Hij bestaat nog steeds, de (Saab) nakomelingen!

Goede dag allereerst. De familie heeft nakomelingen van de Lüneburger Heide. Zelfs als ik op 44-jarige leeftijd niet erg fris ben: ik ben nieuw in de familie van SAAB-vrienden en steun het Lüneburger Heidegebied vanuit Lüneburg. Hoe ik bij de SAAB ben gekomen, dat wil ik graag delen in een tweedelige gastpost.

Saab 9-3 SC 1.8t BioPower
Saab 9-3 SC 1.8t BioPower


Het eerste deel zou de weg moeten banen naar de overname van de eerste SAAB, iets meer dan een maand geleden. In het tweede deel wil ik een vergelijking proberen tussen mijn SAAB 9-3 SportCombi uit 2009 en de Citroën C5 Tourer waarmee ik vijf jaar heb gereden; met stalen vering en met hydractive chassis.

Beroepshalve ben ik thuis in de spoorsector. Bijna 25 jaar geleden leerde ik zowel personen- en goederenvervoer als planning bij Deutsche Bahn en werkte later voor verschillende spoorwegmaatschappijen; Sinds 2015 werk ik zelfstandig met een collega in de praktijkomgeving van operationele planning, voertuigtechniek en sales in de spoorwereld.

Als beginnend bestuurder stelde ik me een oudere auto voor met krassen of een hobbel die geen drama was. Škoda Favorit of een oudere Volvo zou wel wat geweest zijn. "Een SAAB 900 zou bij je passen", zei een collega. Dat klopt, er was nog iets anders. SAAB. Je zag het af en toe, het was ook chique. Maar financieel niet binnen handbereik. En te goed voor een beginnende chauffeur, dacht ik. En zo bleken het twee oude, maar betrouwbare Toyota te zijn.

De jaren kwamen en gingen, stages, studies... en ik miste geen auto. Pas in 2012 kwam ik letterlijk weer aan boord. Een oude Škoda Octavia om weer in de auto te stappen werd gevolgd door twee Citroën C5 Tourers. Ze hebben een mooi onderstel. Onze buren hebben jarenlang een BX gereden. Start de motor, wacht tot hij is opgepompt en daar ga je.

Bij toeval vond ik in 2020 een advertentie van een dealer voor een zeer goed uitgeruste Citroën BX met zo'n 65.000 kilometer. De BX als middenklasser? Maar: het was al lang voorbij. De dealer zei dat hij nog twee oudere auto's had: een SAAB 900 Sedan uit 1984 en een 99 uit 1969. SAAB? Ja, er was nog iets.

Een Saab met heel weinig kilometers
Een Saab met heel weinig kilometers

Ik begon nu intensief met de SAAB-modellen om te gaan. De Saabblog heeft hier veel aan bijgedragen! Een SAAB als "tweede auto" voor mooie gelegenheden? Immers: een helder, overzichtelijk ontwerp. Terughoudendheid of nieuw Duits: understatement. En die zekere koppigheid van het merk, die best goed past. Ik krijg langzaam een ​​idee van waar mijn collega het 25 jaar eerder over had.

In Kiel lieten ze me 9-5s zien. Het doel was eigenlijk een 9-5 SportCombi, model chromen bril. Dus de tegenhanger van mijn C5. Maar er was ook een 9-3 SportCombi XWD. Ik had de 9-3 II altijd links gelaten, de achterkant van de SportCombi leek te veel op een Ford Focus voor mij. Maar als je het in het echt ziet, ziet het er anders uit. En de 9-3 is ook voldoende qua ruimte. De XWD zou niet geschikt zijn geweest voor mij; met uitzondering van de semi-aniline lederen stoelen.

In een reclameportaal in Oostenrijk had ik een 9-3 SportCombi Vector 1.8t BioPower gezien met minder dan 22.000 kilometer kilometers, die leek te passen. Het gebruikelijke moet-ik-mag-ik-niet-spel volgde. Een vriend uit Wenen was mijn uitgestrekte arm, hij bekeek de auto en maakte veel foto's.

Resultaat: ja, ziet er goed uit. Daarna ben ik zelf naar Sportive Cars in Wiener Neustadt gereden. De 9-3 maakte echt een goede indruk ... Na een korte periode van reflectie greep ik hem en pakte hem vervolgens begin juni 2021 op.

En welke andere functies heeft de 9-3? Een autodealer in Innsbruck had hem een ​​demonstratieauto meegegeven en kort na levering in februari 2009 een prestatie-upgrade van Hirsch. Daarnaast werd het vision pakket meegeleverd, dus sturende bi-xenon koplampen, regensensor, alle spiegels automatisch dimmend, mistlampen. De achterruiten zijn donker getint en ook de “Infotainment 150” werd geïnstalleerd. Apparatuur die ik zou hebben gekozen. Bluetooth voor telefoneren en de cruise control hadden erbij moeten zitten.

Maar dat kun je achteraf nog veranderen.

6 gedachten over 'Hij bestaat nog steeds, de (Saab) nakomelingen!"

 • blanco

  Gefeliciteerd met het chique sportpak!
  Wat een genoegen om een ​​rapport te lezen over deze SAAB die vorige week voor me reed :-).
  Met het kenteken was duidelijk dat er een fan aan het stuur zat...
  Blijf een goede reis zonder ongevallen hebben!
  Bedankt voor het mooie verhaal. Benieuwd naar het vervolg...

  • blanco

   Heel erg bedankt! Hopelijk heb ik goed gereden
   Het vervolg is al af en verschijnt binnenkort op dit kanaal.

 • blanco

  Ja, de relatie tussen Saab en Citroën lijkt sterk en dat geldt ook voor het woon-werkverkeer tussen de twee merken. Een zeer mooie 9-3 - bijna een nieuwe auto. Gefeliciteerd!

 • blanco

  Dan - zoals het gezegde luidt: "Welkom bij de club"! Het is fijn dat je je hart neemt en ons laat delen in je overleden liefde. En wat de achterkant van de 9-3 SC betreft, zou ik uit mijn gevoel vermoeden dat het andersom was geweest

 • blanco

  Ah cool, nu weet je waar de auto heen ging. Het is al meerdere keren op de blog gepresenteerd, destijds bij andere verkopers. Je zou je kunnen afvragen hoeveel je het dan zou kunnen kopen.

  • blanco

   Ik moet het correct schrijven: de 9-3 veranderde van eigenaar voor 18.500 euro. Verder was er nog een set 16 inch aluminium velgen van SAAB (de naam heb ik op dit moment niet bij de hand) evenals een compleet nieuwe set banden en een grote keuring bij SAAB Himberg; en het verwijderen van eventuele schade aan de stand. Als het om de banden ging, was het belangrijk dat het banden van hoge kwaliteit waren uit Hannover, Milaan of Clermont-Ferrand.
   Als je rondkijkt bij de Sportive Cars-verkoper op sportivecars.at, zul je zien dat zelfs de 9-3 daar op een bepaalde manier exotisch was.

Reacties zijn gesloten.