Saab 9000 - eigenaardigheden in de dagelijkse werking van een youngtimer

Als "dagelijkse bestuurder" wordt het 9000-jubileum niet gespaard. Hij moet alles kunnen wat een moderne auto moet doorstaan. In duidelijke taal: Lantaarnparker in plaats van droge garage, carwash in plaats van handwas in de carwash. De Saab zal (misschien) in november zijn status als lantaarnparker opgeven. Maar het duurt nog een paar maanden voordat dat gebeurt. Hoe bevalt de youngtimer in het dagelijks gebruik?

Saab 9000 in dagelijks gebruik
Saab 9000 in dagelijks gebruik

Saab 9000 grillig zonnedak

Zoals het geval is met oudere auto's, heeft de 9000 ook zijn eigenaardigheden. Hij heeft goede dagen en slechte dagen. Het lichaam kraakt en kraakt op het bad, dat al 23 jaar oud is. Op goede dagen rijdt hij zoals in 1998, toen hij als nieuwe auto van de band rolde in Trollhättan. En de Saab heeft zijn eigenaardigheden en een daarvan is het zonnedak.

Hij is groot, brengt zon en lucht in het interieur en als hij open is hoor je de turbo sissen. Het oude Saab-gevoel ontstaat toen turbomotoren nog iets bijzonders waren. Het zonnedak gaat vanaf het begin een eigen leven leiden. Soms werkt het maandenlang zonder problemen, dan weigert het dagenlang zonder waarschuwing te werken. Het is onduidelijk waarom dit zou kunnen zijn. Is er geen elektriciteit, heeft de motor problemen, is het het mechanische systeem? De mechanica kan worden uitgesloten omdat het dak normaal gesproken gemakkelijk en geluidloos opent.

Dagelijks gebruik - de Saab moet de wasstraat aankunnen
Dagelijks gebruik - de wasstraat moet de Saab en de nieuwe sticker kunnen accepteren (test)

De elektriciteit is misschien het probleem, maar het is onmogelijk om tot op de bodem van het verhaal te komen. Want juist op het moment dat ik nader met het meetapparaat, gaat het dak weer perfect open.

Het is onpraktisch, niet?

Wat opvalt bij het overschakelen van een moderne auto naar de 9000, is de onhandigheid. Alles gaat goed zolang je op landwegen of snelwegen rijdt. De Saab is daar een prettige metgezel. In de binnenstad wordt het op zijn laatst ongemakkelijk in de parkeergarage. De draaicirkel van de 9000 voelt enorm aan. Geen wonder, de technologie werd 40 jaar geleden gecreëerd in de ontwerpbureaus in Trollhättan. Een grote draaicirkel en weinig stuurbekrachtiging waren in die tijd state-of-the-art.

In dit opzicht is de uitzonderlijke auto van Saab niet beter dan een Audi of Ford van dezelfde leeftijd.

Onlangs bij de wasstraat

Helaas, en dat zie je ook, is het eenzaam geworden in de 9000-zaak. Aan het begin van het project waren er in de directe omgeving nog een flink dozijn Saab 9000's op de weg. Voertuigen in verschillende onderhoudsomstandigheden, bijna alle chauffeurs op hoge leeftijd.

Ondertussen zijn er nog maar twee 9000 over naast het Anna-project, de chauffeurs veel jonger dan ik, dat geeft enige hoop voor de toekomst.

De status als zeldzaamheid heeft impact. Laatst, bij de wasstraat, parkeer ik de Saab in de rij wachtende voertuigen om een ​​kaartje te kopen. Toen ze terugkwamen, vormde zich een menigte van ongeveer 9000 mensen. Nare gedachten schieten door mijn hoofd, van een plas olie onder de auto tot een smeulend motorbrandje.

Het was niets van dat alles. Er was belangstelling voor de youngtimer, die zich manifesteerde met tal van vingerafdrukken op verschillende ramen. De 9000 is een exotische die nieuwsgierigheid opwekt.

Ik weet niet zeker of ik moet huilen of er blij mee moet zijn.

8 gedachten over 'Saab 9000 - eigenaardigheden in de dagelijkse werking van een youngtimer"

 • blanco

  Blij, Tom, blij 🙂 Het laat zien: er was nog iets: SAAB!

  Een 9000 is tijdloos mooi.

 • blanco

  Ja, een 9000er toont zijn ontwikkelingsleeftijd al in het dagelijks leven - stuurgedrag, windgeruis, enz. - MAAR het ontwerp is altijd een absolute blikvanger.
  Mijn AERO-restauratie is ook "af" behalve een laatste professionele lakbehandeling
  Een verslag / documentatie over de langdurige maar mooie en succesvolle restauratie zal binnenkort worden geschreven en gepubliceerd ...

  • blanco

   … Ontwerp… natuurlijk!

 • blanco

  Ik rijd al 25 jaar een 9000 en wil het niet missen.
  Ja, er zijn er steeds minder; bij ons in het dorp nog een.
  Ik vind hem helemaal niet onhandig, ook niet in een parkeergarage.
  Maar misschien is het ook te wijten aan de lange wachttijd en mijn 9-5 NG, dat aan de andere kant een slagschip is.

  • blanco

   Interessante perceptie. Ik vond het slagschip altijd beter beheersbaar dan de 9000. De 9-5 NG was echter een automatische machine, de 9000 wordt met de hand verwisseld. En de invloed van de automaat op het subjectieve comfortgevoel mag niet worden onderschat.

   • blanco

    Gelukkig Tom. Wees vrolijk. Ik ben net geland na een lange rit met mijn 9000. Puur genieten!!!!! En de komende dagen kan ik een proefrit maken met een 9000 Aero Automatic. En als het past, kopen…. Ik ben heel blij met het kind in mij.

    Saabige groeten

    De Lizi

 • blanco

  Ik krijg steeds meer het gevoel met een exotisch voertuig op pad te zijn. De laatste tijd zijn er wat tochten over land geweest, ook over de republiek naar de Noordzee. Tot mijn spijt moest/mag ik de flitser slechts uiterst zelden gebruiken om een ​​tegemoetkomende Saab (bestuurder) te begroeten.
  In de buurt is dat voor mij totaal anders. Naast mijn twee 9-3 I en 9-3 X is er een 900, een 9-3 cabrio en eigenlijk nog een 9-3 X.
  Mocht iemand zeggen dat het merk Saab niet meer leeft!

 • blanco

  Saab 9000 was een van de beste Saabs-mannen die hij heeft geproduceerd. Mooi dat er nog eigenaren zijn die deze beauty blijven rijden.

Reacties zijn gesloten.