van een cent in de Zweedse autocultuur.
  Mogen beide voertuigen nieuwe eigenaren vinden en veel plezier blijven brengen! 🙂

 • blanco

  Ik kijk uit naar opmerkingen.
  Ik vind ze allebei (te) duur en voor deze prijzen even ongeschikt als investering en als dagelijks voertuig. Meer komt niet in me op.

  Behalve dat voor mij persoonlijk de 900 Turbo Coupe de grotere fantasie van verlangen is. Ik heb er nog geen gehad. Dat het zwart is en dus het archetype van zijn eigen cliché spreekt voor mij persoonlijk meer in het voordeel...

  Het is niet zo dat je met deze vintage auto op het autodek van een Zweedse veerboot vandaag te midden van 27 Saab 900 Turbo Coupes zou zijn en jaloers zou moeten registreren dat je slechts een van de 22 zwarte bestuurt, terwijl 5 anderen in meer exclusieve kleuren onderscheiden zich van de menigte prik ...

  Maar integendeel. De kans is groot dat u noch op de veerboot heen en terug, noch in S een tweede zwarte 900 I Turbo Coupe tegenkomt. Dat is exclusief genoeg voor mij en het is ook een beetje triest, nietwaar?

 • blanco

  Onderhouden, onderhouden, onderhouden. In de toekomst zijn er alleen nog verbrandingsmotoren met kleine motoren omdat het (politiek) gewenst is. En even later alleen elektrisch. Als je geen zin hebt om het te doen, en ik ken meer mensen die een elektrische auto afwijzen dan andersom, dan moeten ze zorgen voor wat er is.

  Het is een beetje zoals in de DDR toen. Je krijgt niet meer geleverd wat je zou willen rijden.

 • blanco

  Ik zie dat ik niet de enige ben met dit soort gedachten, Tom.

  Ik keek naar het rapport en de advertentie voor de Turbo-X. Een Turbo-X zou niets voor mij zijn, hij zou niet bij mij passen. Toch: een zeer interessante auto! Verbruik speelt hierbij geen rol, rijplezier en een beetje luxe (het premium leer) staan ​​op de voorgrond. Ik stelde mezelf de hypothetische vraag: zou het de prijs voor mij waard zijn? Antwoord: ja. Praktisch ien nieuwe auto en met uitrusting die zich onderscheidt van de massa van RS en VR.

  Met de 900: duidelijk nee. Er is niet veel om over na te denken. Ik weet niet eens zeker of het ooit deze waarde zou bereiken als een klassieke auto die in bewaarde staat is opgeborgen.

  In april kocht ik een 9-3 met 21.300 kilometer. Ook een quasi-nieuwe auto. Voor 18.500 euro. Na lang wikken en wegen was en is het mij deze prijs waard. Anderen denken misschien dat ik daar gek van ben.

  Mooi dat er zulke mogelijkheden zijn.

  11

Reacties zijn gesloten.