Saab 9000 - Maptun heen en terug naar Saab

Iedereen die het project lange tijd volgde, merkte dat er gimmicks waren met de motorregeleenheid. De 9000 Anniversary is eigenlijk een 170 pk sterke turbo. De prestaties zijn aardig, de 260 Nm is voldoende, maar niet echt inspirerend. Er was iets meer kracht nodig. Voor korte tijd werd 170 pk 245. Een Maptun-regeleenheid en T5 APC-klep maakten het mogelijk.

Saab 9000 Anna Project
Saab 9000 Anna Project

380 Nm, 5,7 kilogram per pk, meer niet. De kit is nog steeds beschikbaar op vandaag Maptun, in een iets andere vorm. Met als nadeel dat je de control unit op moet sturen en de Maptun software is geïnstalleerd. En de consequentie dat teruggaan naar het origineel niet meer zo eenvoudig is. Omdat Saab 9k-regeleenheden helaas schaars zijn, verkochten ze jaren geleden in Zweden lukraak nieuwe goederen tegen lage prijzen.

De gimmick is leuk, maar ook vervelend

Van een solide 9000, die van nature meer een toerwagen dan een sportwagen is, is Maptun veranderd in een youngtimer die nogal nerveus is van het gas. Dat kan je leuk vinden en dat is fascinerend - althans voor het eerste moment. In verband met remmen en chassis, die in 1980 op de tekentafel werden gebouwd, is het niet iets waar je permanent mee wilt rijden.

Motorregeleenheid met Maptun-software
Motorregeleenheid met Maptun-software

Want als je consequent wilt zijn, zou je meer moeten doen. Het remmen moet dringend worden verholpen, maar is lastig. De 9000 is alleen leverbaar met velgen tot een maat van 16″, de 17″ versie is helaas nooit in serieproductie gekomen. Als je geen zin hebt in een groter velgformaat dat niet van Saab komt, dan zal het krap zijn. De remschijven blijven natuurlijk klein. Samen met het chassis, wat altijd een compromis zal zijn, geen project dat ik serieus wilde aanpakken.

Het spreekt voor zich dat het een plezier is om een ​​moderne plastic auto op de snelweg te laten staan ​​en hem in de achteruitkijkspiegel steeds kleiner te zien worden. Maar dit zijn slechts gimmicks voor het moment, niets dat telt voor het dagelijks leven. Het laatste hulpmiddel bij de besluitvorming zijn de prestatiekenmerken van de Maptun-software met een uitgesproken turbogat. Het is verre van wat Saab of Hirsch heeft geleverd. De harmonische coördinatie ontbreekt, Maptun levert eerlijk gezegd klassieke afstemming. Dit is over het algemeen niet slecht en misschien ben ik gewoon te verwend door vele Saab-jaren.

Maptun eruit, terug naar Saab

Ondertussen is de Saab teruggekeerd naar zijn roots. Maptun is geschiedenis, de regeleenheid is weer de originele Saab. De T5 APC-klep bleef, de 170 pk-regeleenheid werd één met 200. De uitvoering is harmonieus en zelfverzekerd, zoals men dat van een Saab gewend is. De doorgang is vol, bij de verkeerslichten is er een kleine seconde totdat de 9000 snelheid oppikt. 323 Nm, bijna 80 meer dan de originele 2.3t, is merkbaar beschikbaar.

Saab 9000 gemiddeld verbruik
Saab 9000 gemiddeld verbruik

De Saab is nu weer een soevereine sedan voor lange reizen, een gouden compromis. Interessant is de combinatie van de nieuwe motorregeleenheid en APC-klep in combinatie met het verbruik. Het heeft zich positief ontwikkeld.

Per 7,6 kilometer zit er 100 liter in de mix. Niet slecht voor een 23 jaar oude sedan uit het middensegment. De waarde kon voorheen niet worden bereikt met de Maptun-kit of met de originele 170 PS-versie. Integendeel, de originele versie was bijna 2 liter dorstiger, maar zat nog net onder het door Saab opgegeven verbruik.

Wat waren dat voor tijden in 1998, toen autofabrikanten nog het werkelijke verbruik communiceerden. Tegenwoordig is de informatie bijna nooit van toepassing. Dat geldt overigens voor alle soorten aandrijving.

3 gedachten over 'Saab 9000 - Maptun heen en terug naar Saab"

 • blanco

  Wat een ingenieuze opzet*...

  Heb je geprobeerd hoe weinig de 2.3t nu nodig heeft bij een constante 100?
  Misschien is het beter om dat niet te doen? De 7,6 in de mix geeft me al een zekere betekeniscrisis. Waar en wat is de vooruitgang sindsdien? Misschien was de 9K gewoon de auto-sweet spot? Auto's die van binnen veel kleiner zijn, wegen nu aanzienlijk meer, verbruiken dienovereenkomstig meer energie en hulpbronnen tijdens de productie en besparen alleen op brandstof in het prospectus. Dat is verdomd weinig vooruitgang in een kwart eeuw...
  Je wordt echt een man genaamd Ove.

  * Al is het niet net onder de 80 maar “slechts” een flinke 60 Nm meer.

 • blanco

  Er valt niets meer aan toe te voegen, een heel verstandig en actueel idee! 🙂

 • blanco

  Interessant hoe effectief een oude Saab fossiele energie gebruikt. 23 (?) Jaar oud en nog draaiend (zuinig). En verder, verder... Zulke auto's maken veel nieuwe auto's overbodig en zijn de echte helden van duurzaamheid. Voor 20 of meer nieuwe auto's die vanwege de Saab nooit gebouwd hoefden te worden, moet u vanaf 2 jaar een CO5-tegoed afgeven.

  Maar geen angst. Dat gebeurt nooit. Ideologie is belangrijk, feiten worden genegeerd.

  15

Reacties zijn gesloten.