De Evergrande-crisis wordt een probleem in Trollhättan

De Evergrande-crisis bleef vorige week smeulen. Op sommige plaatsen was het zelfs laaiend en S&P (Standard & Poor's) gaf de China Evergrande Group er nog een Downgrade. China Evergrande en de dochterondernemingen Hengda en Tianjin Holding werden door het ratingbureau met twee stappen verlaagd van B- naar CCC. Voortaan worden bedrijfsaandelen als "extreem risicovol" beschouwd.

Testproductie bij Evergrande
Testproductie bij Evergrande

De liquiditeit van Evergrande is uitgehold

De reden voor de hernieuwde afwaardering is de steeds verder afnemende liquiditeit van de groep. Ondertussen probeert Evergrande dit tegen te gaan door onroerend goed en investeringen te verkopen. Echter, naar de mening van de analisten valt gewoon in een oceaan van schulden.

Naarmate de week vorderde, spanden steeds meer bedrijven rechtszaken aan over onbetaalde rekeningen. Volgens berichten van staatsmedia zullen de rechtszaken centraal worden behandeld bij de rechtbank van Guangzhou. Voorheen waren juridische stappen ondernomen in de respectieve provincies.

Er wordt met spanning uitgekeken naar verdere ontwikkelingen. Is Evergrande te groot voor de laatste herfst en zal Peking op de een of andere manier ingrijpen? In de loop van de week deden de sociale (Chinese) media de ronde dat de administratie de crisis louter als een soort "stresstest" voor Evergrande zag, dat er niet ingegrepen hoefde te worden, en evenmin een faillissement op de loer lag.

Daarna zal Evergrande de "test" zonder hulp overleven, daar lijkt het momenteel niet op.

Ooit Grande Auto Hengchi 5
Ooit Grande Auto Hengchi 5

Evergrande houdt vast aan automatische plannen

Inmiddels en met aanzienlijke vertraging is de crisis ook in Zweden een issue geworden. Dagens Industri (DI) berichtet over de schuldenberg en de verkoop van bedrijfsaandelen. Is de verkoop van de voormalige Saab-fabriek en NEVS een probleem? Nee, dat is het niet, zegt Stefan Tilk, CEO van NEVS tegen DI. Hij had geen signalen uit China ontvangen die zouden wijzen op een verkoop of vermindering van de investering in Trollhättan.

En: NEVS is belangrijk voor de uitvoering van de plannen voor elektrische auto's.

NEVS is volledig afhankelijk van betalingen uit China. Het bedrijf heeft geen onafhankelijk bedrijfsmodel, haar diensten worden voornamelijk geleverd aan Evergrande Auto. Andere inkomsten die met derden worden gegenereerd, waren tot nu toe niet voldoende om de kosten van bijna 800 werknemers te dekken.

Is het realistisch om je aan de autoplannen te houden terwijl de reguliere business dicht bij de rand staat? Zeker tegen de achtergrond dat er miljarden moeten worden geïnvesteerd voordat het bedrijf zijn vruchten afwerpt. Er zijn experts die het zo zien. Dat de groep zijn vastgoedactiviteiten aanzienlijk afbouwt, maar nog steeds investeert in de bouw van e-cars, schattingen Frederic Cho, voorzitter van de China Sweden Trade Council en onafhankelijk China-expert als realistisch.

6 gedachten over 'De Evergrande-crisis wordt een probleem in Trollhättan"

 • blanco

  Wat is er gebeurd met de NEVS-autofabrieken in China?

  En de NEVS 9-3 EV?

  En van de NEVS PR-afdeling?

  Je lijkt je eigen ambities niet meer te hebben, toch? Jij bent het eigendom van Evergrande met huid en haar, met man en muis, toch? En nu kijk je als een muis naar de slang en zie je wat er gaat komen? Kun je het zo stellen of heeft NEVS nog steeds een eigen leven?

  • blanco

   Ja wat is er geworden De NEVS 9-3 EV zal nooit op de markt komen. De productie ervan was alleen voor interne doeleinden. Je zou ook kunnen zeggen dat de tijd voorbij is gegaan aan het concept. De NEVS-fabriek is nu een Evergrande-fabriek en is herbouwd voor grotere hoeveelheden.

   Und Ulrika NEVS een paar weken geleden verliet, wordt het public relations-werk nu gedaan door een oude voormalige Saab-manager (en hij doet het goed). We hadden alleen vandaag contact.

   • blanco

    Bedankt Tom.

    Ik weet niet hoe het je lukt om op dezelfde dag contact te houden met bloglezers en voormalige Saab-managers, maar op de een of andere manier lukt het je ...

    Nogmaals bedankt voor dat antwoord.

 • blanco

  Een stresstest die niet wordt gesimuleerd, kan fataal eindigen .... nou, als het gebeurt, koopt de heer Anders Warming de rechten op de Hengchi 1 van de failliete boedel en ontwerpt het aan de SAAB en Königseeg produceert het in Trollhättan

 • blanco

  Een Chinese thriller! Misschien zal Evergrande nog steeds verkopen en zal NEVS in andere handen vallen. Daarna zouden de kaarten (opnieuw) worden geschud. Opwindend!

 • blanco

  de fundamentele vraag - wat doen deze 800 arbeiders daar en waarvoor worden ze betaald. daar zie je sinds 2011 nauwelijks effecten.

Reacties zijn gesloten.