Duidelijk snijden in Trollhättan - 300 banen kunnen verloren gaan

Kaalslag in Trollhättan. Gistermiddag heeft NEVS de vermindering van maximaal 300 banen aangekondigd. Een flink aantal van de ongeveer 650 medewerkers tot nu toe zullen de Stallbacka verlaten. NEVS rechtvaardigt de zware bezuiniging met een plan om het bedrijf te transformeren. De echte redenen kunnen echter ergens anders vandaan komen.

NEVS-ontbossing in Trollhättan
NEVS-ontbossing in Trollhättan

Kaalslag in Trollhättan

300 van de ongeveer 650 banen moeten in de toekomst verdwijnen. De parkeerplaatsen voor de voormalige Saab-fabriek zullen in de toekomst een beetje leger zijn. De vakbonden waren gisteren verrast over de omvang van de ontslagen. Ze hadden een lager aantal ontslagen verwacht. De reductie treft 200 medewerkers in de kantoren en ontwikkeling, 100 in de werkplaatsen en laboratoria. NEVS rechtvaardigt de ontmanteling met de transformatie van het bedrijf naar autonome voertuigen, weg van de klassieke autobouw.

Het bedrijf ziet de verbouwing als een “zware dag voor de medewerkers”, maar ook als een investering in de toekomst van mobiliteit. Als reden worden ook onmiddellijke kostenbesparende maatregelen genoemd. Dit is precies waar de echte oorzaak van het mankrachtverlies zou kunnen liggen.

NEVS is bijna volledig afhankelijk van overdrachten vanuit China. De locatie van Evergrande Auto is onduidelijk en toekomstige ontwikkelingen zijn niet opgehelderd. We willen nieuwe investeerders aantrekken. Of en wanneer het zal plaatsvinden, staat in de sterren. Het management in Trollhättan reageert met strikte maatregelen op de ontwikkeling en past zich aan de gespannen situatie aan.

Geen autoproductie (momenteel) gepland

Een briefje van gisteren is interessant, tegenovergesteld Sveriges Radio. Dienovereenkomstig zijn er geen plannen voor Trollhättan om de autoproductie "onmiddellijk te starten". Geen verrassing, want de plannen van Evergrande Auto zijn beperkt tot alleen China. Althans voor het moment en voor een middellange termijn.

Toch is er een perspectief en lijkt de rol van NEVS als contractfabrikant nog steeds aanwezig te zijn. Want het bedrijf is met verschillende bedrijven in gesprek over contract manufacturing. De namen van de mogelijke partners werden uiteraard niet genoemd. Of de huidige ontwikkeling nuttig is voor de gesprekken is een tweede.

Correctie: in de eerste versie van de tekst werden 800 medewerkers bij NEVS ten onrechte genoemd. Maar er zijn slechts iets meer dan 650 mensen werkzaam bij NEVS.

3 gedachten over 'Duidelijk snijden in Trollhättan - 300 banen kunnen verloren gaan"

 • blanco

  Alles wat we in het recente verleden over Evergrande hebben geleerd, laat duidelijk zien dat het hier gaat om het verlagen van de kosten en helemaal niets te maken heeft met een investering in de toekomst. De toekomst voor Evergrande is erg donker. Het is de vraag of er voor hen nog toekomst is in mobiliteit.
  Ik hoop dat er een betere en veiligere werkgever kan zijn voor de werknemers van NEVS.

 • blanco

  Geen goed vooruitzicht voor de medewerkers, de stad of de regio.
  Zoals altijd de resterende hoop op innovatieve werkterreinen in Trollhättan.
  Het ding met Evergrande z. Gaat op dit moment af, is de puurste horror ...
  Ik ben benieuwd wat er in de toekomst zal gebeuren, of de geplande afstemming daadwerkelijk werkelijkheid zal worden of dat er een auto-geldelijk massagraf zal ontstaan ​​...
  Bedankt voor de altijd snelle info!

 • blanco

  Pure ellende die aan het Chinese infuus hangt. Meer komt niet in me op. Ooit wilde BMW de fabriek overnemen, iets wat in Zweden niet gewenst was. Als we het beter hadden gedaan, was ons allemaal de ellende bespaard gebleven.

Reacties zijn gesloten.